„Va fi exact ca înainte, poate mai frumos”, ne spune Ștefan, cel care reconstruiește gardul de piatră al Casei cu Iederă

  de Mihai Todoca | 15 iunie 2021, 3:40 PM | Recomandările editorilor | Reportaj

  1

  O dorință a multor arădeni se va concretiza zilele acestea când poarta și gardul de piatră care străjuiește Casa cu Iederă vor fi refăcute. Istoria frumoasă a acestei case a mai fost scrisă în paginile virtuale ale ziarului nostru (mai multe detalii despre clădirea care i-a aparținut lui Iustin Marşieu, primul prefect al județului Arad sub administrație românească și care a apărut și într-un film din anii 63, AICI) , iar azi am schimbat o vorbă cu omul care lucrează deja la refacerea gardului de piatră Ștefan Vancea, care ne promite că : „Va fi exact ca înainte, poate mai frumos”.

  Îl credem pe cuvânt când spune „mai frumos”, deoarece, chiar înainte să fie dărâmată, construcția prezenta un pericol public, fiind înclinată, putând să se prăbușească în orice moment.

  Ștefan Vancea, de meserie constructor, s-a apucat de lucru săptămâna trecută și este foarte încrezător că în trei zile construcția va fi gata: „Că după ce îl termin de zidit, trebuie rostuit, curățat cu peria de sârmă…” .

  Din ceea ce ne-a povestit Ștefan, se pare că a fost contactat de un proprietar, mai exact o doamnă,  pentru lucrare, dar care nu stă în România ci în Germania: „Doamna de aici m-a căutat să fac înapoi gardul și poarta. Mi-a dat și o poză ca să știu cum era înainte, dar știam… știam și că e căzu de mulți ani. Era păcat, mare păcat să rămână așa. Era așa frumos, și casa în interior ce frumoasă e. Era păcat să rămână așa și tocmai în centrul Aradului”, ne-a mai povestit Ștefan.

  Pentru moment, Ștefan spune că se descurcă, chiar dacă bolovanii sunt foarte grei. Ceea ce îi va îngreuna munca va fi când va ajunge la un aproximativ un metru înălțime cu construcția, pietrele fiind foarte grele, dar tot el spune că atunci când are nevoie poate chema pe cineva să-l ajute: „E greu singur, mai vin oameni, mai m-ajută….. Dar vin numa când îi chem. Acuma, deocamdată sunt singur, aici pe jos mă descurc”.

  Așa că cine are o oră de rupt, poate trece pe la Ștefan să pună, la propriu, o piatră la reconstrucția uneia dintre cele mai cunoscute clădiri din Arad.

  Noi vom reveni asupra acestui subiect frumos, dintre care ne-ar face plăcere să scriem tot mai des.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Este o meserie grea si prost platita.
   Cand priviți arhitectura vechilor case de pe centrul Aradului, dar si din alte zone, trebuie sa realizați că nu prea mai sunt meseriași care să realizeze asemenea lucrari de arhitectura de la a la z.
   Păcat ca nimeni nu a preluat inițiativa fostului arhitect Miclos Cristea de a pregati meseriași restauratori pt. a putea reface arhitectura clădirilor istorice.

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.