duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Zac uitate de lume pietroaiele gardului de la Casa cu Iederă – o casă memorabilă a orașului, apărută chiar și într-un film

  de Raluca Medeleanu | 7 ianuarie 2021, 11:54 AM | Altădată | Reportaj | Topic special

  13

  Au trecut deja ani de când frumosul gard al imobilului de pe Bulevardul Vasile Milea nr 15, cunoscut arădenilor drept „Casa cu Iederă”, stă prăbușit, amintind trecătorilor de vremuri de război.

  Imobilul este învăluit în istorie, chiar dacă nu a primit titlul de „clădire istorică” în acte. În perioada interbelică, a aparținut lui Iustin Marşieu, primul prefect al județului Arad sub administrație românească. Acesta a fost membru al Partidului Național Român din Transilvania, ocupând funcția de prefect în perioada 1919-1920 și apoi în 1928-1931. De prin vorbele arădenilor, aflăm că tot aici ar fi locuit și Generalul Balosin, care a murit în 1950, în timpul anchetei comuniste, prin care Armata Română a fost forțată să devină din Armată Regală, Armată populară.

  Cu toate acestea, asemenea multor clădiri din oraș, imobilul e acum părăsit, cu spații de închiriat, încet, încet, o ruină. Noroc cu iedera care ascunde degradarea. Ceea ce nu poate ascunde (încă) planta e maldărul de pietroaie de la intrare.

  casa cu iedera cand avea gard
  (în 2015, sursa foto: Dorina Dănilă / dorinadanila.com)

  Pilonii gardului Casei cu Iederă au început, în urmă cu câțiva ani, să se încline către poarta de intrare, astfel că proprietarii au considerat oportun să îl dărâme.

  Ulterior, cei de la Disciplina în Construcții din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală au trimis proprietarului o sesizare, ca gardul să fie readus la starea inițială, dar nu s-a întâmplat nimic. Problema e că această clădirea e în aria protejată, iar faptul nu e cu grad de contravenție, ci e considerat direct infracțiune, intrând sub incidență penală, trimițând dosar penal în teancul până în tavan cu hârțoage de acest fel la Tribunalul Arad. Mai mult, situația, în cazul acesta, e și mai fără de speranță, întrucât plângerea penală depusă în 2018 s-a clasat.

  În schimb, singura acțiune ce o poate face Primăria – și a și făcut-o – e să majoreze impozitul pe proprietate, măsură luată pentru toate clădirile lăsate de izbeliște în municipiu, în speranța că această constrângere financiară va determina remedierea situației. Însă dacă avem de a face cu un proprietar înstărit, care nu simte la buzunar sancțiunea, care mai e pe deasupra și fără dram de simț civic… pietroaiele acelea pot rămâne mult și bine acolo, devenind parte din peisajul cotidian. Poate chiar obiectiv turistic inedit.

  Glumim, desigur. Însă e mare păcat, căci gardul casei respective chiar era unul extrem de atractiv, stârnind interesul chiar și producătorilor de film.

  Un film comunist, cu tematică istorică, a conservat gardul în câteva secvențe

  Gardul e acum ruină, dar putem să îl vedem în filmul regizat de Mihai Iacob – „Străinul” – având în distribuție actori precum Șerban Iordache, Irina Petrescu, Șerban Cantacuzino și Gheorghe Dinică.

  secventa film strainul casa cu iederea 1
  (Copyright Studioul Cinematografic București)
  secventa film strainul casa cu iederea 2
  (Copyright Studioul Cinematografic București)
  secventa film strainul casa cu iedera 3
  (Copyright Studioul Cinematografic București)

  Filmul „Străinul” a avut premiera în 8 octombrie 1964, cadrele exterioare fiind filmate în orașul Arad, iar cele interioare la Buftea, în decursul anului 1963. Cadrele de la Arad surprind mai multe locuri, dintre care Casa cu Iederă de pe Bd. Milea, Colegiul Național Moise Nicoară, Colegiul Național Ghiba Birta, Palatul Administrativ, malul Mureșului, Aradul Nou, Podul Traian, Vechiul Viaduct de la Grădiște etc. În film sunt prezentate, în stilul caracteristic vremurilor, anumite fapte reale petrecute în Arad, cum ar fi devastarea sediului Partidului Național Țărănesc din Arad de către bandele lui Iosif Nedici (1945).

  În film, Casa cu Iederă e locuința senatorului Partidului Național Țărănist, Varga, George Calboreanu fiind în rolul senatorului.

  Pelicula a fost realizată cu sprijinul muncitorilor din Arad și cu concursul Ministerului Forțelor Armate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Casa este luată de o asistenta care acum e pensionata și care a lucrat la județean la ati. Sa căsătorit cu Dl marșieu pe care la cunoscut fiind internat la ati cu ciroza hepatica și intr-o săptămâna sa căsătorit iar el in max 9 luni a decedat și ea sa pricopsit cu averea și ce avere. O mulțime de terenuri și case in arad și împrejurimi. Ex Moneasa etc. Sa nu uitam cine a fost marsieu. Cotoroanța a tocat banii și acum se plânge ca e scumpă întreținerea.

