Fonduri europene de 4,8 milioane euro pentru revitalizarea zonei Mărului. Primăria a semnat contractul cu ADR Vest

  de Raluca Medeleanu | 23 iulie 2019, 5:43 PM | Administraţie | Topic special

  1

  Special Arad a adus prima dată în atenția publică planul municipalității de a revitaliza zona care are, la ora actuală, aspect de ghetou, în urmă cu 4 ani, în episodul 4 al „Ghidului celor mai depravate zone ale Aradului”. Pe atunci, Primăria Arad ne anunța că intenționează să construiască un complex sportiv pentru a ridica zona. Anii au trecut, iar proiectul părea din ce în ce mai nerealizabil, întrucât în afară de voturi peste voturi a diferitelor studii de fezabilitate, nimeni nu a mișcat nimic vizibil. Dar iată că astăzi, în sfârșit, s-a făcut un pas important pentru a trece de la teorie la practică. În Sala Ferdinand a Palatului Administrativ,  Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Arad au semnat contractul de finanțare pentru „Revitalizarea zonei strada Mărului şi amenajarea ca zonă de agrement”, proiect care se va realiza din fonduri europene și care se va ridica la apoximativ 4,8 milioane de euro.

  Citește și „Ghidul celor mai depravate zone ale Aradului. Episodul 4 – Strada Mărului, o mahala de lumea a treia, fără apă curentă, dar cu pistă de biciclete”

  Vă reproducem mai jos întregul comunicat emis de biroul de presă al Primăriei Arad:

  Este un proiect în valoare totală de aproape 4,8 milioane de euro, prin care un teren degradat din municipiul Arad va fi transformat într-un punct de atracție cu numeroase facilități de petrecere a timpului liber și relaxare pentru locuitorii urbei: terenuri de sport, zonă împădurită de camping, spații de joacă pentru copii, luciu de apă, piste pentru biciclete etc.
  Sunt propuse intervenții pe o suprafață de aproximativ 282.000 de metri pătrați, zonă care va trece prin acest proces de reconversie.

  Astfel, în zona Mărului vor fi amenajate două terenuri de fotbal cu gazon natural, trei terenuri multifuncționale – un teren de handbal/ două de tenis de câmp, un teren de handbal/ două de baschet, un teren de baschet/ două de volei, toate cu gazon natural, precum și un teren de baschet cu suprafață sintetică și unul de tenis cu tartan.
  De asemenea, proiectul prevede realizarea unor locuri de joacă pentru copii, două astfel de spații, zone împădurite pentru camping – grătar, două parcuri chinologice, piste de biciclete, un luciu de apă întins pe o suprafață de 71.600 mp, parcări, alei, drum de acces auto etc.

  Investiția are drept scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru locuitorii municipiului, prin crearea noii zone de agrement și recreere, creșterea suprafețelor verzi, concomitent cu reducerea nivelului de poluare și nu în ultimul rând, îmbunătățirea aspectului estetic al orașului.

  Semnatarii contractului au fost domnul Călin BIBARȚ, primarul municipiului Arad, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

  ***

  “E un moment deosebit de plăcut pentru noi să semnăm o finanţare de 4 milioane de euro bani europeni şi aproape un milion de euro banii municipalităţii. E un proiect de cinci milioane de euro – cel mai mare din România pe acest domeniu, de a reface o zonă care nu arată deloc bine – cu terenuri de sport, terenuri de joacă, terenuri de hobby – reuşind astfel să înlăturăm o pată de pe obrazul Aradului şi să unim oraşul cu Pădurea Ceala şi Mureşul. Cred că în următorii ani, ca urmare a acestui proiect, Aradul va avea în plus un câştig astfel încât să se bucure atât cei din cartierul Alfa, cât şi cei care vin din oraş astăzi doar la Pădurea Ceala şi ocolesc acea zonă, să poată să se oprească şi la un teren de hobby, şi la un teren de sport, şi la un teren de joacă, şi pe o pistă de biciclete, şi… exemplele pot continua. Mă bucur că am reuşit astăzi să obţinem finanţarea şi începem celelalte două mari bătălii: o dată, eliberarea terenului ca să poată începe lucrările şi, apoi, licitaţiile pentru a putea avea câştigător şi a putea semna contractul şi abia din acel moment să demareze lucrările şi să putem spune că în doi ani de zile putem inaugura.Sper să nu fie multe contestaţii şi să avem contract cât mai repede. Cu un pic de noroc şi de şansă, eu sunt optimist, la anul chiar să înceapă lucrările”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

  “Am semnat azi un contract foarte important, chiar dacă nu este unul cu care cetăţenii să fie obişnuiţi. Este un contract care va pune in valoare o zonă care a rămas oarecum în uitare şi figurează ca zonă degradată în arhivele şi situaţiile Primăriei. Dar această finanţare consistentă de altfel ca şi sumă şi tipologie de activităţi care se vor derula acolo, va reda circuitului urban un teren foarte mare de aproape 28 de hectare şi sper că va creşte calitatea vieţii cetăţenilor din acea zonă, pentru că se pot face în acea zonă foarte multe activităţi pe care în acest moment, dat fiind faptul că zona urbană este extrem de strâmtorată cu terenurile verzi o vor putea utiliza fără a plăti o taxă pentru terenurile de sport sau toată zona de agrement care se va amenaja acolo. Cred de asemenea că va asana din foarte multe puncte de vedere o zonă a oraşului care a rămas oarecum periferică nu numai din cauza poziţiei, dar şi a istoricului pe care l-a avut până acum”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest

  Proiectul este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de Investiții 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

  Valoarea totală a investiției este de 22.826.565,62 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 17.581.535,77 lei. Perioada de implementare este de 23 de luni.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.