duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Veteranul de război Corneliu Iașchevici a murit la 101 ani

  de Special Arad | 10 ianuarie 2022, 8:00 PM | Știri Arad

  0

  „Bunul Dumnezeu a hotărât ca bravul soldat să nu își găsească sfârșitul în gerurile Rusiei, în iadul acela imens și alb unde au pierit atâția camarazi ai săi”

  Corneliu Iașchevici, fost comandant de mitralieră în cel de-al Doilea Război Mondial, cel care a luat parte la bătălia de la Odessa, iar de la Stalingrad a venit acasă pe jos, străbătând 7000 de kilometri, a murit astăzi, la 101 ani.

  Anunțul trist a fost făcut de profesorul Școlii Profesionale Astra, Cristian Stoica: „Corneliu Iașchevici s-a stins în această dimineață friguroasă de ianuarie, când Aradul este acoperit de zăpada care nu credeam că va mai veni. Altă zăpadă, alte geruri, altă țară. Țara lui pentru care a luptat până la Stalingrad. Bunul Dumnezeu a hotărât ca bravul soldat Corneliu Iașchevici să nu își găsească sfârșitul în gerurile Rusiei, în iadul acela imens și alb unde au pierit atâția camarazi ai săi. Divinitatea a decis să fie alături de noi până acum, pentru ca onoarea, curajul și modestia să fie o pildă pentru generația de azi. Să mori pentru țara ta, pentru reîntregirea ei teritorială, aceasta este lecția pe care veteranul Iașchevici, în numele generației sale, a dus-o până azi. O lecție de viață cât un întreg manual de istorie”.

  Un interviu în trei părți (primele două în 2017 – vezi aici prima parte, aici a doua parte) poate fi citit pe Special Arad, ultima parte fiind realizată în 2020, când Corneliu Iașchevici a împlinit 100 de ani.

  Veteranul Corneliu Iașchevici va fi înmormântat miercuri, 12 ianuarie, cu onoruri militare, înfășurat în tricolorul țării pentru care a înfruntat moartea, a anunțat profesorul Cristian Stoica.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.