vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    UTA, în 2023, violată și părăsită, în numele unor interese meschine disimulate în iubire

    de Alin Olteanu | 23 martie 2023, 2:03 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor | Sport

    6

    Când am scris, în paginile ziarului Adevărul de Arad, în 2005, investigația despre preluarea Recons Arad de către niște apropiați ai primarului (proaspăt pe atunci) Gheorghe Falcă, cu sprijinul și ochii închiși voit ai primarului, nu știam și nici nu bănuiam cât de „implicat” va fi acesta în tot ceea ce urma, timp de 18+ ani, în istoria municipiului Arad. Eram probabil și mai tineri, și mai neștiutori.

    Acum, după atâția ani trecuți, știm mult mai bine cum stau lucrurile, știm mult mai bine că în Arad nimic important (în toate sensurile) în plan public nu se face fără știința și acceptul fostului primar, actualmente europarlamentar și președinte PNL Arad. Pe cale de consecință, nici UTA Arad nu a scăpat de degetul arătător al lui Falcă în privința lui Alexandru Meszar, în sensul de „faci cum spun eu, că eu te-am făcut…”. Și, tot pe cale de consecință, nici iubitorii clubului UTA, suporterii, nu au scăpat de degetul mijlociu al lui Falcă, arătat pentru a spune: „Indiferent ce spuneți, nu-mi pasă de voi!” .

    Dacă în ceea ce-i privește pe suporteri, nu avem de comentat prea multe, în privința lui Alexandru Meszar, am putea spune că el s-a reinventat cu Falcă la conducerea orașului. A devenit director DJTS Arad (funcție politică), a făcut CS Atletico Arad și, ulterior, Asociația Fotbal Club UTA Arad, alături de suporterii pe care acum îi înjură, care i-a adus venituri care ar face invidios orice om, iar asociația pe care o conduce din umbră, prin interpuși, adună datorie după datorie și, în condițiile în care, an de an, a încasat milioane de euro de la Primăria Arad condusă de, mai trebuie să o spunem?, Gheorghe Falcă.

    Nu o să intrăm acum în istoria asociației și alte subiecte despre care Special Arad a scris destul de mult în ultimii doi ani. Însă, o să ne axăm pe datele financiare ale asociației, care au intrat în posesia noastră și care arată/indică/prevăd dezastrul spre care se îndreaptă UTA, mai precis cei care conduc ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB UTA ARAD, adică administratorul Voinea, fiindcă Alexandru Meszar nu apare în niciun document ca având vreo funcție de conducere.

    Așa cum nu a apărut primarul Falcă în niciun document oficial legat de „Dosarul Elecon”, toate semnăturile fiind ale viceprimarului de atunci, Tiberiu Dekany, așa nici Meszar nu apare la UTA Arad cu semnătură. De altfel, Dekany a „capitalizat” politic și retrogradarea echipei UTA în vara anului 2006, tânărul politician de atunci neștiind că promovarea sa în structura de conducere a clubului (de atunci) era o plasă întinsă de Gheorghe Falcă.

    De fapt, acapararea UTA e tot un fel de preluare, ca și în cazul Recons, dar de această dată nu vorbim de o societate, ci de brandul unui oraș.

    Bîlcea, noul Dekany al lui Falcă, la UTA

    În scandalul iscat de refuzul lui Alexandru Meszar de a ceda Asociația Fotbal Club UTA Arad unor investitori, deși anunța că vrea să facă asta, întreaga suflare arădeană bănuia că păpușarul din spate e Gheorghe Falcă. Însă, fără vreo dovadă „vie” că este el, ci doar prin dovezi adiacente. În schimb, cu dovezi, a apărut numele deputatului Sergiu Bîlcea, cel care s-a întâlnit și cu reprezentanții suporterilor, a dat și declarații legate de viitorul UTA, a vorbit și cu parte dintre investitori etc. Bîlcea era noul Dekany, dar probabil că nu știa asta… nah, dar a vrut și el să își facă imagine săracul.

