Omul care a lucrat și la Primăria Arad, soldatul care a venit pe jos 7000 de kilometri, veteranul Corneliu Iașchevici și-a sărbătorit ziua de 100 de ani zburând deasupra norilor!

  de Mihai Todoca | 2 noiembrie 2020, 4:29 PM | Povești despre oameni | Topic special

  3

  O prezență onorantă în filele digitale ale ziarului nostru, Corneliu Iașchevici a împlinit zilele trecute venerabila vârstă de 100 de ani. Și ce ar putea veteranul de război să facă pentru a celebra acest lucru? Să zboare cu avionul!

  Pentru cei care nu își mai aduc aminte, Corneliu Iașchevici a fost comandant de mitralieră în cel de-al Doilea Război Mondial, unde a reușit un lucru extraordinar: a venit pe jos 7000 de kilometri tocmai de la Stalingrad pentru a se întoarce acasă, în momentul în care România a întors armele către nemți.

  În urmă cu exact 79 de ani și o zi, Corneliu Iașchevici a aflat că va face parte din Regimentul 39 Infanterie și urma să ajungă, în final, până la Odessa războindu-se cu trupele sovietice. Poveștile pe care ni le-a spus domnul Iașchevici vin dintr-o altă lume, o lume pe care oricât am încerca să o accesăm prin documentarele prezentate la televizor, nu ajung să transmită emoția pe care o ai atunci când te afli în prezența unui om care a fost acolo în carne și oase.

  Acum, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, chiar dacă întârziem puțin cu felicitările noastre, dorim să îi alocăm partea lui de istorie în ziarul nostru, deoarece a fost unul dintre cei care au pus umărul la scrierea ei în forma actuală pe care o cunoaștem toți. Ajuns lângă avion a spus: „În ’46  eu am fost p-aicia…”.

  În cele ce urmează, cu puțin noroc și ajutor din partea rudelor și cunoscuților domnului Iașchevici, vă vom prezenta două clipuri unde veteranul de război își spune povestea lui de viață, iar cuvintele îi sunt completate de imagini și poze cu el. Rupeți-vă din timpul pe care îl aveți și ascultați povestea unui om care a luptat în cea mai mare conflagrație mondială, a venit pe jos din Stalingrad pentru a-și găsi casa bombardată de americani și care a ajuns să lucreze chiar la Primăria Arad. „La mulți ani, comandante!”


  Citește primele două părți ale interviului: 

  Interviu-eveniment Special Arad cu un venerabil veteran de la Stalingrad, Corneliu Iaschevici: „Rușii au intrat în noi cu tancurile și au rupt frontul”

  Partea a doua a interviului-eveniment cu Corneliu Iaschevici, veteran la Stalingrad: „Dacă acum e corupție… ce era atunci era ultracorupție!”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mult respect din partea mea, știu iadul prin care au trecut cei ce au luptat la Stalingrad,tatal meu a fost ranit in cercul de la Staligrad,a fost impuscat in in rotula de la picior,a ramas invalid.A fost sergent in armata,si tobosar in fanfara militară.Am crescut ascultind imprena cu vecinii ,seara de seara intimplari din timpul razboiului.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.