marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Vezi cum previi update-ul la Windows 10 şi cum ştergi fişierele descărcate automat

  de - | 29 mai 2016, 2:30 PM | IT

  0

  Windows 10 are multe puncte bune şi merită lăudat, dar puteţi avea un număr foarte mare de motive pentru a rămâne la Windows 8 sau Windows 7. Tutorialul PLAYTECH.RO vă arată cum.

  Cei de la Microsoft au făcut o treabă foarte bună cu Windows 10, iar pentru că l-au oferit gratuit tuturor celor care aveau o versiune licenţiată de Windows 7 şi Windows 8/8.1, rata de adopţie a fost foarte mare. Un alt motiv pentru care foarte mulţi şi-au instalat Windows 10 nu are legătură însă cu beneficiile noului sistem de operare, ci mai degrabă cu modul agresiv în care gigantul din Redmond v-a forţat să vi-l instalaţi. Fără să vă daţi seama vă puteţi trezi cu kitul de instalare pentru Windows 10 pe hard disk-ul vostru, iar dacă aveţi un SSD mai micuţ, aceasta este o problemă majoră. Nu de alta, dar e vorba de 3-5 GB ocupaţi cu nişte fişiere pe care nu le veţi folosi niciodată, mai ales dacă optaţi să amânaţi upgrade-ul pe termen nelimitat. Nici nu are rost să insistăm asupra faptul că traficul de date făcut de acele descărcări automate s-ar putea să vă fi costat bani dacă foloseaţi o conexiune mobilă. La capitolul detalii, ca descărcarea noului SO să se petreacă fără intervenţia voastră, era suficient doar să aveţi Automatic Updates în Windows activat, o funcţie activată implicit pe care foarte puţine persoane au modificat-o.

  Cum blochezi descărcarea automată a Windows 10?

  Din multe puncte de vedere, este uimitor de surprinzător că aceasta este o problemă. Regretabil este însă faptul că Microsoft a decis că opinia voastră este irelevantă când vine vorba de descărcarea Windows 10. Ca urmare, este un pic mai dificil decât aţi crede să preveniţi descărcarea a aproximativ 5GB de fişiere.

  În teorie, compania americană detaliază modul prin care puteţi opri descărcarea kit-ului de instalare pentru noul SO într-un document de ajutor. În practică însă, trebuie să încercaţi pe pielea voastră aceşti paşi pentru a vedea dacă funcţionează pe sistemul vostru.

  Primul pas implică descărcarea unui patch de pe site-ul Microsoft, disponibil doar pentru Windows 7 şi Windows 8.1, fără Windows 8. Instalaţi-l. Acum urmează etapele un pic mai ciudate, dacă noţiunea de regiştri este complet străină pentru voi. Apăsaţi pe tastele Windows + R, în fereastra Run care apare tastaţi regedit şi confirmaţi comanda apăsând pe Enter. În colţul din stânga sus veţi vedea o structură arborescentă similară cu cea din My Computer. Navigaţi până la „HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Policies\ Microsoft\ Windows\ WindowsUpdate”. Dacă WindowsUpdate lipseşte, faceţi click dreapta pe Windows şi din meniul contextual alegeţi New -> Key, introduceţi WindowsUpdate într-un singur cuvânt şi confirmaţi cu Enter. Faceţi click pe WindowsUpdate. În partea dreaptă a ferestrei, faceţi click dreapta în spaţiu liber, New -> 32-bit DWORD. Introduceţi numele pentru acest registru ca fiind DisableOSUpgrade şi apăsaţi pe Enter. Faceţi dublu click pe el şi introduceţi valoarea 1.

  Windows-7-regedit-windows-10-update

  Dacă aveţi emoţii să urmaţi această procedură, puteţi descărca acest fişier zip cu registrul modificat pe care să daţi dublu click. Pentru a vă asigura că modificările făcute de voi sunt procesate de sistemul de operare, reporniţi computerul.

  Cum previi descărcarea Windows 10 din Windows Update?

  Deoarece kitul de instalare pentru Windows 10 s-a descărcat prin Windows Update, o altă soluţie este dezactivaţi complet actualizările din Windows. Nu este neapărat recomandabilă această metodă, având în vedere update-urile importante de securitate lansate în ultimul an, dar merită să o aveţi în vedere. Puteţi şi să bifaţi varianta de a fi notificaţi când apare un update nou pentru Windows, dar acesta să nu fie descărcat sau instalat automat, decât după ce v-aţi dat acordul. Pentru toate aceste opţiuni, intraţi în Control Panel la secţiunea Windows Update şi faceţi click pe Change Settings în stânga sus.

  Bifaţi varianta care vă convine, având grijă să nu rămână activat Automatically download and install Windows Updates.

  Windows-7-update-settingswin10-update-failed

  Cum scăpaţi de directorul $WINDOWS.~BT?

  Cum scria şi în introducere, este posibil să aveţi deja kit-ul de instalare pentru Windows 10 ascuns pe partiţia voastră de sistem în directorul $WINDOWS.~BT. Dacă nu puteţi vedea fişierele ascunse din Windows, deschideţi o fereastră de Windows Explorer, apăsaţi pe Alt + T şi din meniul Folder Options, pe pagina a doua de meniu, la View, bifaţi „Show hidden files, folders and drives”, confirmaţi alegerea cu un click pe Ok şi Apply.

  Dacă există folderul $WINDOWS.~BT la rădăcina partiţiei voastre de sistem, evitaţi să-l ştergeţi pur şi simplu pentru că va fi descărcat automat din nou în doar câteva zile. Alternativa este să scăpaţi de update-ul de Windows de care acesta este legat. Intraţi în Control Panel la Windows Update, faceţi click pe Installed Updates şi căutaţi KB3035583. Faceţi click dreapta pe el şi apăsaţi pe Uninstall. Eventual, restartaţi computerul dacă vi se va cere. Dacă nu, puteţi şterge direct directorul $WINDOWS.~BT şi acesta nu va mai apărea. În cazul neplăcut în care acesta refuză să se şteargă, puteţi folosi Disk Cleanup. Apăsaţi pe Windows + R şi în fereastra de Run tastaţi cleanmgr , confirmaţi prin apăsarea tastei Enter. Aşteptaţi câteva secunde, iar în colţul din stânga jos faceţi click pe Clean up system files. În noua fereastră, deşi buteţi bifa tot, asiguraţi-vă că este bifat Temporary Windows instalation files. Confirmaţi începerea operaţiunii de curăţare printr-un click pe Ok.

  KB3035583-uninstall-update

  V-aţi râzgândit şi vreţi să faceţi upgrade la Windows 10

  Microsoft vă oferă posibilitatea unui update gratuit la Windows 10 timp de un an de la lansarea iniţială. Ca urmare, aveţi un an să vă decideţi. Dacă aţi urmat paşii de mai sus şi vreţi să reveniţi asupra deciziei, optând pentru trecerea la noul SO, puteţi dezactiva regiştrii modificaţi prin rularea fişierului din această arhivă zip. De asemenea, asiguraţi-vă că aveţi actualizări automate din Windows activate. Ca o alternativă, dacă nu vreţi să mai aşteptaţi, puteţi descărca manual kit-ul de instalare pentru Windows 10 de pe website-ul Microsoft, urmând paşii de la această adresă.

  Windows-10-Media-Creation-Tool

  Sursa: Playtech

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.