    Era clar că Bîlcea avea ordinul scris cu cerneală simpatică, al șefului său, Gheorghe Falcă, să se implice în negocierile dintre Meszar și investitori, practic să gireze politic întreaga parafare, cu beneficii clare, majoritatea politice. Când a constatat că treaba nu merge așa cum dorește el, Falcă i-a pus pe Bîlcea și pe Meszar pe fugă, dar cu imaginea făcută praf. Oare de ce nu și-a implicat Falcă omul cel mai de încredere în această negociere, referindu-ne la deputatul Glad Varga? Sau nici măcar pe primarul Călin Bibarț? Întrebări retorice, dar mai mult decât edificatoare.

    Ne riscăm cu un răspuns: fiindcă alegerile  din 2024 sunt aproape și fiindcă cineva trebuie să o încaseze în locul „păpușarului”… pentru că el, europarlamentar fiind, nu are nicio treabă cu locul sigur de pe listele europarlamentare. Așa încât, capitalizarea, cu ghilimelele de rigoare și semnul minus în față, e aproape exclusiv a lui Bîlcea. Cu voia lui- asta e cel mai probabil-, sau fără, nici măcar nu ne interesează.

    Primăria Arad aruncă cu banii către gaura neagră UTA ca și în cazul CET

    În continuare, o să facem referire și o să dezvăluim situația financiară aproape la zi a Asociației FOTBAL CLUB UTA ARAD, una pe care Alexandru Meszar încearcă să o ascundă de ochii tuturor. În ciuda faptului că primește an de an fonduri publice, Meszar are asociația la „purtător”. Nici măcar primarul Bibarț nu i-a cerut acestuia să facă publice datele contabile – asta ar trebui să fie o condiție obligatorie, pentru toate asociațiile din Arad, ca să fie primiți bani din fonduri publice, adică de la noi, fraierii ăștia care plătim taxe și impozite.

    Tare am vrea să îl vedem pe primarul Bibarț, într-o postare video – așa cum ne-a obișnuit – ca în loc de castori, să ne spună că a cerut situația financiară a clubului UTA și că ne-o prezintă chiar el. Însă, avem idei proaste, utopice chiar. E an electoral și primarul ar risca să intre într-un război de care, până acum, s-a cam ferit. Dar, ne permitem noi să întrebăm acum, când situația s-a mai clarificat în ceea ce privește Asociația Fotbal Club UTA Arad: de ce să mai arunce cu fonduri publice în buzunarele familiei Meszar?… Cui folosește că un singur om, prin interpuși, a pus mâna pe întregul Arad fotbalistic? Pentru ce să dai bani publici pentru un asemenea monopol?

    Citește și:  Te lepezi? Mă lepăd… Meszar disociază UTA de clasa politică printr-un comunicat plin de ipocrizie

    Și-acum, fiindcă nu ne așteptăm să ne spună primarul, datoriile asociației care a acaparat UTA

    Situația financiară a Asociației FOTBAL CLUB UTA ARAD tinde să devină explozivă, asta în cazul în care nu era deja. Și, neștiutori fiind, să nu fi înțeles trendul. La finalul anului 2022, totalul datoriei înregistrate oficial era de, nici mai mult, nici mai puțin: 12.547.000. Dacă la începutul lui 2022, datoria Asociației era de aproximativ 10 milioane de lei, cu toate că în cursul anului a fost vândut, cu aproximativ 6 milioane lei, David Miculescu, datoriile au crescut cu 2 milioane de lei. Asta însemnând că datoriile ar fi crescut cu șase milioane dacă jucătorul amintit n-ar fi fost vândut la FCSB.

    În concluzie, la finalul anului 2022, UTA avea datorii de 2,5 milioane de euro.
    Cu un mers firesc al lucrurilor, dacă e să mergem pe trend (și mai ales că nu se întrevede nicio vânzare spectaculoasă de jucători, poate a lui Rareș Pop), la finalul anului 2023 gaura neagră din bugetul Asociației FC UTA Arad va fi probabil de 5 milioane de euro.

