Ziua națională Brâncuși – sărbătorită la Târgu-Jiu





A fost Ziua națională Brâncuși, sărbătoare ținută pentru prima dată, la 140 de ani de la nașterea sculptorului. Autoritățile din Târgu-Jiu s-au gândit să-i facă o coliva cu operele sale, desenate din cacao.
La Paris sau la New York însă, memoria lui Brâncuși este mult mai prețuită, dovadă că francezii au postat imagini cu el pe care puțini le-au văzut până acum.
„Ai văzut una din păsările mele? Cred că vreo ora am contemplat doua din ele… La multa lume au plăcut. Au fost înțelese intențiile mele. Direct, intuitive. Ce am făcut? Am aruncat deoparte aripile și ciocul, ghearele și creasta, ochii și picioarele…”
Constantin Brâncuși vorbea astfel despre cele mai cunoscute lucrări ale sale. La 45 de ani, povestea că a a visat de copil cum zboară printre arbori și a purtat nostalgia acestui vis sculptând Păsări măiestre.
Ideile sale erau greu de înțeles în anii 1920, când arta nu ieșise încă din tiparele clasice. De aceea, în 1926, când a trimis „Pasărea în văzduh” la New York, pentru o expoziție, vameșii nu au recunoscut sculptura ca fiind o opera de artă. După legile americane, sculptura nu era decât lucrarea care, prin cioplire sau turnare, imita o ființă sau un obiect.
„Pasărea în văzduh” a lui Brâncuși nu se potrivea regulilor scrise, iar vameșii au catalogat-o drept „obiect de uz casnic”. Evident, scupltorul s-a înfuriat teribil și a depus plângere la o instanță americană.
Comentariile portalului
acestea nu sunt dezbateri . SUNT circ la TV, balacareli, manipulari ordinare. Oamenii au parerea formata, nu mai au nevoie de asa ceva.
UTA este pe locul 4 , din primii 7 in play-off sunt 5 iar al 6-lea poate castiga play-out -ul, deci raportul nivel comision / nivel performanta cam dezonoreaza antrenorul si gasca conducatoare!
Observ multă frustrare în articolul dumneavoastră. Va scriu din diaspora. Nu sunt "dac liber". Totuși cred ca generalizarea dumneavoastră nu este de bun augur. Daca bine îmi amintesc, domnul (...)