Va ieși Marea Britanie din UE? Pro și contra BREXIT

  de - | 18 iunie 2016, 1:00 PM | Internaţional | Video

  1

  Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, publicat ieri de institutul de sondare a opiniei publice ICM, 46% dintre britanici ar vota ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De cealaltă parte, doar 44% dintre britanici ar dori rămânerea în UE, nefiind luați în calcul alegătorii indeciși, potrivit angliamea.ro.

  Acest sondaj a fost realizat online, în perioada 22-24 aprilie, când președintele Statelor Unite, Barack Obama a făcut o vizită în Marea Britanie și a cerut în mod public țării să susțină apartenența la Uniunea Europeană.

  Chiar și așa, părerile sunt împărțite, iar diferenta este de doar 2%. S-ar putea totuși ca acest procent să facă diferența pe 23 iunie, când britanicii se vor pronunța într-un referendum. Putem spune chiar că acest referendum va reprezenta una dintre cele mai importante decizii ale țării din ultimele decenii.

  Citește și reportajul VICE: Am vorbit cu românii din Londra ca să văd ce-ar face dacă ar ieși Marea Britanie din UE

  Pro și contra BREXIT

  Ziare.com prezintă mai multe puncte de vedere din ambele tabere, citând AFP.

  Tabăra anti-Brexit:

  Richard Branson, om de afaceri, fondatorul grupului Virgin. În opinia miliardarului britanic, în caz de Brexit, ar putea urma un război comercial, iar 23 iunie ar fi „una dintre cele mai triste zile pentru Regatul Unit”.

  Ken Loach, regizor premiat cu Palme d’Or: „Uniunea Europeană actuală este un proiect neoliberal. Dar dacă ieșim (din UE), atunci ne vom confrunta cu un guvern și mai de dreapta. Așadar, poziția mea, ca și a numeroase persoane de stânga, este că vom vota pentru rămânerea în UE, dar având o atitudine extrem de critică față de Uniunea Europeană”.

  Ian McKellen, Gandalf din seria „Stăpânul Inelelor”. Actorul a avertizat cu privire la un posibil regres în ceea ce privește drepturile homosexualilor în cazul părăsirii UE. „Dacă ești homosexual, ești internaționalist. Nu vreau să se revină la ce a fost înainte. Acum este momentul să susținem Europa”, a declarat actorul pentru cotidianul The Telegraph.

  Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury. Liderul Bisericii Anglicane a atras atenția asupra pericolului „cedării în fața celor mai rele instincte ale noastre” în cazul părăsirii UE: de frica imigranților.

  Tabăra pro-Brexit:

  Mick Jagger, solistul Rolling Stones, este indecis, dar într-un interviu pentru Sky News a afirmat că pe termen lung Brexit-ul „ar putea fi benefic”.

  John Cleese, unul dintre actorii din „Monty Python”, i-a acuzat pe birocrați că au făcut să dispară „orice urmă de responsabilitate democratică” în interiorul UE.

  James Dyson, creatorul aspiratorului omonim. Deși majoritatea intreprinzătorilor s-au pronunțat pentru rămânerea în UE, inventatorul susține Brexit-ul.

  Roger Daltrey, solistul trupei The Who. Muzicianul a declarat pentru The Sun că va vota cu siguranță pentru ieșirea din UE, estimând că aceasta a fost creată printr-o viclenie. „Dacă miroase a șobolan și arată a șobolan, este probabil un șobolan. Și să recunoaștem, Europa are un miros”, a spus Daltrey.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.