duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  UPU Arad s-a cam săturat de laude. Chirurgia cu un singur medic, și ăla sictirit

  de Davide T@Goliath | 28 iunie 2019, 2:20 PM | Pamflet

  4

  (foto: teluguone.com)

  Este o plăcere surprinzătoare să auzi un ministru român vorbind coerent și corect românește, așa cum o face doamna Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Asta, despre CUM vorbește, pentru că despre CE vorbește ar fi multe de comentat.

  Să fii nevoit să apelezi la serviciile medicale este, astăzi, un fel de sport extrem. Comparația este valabilă doar în privința riscurilor, comparabile în cele două activități amintite. Nu știu dacă a făcut cineva o statistică, dar am convingerea că, procentual, mortalitatea este, pentru pacienți, mai mare în urma „practicării” serviciilor medicale decât în urma practicării sporturilor extreme. Altfel spus, riscul de a muri este mai mic dacă te arunci de pe trambulina de 10 metri într-o piscină goală decât dacă ajungi la spital. Sigur, după saltul în piscina goală, de multe ori ajungi tot pe mâna medicilor și lor le va strica procentajul. Pentru că așa este normal să fie, de vreme ce sportivul cu pricina ajunge la ei viu și cu speranța că va rămâne la fel de viu și după aplicarea procedurilor medicale.

  Să intrăm, totuși, mai în profunzimea problemei pentru că generalitățile astea, condimentate cu nosocomiale sau alte „animale” responsabile cu infecțiile din spitale au devenit stereotipuri bune de speriat copiii. Nu se mai spune: dacă nu ești cuminte te dau la țigani, ci dacă nu ești cuminte te duc la spital. Și copiii se cumințesc subit sau se apucă de fumat ori de… alte cele.

  Așadar, sportivul care s-a aruncat de la trambulina de 10 metri în piscina goală ajunge, înainte de toate, la Urgență sau UPU, cum i se spune acum, cu deplin respect. Iar dacă este ghinionist până la capăt, ajunge la UPU Arad, unde va da peste cap întregul sistem. Pentru că, fiind o urgență, nu-i așa?, maximă, va fi luat în primire cu prioritate. Ceilalți, să aștepte, pentru că nu sunt… maximi. Știu, mi se va răspunde, ușor arogant, că este normal să existe priorități. Iar eu, cu normală umilință voi fi de acord cu asta. În schimb, fără pic de umilință sau înțelegere, voi spune că nu este normal ca urgențele mai puțin maxime să fie lăsate în așteptare cu orele.

  Și, ca să nu creadă lumea că ne construim articolul pe știrile de la televizor, să întrăm în concretul serii și nopții de joi spre vineri, adică 27 spre 28 iunie anul Domnului 2019.

  UPU Arad, la data amintită, ora 23. Bolnavi și însoțitori așteptau să fie „triați” – în traducere, triatul ăsta înseamnă, cel puțin la UPU Arad, să aștepți până vei fi primit de un medic. Sigur că „triere” înseamnă altceva. Sigur că, într-un sistem medical normal organizat, la intrarea într-o Unitate de Primiri Urgențe (UPU) ar trebui să fii așteptat de un medic (nu de o doamnă specializată doar în înregistrarea datelor cu caracter personal), medic însărcinat cu evaluarea stării pacienților și repartizarea lor pe „căprăriile” medicale, care or fi ele: chirurgie, ortopedie, ginecologie etc. Anormal este să fii întâmpinat de acea doamnă care îți cere buletinul, apoi te întreabă unde locuiești, cu ce treabă pe la ei în toiul nopții, după care te „triază” spre un scaun care îți va fi prieten câteva ore până se va elibera (de plictiseală, somnolență sau chiar de lucru) doctorul. Cine răspunde de acest „triaj”? Cine își dă seama care dintre cazuri este mai urgent și care poate aștepta, dacă singurele criterii sunt ordinea sosirii și gravitatea accidentului rutier? Păi, o hemoragie internă poate fi mai gravă și mai urgentă decât o rană provocată într-un accident rutier, nu?

  Deci, în seara amintită, bolnavii, veniți toți în regim de urgență, au avut de așteptat minim 4 (patru!) ore pentru a fi „triați”. Motivul invocat: a avut loc un accident rutier, soldat, ziceau doamnele responsabile cu datele cu caracter personal, cu 15 răniți, dintre care 3-4 foarte grav răniți. Evident, niciunul dintre cei ce își așteptau rândul la „triere” nu a comentat noua ordine medicală, dar au început să se înfurie când au aflat că la chirurgie (cu siguranță, cea mai căutată specializare din UPU) era un singur medic. Cum adică, unul singur? Uite-așa, unul singur! Rezerve? Păi, ce, medicina e fotbal? Nu este. Și nici realitatea nu este cea din filme, unde sunt aduși de acasă medici în caz de accidente… Prostii. La UPU Arad există alte reguli și cutume: cine nu rezistă, asta e, soluția „Kuki” poate fi oricând o alternativă „sănătoasă”.

