joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Ziua națională Brâncuși – sărbătorită la Târgu-Jiu

  de Special Arad | 19 februarie 2016, 5:54 PM | Cultură | Naţional

  0

  A fost Ziua națională Brâncuși, sărbătoare ținută pentru prima dată, la 140 de ani de la nașterea sculptorului. Autoritățile din Târgu-Jiu s-au gândit să-i facă o coliva cu operele sale, desenate din cacao.

  La Paris sau la New York însă, memoria lui Brâncuși este mult mai prețuită, dovadă că francezii au postat imagini cu el pe care puțini le-au văzut până acum.

  Ai văzut una din păsările mele? Cred că vreo ora am contemplat doua din ele… La multa lume au plăcut. Au fost înțelese intențiile mele. Direct, intuitive. Ce am făcut? Am aruncat deoparte aripile și ciocul, ghearele și creasta, ochii și picioarele…”

  Constantin Brâncuși vorbea astfel despre cele mai cunoscute lucrări ale sale. La 45 de ani, povestea că a a visat de copil cum zboară printre arbori și a purtat nostalgia acestui vis sculptând Păsări măiestre.

  Ideile sale erau greu de înțeles în anii 1920, când arta nu ieșise încă din tiparele clasice. De aceea, în 1926, când a trimis „Pasărea în văzduh” la New York, pentru o expoziție, vameșii nu au recunoscut sculptura ca fiind o opera de artă. După legile americane, sculptura nu era decât lucrarea care, prin cioplire sau turnare, imita o ființă sau un obiect.

  „Pasărea în văzduh” a lui Brâncuși nu se potrivea regulilor scrise, iar vameșii au catalogat-o drept „obiect de uz casnic”. Evident, scupltorul s-a înfuriat teribil și a depus plângere la o instanță americană.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.