   --3 voturi
   +1
   -1
  2. Buna ziua.am tinut neaparat sa intervin la acest articol intrucat,ca un proprietar cu simt civic,urmas al defunctului Iustin Marsieu,am facut nenumarata demersuri la institutiile abilitate pt rezolvarea situatiei…insa asa cum se intampla de obicei in relatia cu institutiile locale ,fara nici un succes.suntem 3 proprietari in cladire dintre care,doar unul a considerat ca e indreptatit din proprie initiativa si fara sa consulte vecinii sa darame gardul ca sa isi parcheze masina in fata portii…intr-adevar e greu sa gasesti loc de parcare in zona,iar doamna Balta Elena(caci despre ea este vorba) ,doreste sa parcheze daca se poate,chiar in casa.in aceasta situatie ,am avut intr-adevar asteptarea prea mare ca Primaria sa ia atitudine,dar demersurile mele s-au soldat doar cu raspunsuri seci si fara nici un rezultat.Nici macar o vizita la fata locului sau un telefon pt a cere mai multe informatii.Si,DA…sustin bugetul Primariei cu sume triplate din aceat motiv.Dar oare daca readuc gardul in starea anterioara…va mai dori aceeasi persoana Balta Elena sa il darame din nou???

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Chiar am remarcat masinile care stau parcate pe banda de circulatie.
    Oare a trecut vreodata un echipaj de politie pe acea strada?

    Care sunt mecanismele prin care un echipaj de politie va opri vreodata in Arad atunci cand constata incalcarea codului rutier?

    +5 voturi
    +1
    -1
  3. Articolul este deosebit de interesant,cu mici completari….Cladirea a fost revendicata si primita de catre spusi mostenitori,care au ajuns in instanta cu locatarii,evacuati in cele din urma…Unica doamna care si-a cumparat dreptul,este doamna Carpineanu…Banii jos,restul in paragina…de umbla biata femeie cu vanzare de aur si foste colectii ale raposatului domn Costica Carpineanu si a reusit,in cele din urma.
   Da,corect,este o cladire incarcata de istorie,filmata cinemateca….Am multe fotografii de la turnarea filmului,facute de catre parintii mei..Va promit ca am sa le caut si va voi contacta curand….Le caut….

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Poate ar fi interesant domnii mei, să privim lucrurile obiectiv și să încercăm să ieșim din tiparul comunist, pe care ne place foarte mult să-l îmbrățișăm, ca niste cetățeni, profund indignați, cu mânie proletară, Nouă să NI se explice și Nouă să NI se Dea !! Casa domnului prefect, primul prefect al Aradului, dupa MArea Unire, ca și multe case dealtfel, a fost confiscată de către orânduirea socialistă, pe care o lăudați că a făcut-o personaj de film, filmul dealtfel,…..tot comunist…! Statul socialist, a confiscat-o funcțională, complet mobilată, cu dările la zi !! A retrocedat-o pe bucăți, neingrijită de când a confiscat-o, cu 7 chiriași, pe care dacă vrei să-i muți, trebuie să le găsești chirie, și s emută doar dacă vor EI….cam asta a fost in toate aceste situații de confiscare retrocedare….adică, după prima bătaie de joc cu confiscarea, a venit, a 2-a bătaie de joc cu retrocedarea !! După ce Poporul, a utilizat-o în beneficul lui, unitară și liberă de sarcini, proprietarii trebuie să se bucure, că au primit-o, cu chiriași cu tot, cu toate de făcut, apă, canalizare, încălzire, reparații, cu înlesniri ZERO și Toți care trec prin față, i-și dau cu părerea, cum ar fi făcut ei și ce mândrețe de casă ar fi ieșit de acolo ! Se pare că Brucan a avut mare dreptate, nici la 30 de ani după așa zis-a schimbare de orânduire, avem aceleași apucături proletare de a-i înfiera pe proprietari !! Ce frumos stătea gardul, drept și falnic, până la momentul când, pe frumoasa stradă, chiar pe lîngă gard, onor societatea primăriei, a facut săpături, a introdus țevi, chiar pe lângă gardul cu pricina și a refăcut scurgerea apei pluviale. Ce se adună din precipitații, de pe casă, înainte de a ajunge in canalizarea de sub mijlocul drumului, ajunge în curte și sub gard, că scurgerea înfundată NU ne deranjează și bineînțeles că gardul este de vină dacă se înclină !! Și uite așa proprietarul este de vină, că nu a cazut gardul pe nimeni, și primăria fericită, că a crescut impozitul burghezilor aceia care au nerușinarea sa dețină așa casă… Oare de ce la Oradea, primăria este un partener și nu un vătaf, pentru Proprietari !?? Poate în loc de mânia proletară, și plângerea penală, era mai util un parteneriat sau un ajutor și o incercare de rezolvare !! Nu-i așa că ar fi mai interesant, o abordare pozitivă !! Meditați puțin, poate nu strică o altă abordare în identificarea și rezolvarea problemelor !! Poate ne ajunge și pe noi, sindromul Oradea…

   +12 voturi
   +1
   -1
  5. Aceasta situație larg răspândită a fost generată de politica statului român post comunist de persecuție în formă continuată a foștilor „dușmani de clasa”. Aceste imobile apartinand unor mari romani luptatori pt drepturile romanilor si unirea cu țara au fost confiscate pe când erau în foarte buna stare , iar retrocedarea lor nefinalizata în multe cazuri nici până în prezent s – a făcut fără despăgubirea proprietarilor pentru folosință și degradare. Astfel ca proprietarii deposedați de întreaga avere, mulți asasinați în chinuri în pușcării politice sau alungați din țară nu au urmași bogați care să le readucă la starea inițială. Deci omul de rând trebuie să știe să respecte istoria și pe oamenii mari ai ei.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. Acuma se vinde un ap.cu doua camere,in respectiva cladire. La etajul 2 cică. O doamna de la imobiliare cere cu seninatate 130.000 de euro. Probabil ca e puțin surprinsa ca nu arunca oamenii cu banii mai repede. I-aş da eu 135.000, dar ma strange un ciorap. Îi doresc mult succes. Omite sa spuna cumparatorului starea avansata de degradare a imobilului, impozitul triplat etc

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.