  Am văzut oameni loviți care stăteau chirciți de durere în așteptarea „trierii”. Am văzut femei cu hemoragie care au fost „triate” după 4 (patru!) ore. Am vorbit cu oameni care și-au amintit, după orele de așteptare, de medicii naziști… Am auzit de la oameni simpli, mai puțin elevați, câteva înjurături noi, plus vreo câteva blesteme care, dacă s-ar prinde, am rămâne, o vreme, fără conducere în sistemul medical. Nu înjura nimeni medicul, unicul medic – ce putea face el, de unul singur? – dar toți cei ce organizează, conduc și susțin acest sistem ar trebui să meargă urgent, fără să aștepte nicio triere, la biserică. Dar cu mare grijă, să nu se dărâme pe ei, la câte păcate au!

  PS: Am spus că medicul nu era înjurat, oamenii înțelegându-i condiția de unicitate. Dar, asta nu-i scuză sictirul cu care își „triază” pacienții. Îi înțelegem oboseala (plătită, totuși, să ne înțelegem!), mai puțin sictirul, plictiseala cu care își însoțea actul medical. Nu vorbea, nu răspundea la întrebări decât după o grimasă parcă dureroasă sau un oftat. Domnule doctor, bolnavii și însoțitorii au nevoie și de informații de la dvs., legate de starea sau gravitatea ori natura bolii sau durerii, au nevoie să comunice cu dvs., pentru că au convingerea că nu sunteți veterinar, obișnuit să nu vorbească cu pacienții! Iar dacă nu mă credeți, încercați același exercițiu de sictir cu părinții dvs., sau cu șefii dvs. Apoi, ne spuneți cum au reacționat?

  65785254 548117055722617 979846713558695936 n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Vad ca la medicina si triajul pacientilor sau mai ales la „condimentat” va pricepeti, ba inca si la a face pronosticuri ( daca te arunci de la 10 m … chiar va rog sa o faceti sa vedem daca aveti dreptate). Tin sa va anunt ca nu a foat doar un medic in acea noapte, si mai mult de atat NICI O HEMORAGIE INTERNA nu a asteptat in triaj „4 (PATRU) ore!” Iar ” doamna calificata sa ceara buletinul si sa iti ofere un scaun”, are pregatirea necesara sa decida daca acuzele dumitale reprezinta sau nu o reala urgenta. Nicaieri nu face medicul triajul, prin lege. Sitauatia chiar nu necesita personal suplimentar. Au fost situatii cand a fost necesar suplimentarea personalului medical, cand numarul pacientilor critici a fost mai mare. Exista comunicare intre echipajele din teren si cele din spital, ca sa stim cum sa manageriem situatiile de urgenta, nu dupa parerile unora si altora.
   Intradevar, suntem satui si sictiriti, plictisiti, dezgustati de asemenea comentarii condimentate, de la cei care se pricep la toate, dar mai ales la medicina (de urgenta).

   +23 voturi
   +1
   -1
   • Vorbim de „jurnalistii” locali de aici, nu m-as supara prea tare, inca specialarad astia mai au pe alocuri reflexe de site de stiri. Referitor la articol, la nicio unitate de primiri urgente din tara (si nici din cele vecine) nu vei gasi medic la „triaj” pentru simplu motiv ca nu sunt suficienti medici nici macar sa acopere liniile de garda daramite sa-l mai irosesti pe unul stand la pult si sa-l si platesti ca medic de garda. Doi la mana, dupa 30 de ore de lucru in conditiile in care se lucreaza (nu ca IT-ist cu 3 ani de studii superioare si salarii similare daca nu mai mari pe alocuri si stand la birou cu program fix si pauza de masa), fara nici cea mai mica amenitate iti permiti macar o grimasa. Acestea fiind spuse, da, e jenant ca tot judetul Arad sta intr-o singura UPU si ar fi nevoie de inca una, dar nu ai nici personal si nici un alt spital capabil sa le primeasca asa ca, de ce nu iesiti mai bine in strada pentru chestia asta?

    +5 voturi
    +1
    -1
  2. Am stat cu nepotul meu, cu piciorul fisurat. Mi s-a spus ca ambulanta o sa ajunga peste 2 ore si mai bine sa-l aduc eu. De la orele 22 pana la ora 4 dimineata am stat pana l-a luat. Medicul a fost ok dar era foarte obosit. Personalul e insuficient. Chiar daca se straduieste nu face fata.
   Plus ca mai sunt si neasiguratii care folosesc urgentele in loc de medici de familie.

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.