joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Zona de agrement „Mărului”, în grafic. Ce s-a făcut până acum și ce mai este de făcut, aflăm de la constructor, direct de pe șantier

  de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2022, 2:30 PM | Administraţie

  4

  Lucrările de transformare a zonei Mărului într-un parc imens par să fie în grafic, după cum a concluzionat vicele Faur, în urma unei vizite pe șantier la care a invitat și presa. Practic a fost o deplasare pe teren în organizarea PNL, fiind invitat și deputatul Sergiu Bîlcea, însă noi am participat la întâlnire, ignorând declarațiile pompoase, strict pentru a observa cât au avansat lucrările de la ultima vizită pe teren, din luna mai, și pentru a afla mai multe detalii direct de la constructor (firma arădeană Thaibau Construct SRL).

  Când municipalitatea a semnat contractul cu această firmă, anul trecut, termenul de execuție era prevăzut să fie 19 luni de la începerea lucrărilor, iar acum ni se promite în principiu că va fi respectat, chiar dacă au fost acumulate mici întârzieri. Practic, inaugurarea noii zone de agrement este preconizată pe august 2023.

  După ce Primăria a eliberat complet zona (strada Mărului și strada Sabinelor) de construcțiile ilegale, până la momentul de față muncitorii au pus terasamentul pentru drumul de acces, mai trebuie doar stratul de stabilizat și asfaltul pe care constructorul speră, dacă e vremea bună, să-l toarne în următoarele două săptămâni. A fost montat și pavajul din grilă beton (care va fi înierbat) în noua parcare auto, a fost montat pavajul la trotuarele care se „marcau” în primăvară, canalizarea a fost pusă și ea în zonă, țeava de irigații a fost deja băgată în șanțuri, mai urmează să fie trase cablurile și branșamentul pentru cămine, respectiv cablurile pentru iluminatul public.

  Amintim că în septembrie consilierii locali au aprobat modificarea proiectului, pentru a putea aloca sume suplimentare de bani, din cauza scumpirilor materialelor, dar și a suplimentării unor lucrări. Viceprimarul Faur ne-a explicat că inițial irigarea spațiului verde era prevăzută în proiect direct din rețeaua publică de apă, însă ulterior s-a optat pentru o modificare pentru a garanta un debit suficient de apă pentru irigare. În acest sens, pe lângă hotărârea din 28 septembrie, Primăria mai trebuie să facă procedura pentru a putea fi efectuate forajele pentru puțuri și pentru pompe.

  „Este vorba de o ajustare, cam 30% din valoarea inițială, pe care am făcut-o, trebuind să alocăm 18 milioane de lei în plus. Ajustarea se referă la creșterea de prețuri la materiale, cum am făcut la toate contractele aflate în derulare, dar și la o lucrare suplimentară ce prevede îmbunătățirea sistemului de irigații prin săparea unor puțuri și mărirea capacității de a fi irigată o zonă mare, în condițiile de climă schimbată de la noi. Am văzut și vara aceasta ce s-a întâmplat. Este evident că avem nevoie de mai multă apă pentru a susține o zonă verde precum este aceasta. Vara viitoare sperăm să avem aici totul gata. Zona de lângă noi (se referă la cea cu case, n.red.), cea care a fost cu probleme deosebite, este curățată. Este de lucru și în continuare pentru a aduce întreaga zonă înconjurătoare parcului la nivelul de confort estetic potrivit unei zone de agrement, dar ce am avut mai greu de făcut în acea direcție, acele locuințe amplasate într-o zonă insalubră și din punct de vedere legal fără absolut nicio formă, în acest moment nu mai există. Ele au fost demolate, iar locuitorii de acolo au fost mutați. Unii care se încadrau în condițiile legale au primit locuințe sociale, alții s-au repatriat unde au avut domiciliul și acum, iată, avem o zonă curată din acest punct de vedere”, a spus viceprimarul Lazăr Faur.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Infractiuni pe linie! Cum sa participe un partid politic la castigarea de capital electoral pentru lucrari din banul public???? Unii au intrat la puscarie pentru asta. Bilcea si Faur nu intra la puscarie pentru asta? Si voi astia de pe acolo, in loc sa scrieti adevarul, va manjiti cu politicienii, poate mai pica o sunca sau un carnat cu fasole, ca altfel nu se explica ce nu vedeti. Va credeti destepti ca faceti campanie subtila, dar nu este asa.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Cu ce nu am scris adevărul, vă rog? Lazăr Faur este totodată și viceprimarul Aradului, astfel că are voie să prezinte proiecte publice. Că a fost prin intermediul partidului invitația de presă, tocmai că am semnalat în articol acest lucru, nu văd cum credeți că „nu am văzut”… iar de campanie electorală pentru cei doi amintiți nu cred că mă puteți acuza, tocmai pentru că am omis să citez „părțile pompoase”, după cum am explicat inclusiv asta în articol. Practic, proiectul de revitalizare a Mărului a fost subiectul care m-a interesat și pentru care am mers…. mai departe, să scrie restul care ce consideră, eu nu intru în jocuri cu „declarații de propagandă”, eu am scris despre ce a povestit constructorul. Vă asigur că nu am nevoie nici de șuncă, nici de cârnaț. Dacă ați mai citit articole scrise de mine, cred că ați fi fost lămurit cu asta… pe această cale, sper că v-am răspuns elocvent 🙂

    +5 voturi
    +1
    -1
  2. Sa le multumim ca si-au facut treba la serviciu. La fel ca: Multumim bancomatule ca ne-ai dat banii nostrii! Ce tot ii laudam ca isi fac treaba la serviciu? Sau nu mai e normal asa ceva? Ca sunt platiti pentru asta destul de bine. Sa mearga sa-si faca meseria si sa vada ce salar primesc la firme particulare. Sunt de acord ca anumite lucrari de interes pt. public trebuie prezentate, dar fiecare articol trebuie sa spuna ca acea lucrare a fost ceva normal, facut datorita sarcinilor de serviciu si din banii nostrii. Ca nu le-o dat ma-sa la nici unul bani ca sa faca lucrai pt. popor. Ba tocmai au luat bani pentru asta (salariu, ca nu vreau sa fiu acuzat ca ii voebesc de rau). Asta ar trebui sa aratati cand vorbiti de politicieni, ca nici nu au facut ceva nemaipomenit si ca nici nu au facut nimic din banii lor.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.