A luptat în război la Stalingrad, de unde a venit pe jos, iar acum ține contabilitatea unei firme din Arad. Astăzi este ziua lui

  de - | 20 October 2017, 8:25 AM | Contributors | Povești despre oameni

  1

  A venit pe jos de la Stalingrad în plină iarnă, a pierdut calul unui comandant, a mâncat pâine cu timbre, iar la 97 de ani folosește laptopul ținând contabilitatea unei firme. Azi e ziua lui, ziua veteranului bătăliei de la Stalingrad. La mulți ani domnule Iaschevici.

  Citește și: Interviu-eveniment Special Arad cu un venerabil veteran de la Stalingrad, Corneliu Iaschevici: „Rușii au intrat în noi cu tancurile și au rupt frontul”

  Povestea omului care a plecat la război, luând parte la cea mai mare conflagrație a lumii. Înainte de aceasta, fiind copil, a îndurat lipsurile unei țări aflate în perioada interbelică într-o stare economică jalnică. Nivelul corupției era incredibil de ridicat, iar populația avea foarte mult de suferit.

  Citește și: Partea a doua a interviului-eveniment cu Corneliu Iaschevici, veteran la Stalingrad: „Dacă acum e corupție… ce era atunci era ultracorupție!”

  Acum, la cei 97 de ani pe care îi sărbătorește astăzi, domnul Iaschevici este mai plin de viață decât oricând.

  „La cei 97 de ani pe care îi împlineşte pe 20 octombrie priveşte viitorul cu optimism. Are cultul datoriei faţă de ţară şi de semeni. A învăţat şi învaţă mereu, împărtăşind cu plăcere din experienţa acumulată şi celorlalţi. Foloseşte cu uşurinţălaptopul, merge pe jos din cartierul Micalaca la Piaţa Mică din Arad unde îşi face cumpărăturile. Se ocupă de contabilitatea unei firme, este mereu informat despre tot ce se întâmplă în societate finnd preocupat de mersul ţării. Ţară pentru care a luptat în cel de-al doilea Război Mondial în prima linie. Ţară pentru care a mers pe jos, prin geruri cumplite, zăpadă , viscol şi vuiet de gloanţe mii de kilometri.
  Cu toate acestea veteranul nostru se consideră un simplu cetăţean care şi-a făcut doar datoria. Pentru noi este un erou. Eroul care s-a bătut pentru ţara lui la Stalingrad, pentru ca România să fie din nou Mare.
  Eroul care stă la cei 97 de ani în picioare preţ de mai bine de 2 ore şi le vorbeşte elevilor despre ţară, muncă, datorie şi respect.
  În faţa eroului Corneliu Iaschevici nu putem decât să ne plecăm. La mulţi şi fericiţi ani stimate domnule Iaschevici!”

  Cu drag,
  Colectivul
  Şcolii Profesionale ,, ASTRA”

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.