    Astfel, ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB UTA ARAD a înregistrat următoarele pierderi și datorii:

    • în anul 2020, pierdere 2.871.000 lei – TOTAL datorii 7.318.000 lei
    • în anul 2021, pierdere 2.043.000 lei , TOTAL datorii 10.393.000 lei
    • în anul 2022, pierdere 1.950.000, TOTAL datorii 12.547.000 lei

    Mai trebuie să preconizăm ce urmează în condițiile în care UTA se bate să nu retrogradeze, banii din drepturile TV vor fi mai puțini și vânzările de jucători nu se întrevăd?

    Probabil că

    • în anul 2023, pierderea va fi și mai mare decât în alți ani, iar TOTALUL datoriilor – cum ar calcula statisticienii, dacă nu se întâmplă nimic important, va ajunge la aproape 5 milioane de euro.

    Cheltuielile totale ale clubului au crescut, în 2022, de la 21,2 milioane lei la 32,4 milioane lei, veniturile totale au crescut de la 19,2 milioane lei la 30,4 milioane lei. Veniturile din activitățile economice sunt mai mari cu 10 milioane, dintre care 6 milioane sunt în urma transferului lui David Miculescu, 2 milioane de la bilete și abonamente.

    Finanțările nerambursabile din fonduri publice au fost:

    • în 2021 – 4.316.000 lei
    • în 2022 –  5.329.000 lei

    Este foarte important de subliniat acest aspect: din fonduri publice UTA a încasat cu un milion în plus față de 2021, 5 milioane de lei încasați pe Miculescu, încă 2 milioane de lei în plus pe bilete și abonamente, aproximativ un milion de lei din sponsorizări, dar gaura tot crește, iar poziția în clasament a scăzut, fiind la un pas de retrogradare.

    O concluzie tristă: UTA nu mai e a Aradului de mult timp. Se cheamă Meszaruta și e într-un singur buzunar. Ce se va întâmpla cu adevărata Bătrâna Doamnă, „violată și părăsită” după cum constatăm de luni întregi, nu e greu de bănuit și preconizat…

    Citește și: „Famiglia” UTA… Meszar și-a adus nevasta în club și i-a „plătit” literele lui Călin Costea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Într-un an au crescut cheltuielile cu 10 milioane de lei e enorm(2 milioane euro). Sigur sunt umflate.
      O retrogradare e sinonimă cu desființarea.
      Veniturile vor scădea cu 1,3 milioane la drepturile TV(la liga 2 sunt 50 de mii de euro pe an) vreo 500 de mii de euro de la abonamente/bilete Câteva sute de mii de euro de la sponsorizări.
      Și Bibart a zis ca la liga a doua finanțarea va scădea. Un minus total aproximativ ar fi de 2,5 milioane de euro.
      În felul asta nu îți mai poți permite să rostogolești datoriile, Eșalonarea la ANAF nu va mai putea fi plătită jucătorii cu salarii mari ca Keseru care mai are încă un an contract va trebui despăgubit să accepte o reziliere amiabilă.

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. iar caini sunt toti la macelarie sa le taie hentesu si lor o darapita ca de alceva nu sunt buni,deja cunoastem modelul desfintari fiecare cu ceozvarva lui iar caini fara nimic vor si ei ceva, au latrat atata timp si nu capata nimic au avut grije de turma au adus si purcari noi si ei nimic; de aceea ei dau in turbare si musca tot si in ziare centrale

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. I.Veniturile din activități economice sunt de….. Iar voi scrieți : ” veniturile din activități economice sunt mai mari cu 10 milioane ….” Mai mari față de cât ?
      II. Despre faptul că SCU vrea să pună mâna pe aceste venituri, nicio vorbă.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.