La limita dintre viață și moarte, Spitalul de Campanie nu mai poate fi folosit, așa că bolnavii stau „unul peste altul” în UPU

  de Andreea Daniela B. | 15 octombrie 2021, 11:43 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  În Arad avem sute de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV-2, zilnic. Din nefericire, multe persoane ajung la spital în stare gravă, după zile întregi petrecute acasă, în agonie. Acest lucru devine tot mai rar o salvare pentru ei, mai ales că majoritatea au preferat să nu se vaccineze și să nu apeleze la ajutor până în ultima clipă, astfel, ceva ce ar fi putut fi o formă ușoară, devine rapid o formă a bolii în care arădenii au nevoie de oxigen sau chiar de intubare.

  În primele valuri, cei cu forme ușoare sau doar suspecți ajungeau la Spitalul de Campanie amenajat la Expo Arad. În acel moment, arădenii beneficiau de analize și de o radiografie la nivelul plămânilor pentru a vedea cât la sută din aceștia sunt afectați, ca mai apoi, majoritatea să fie lăsați acasă, iar cazurile grave erau transportate la spital pentru îngrijiri. Ei bine, dacă în primele valuri s-a procedat în acest fel, începând cu data de 18 august, Spitalul de Campanie a fost oficial închis definitiv, din diferite motive.

  Astfel, la începutul campaniei s-au investit 3 milioane de euro în Spitalul de Campanie, însă acum nu mai este de folos pentru că nu se poate transforma în secție ATI, ceea ce pacienții de acum au cea mai mare nevoie. Mai mult, acesta nu poate fi folosit și pentru că medicii pneumologi, infecționiști și din alte specialități nu și-ar putea desfășura activitatea în condiții normale acolo. De asemenea, toate persoanele care ajung în acest moment la spital și sunt infectate cu coronavirus sunt urgențe și nu au nevoie doar de câteva investigații, ci de spitalizare.

  Spitalul suport, doar pentru cazuri ușoare și medii  

  Am decis să efectuăm triajul epidemiologic precum și investigațiile medicale necesare în Unitatea Primire Urgențe și să renunțăm la Spitalul de Campanie de la Expo Arad Internațional. Am luat această decizie deoarece în valul trei ne-am confruntat cu cazuri mai grave care aveau nevoie de internare, fapt care ne-a determinat să nu mai efectuăm investigații medicale în regim de spitalizare de zi ci doar în regim de urgență în cadrul Unității Primire Urgențe. Astfel, în perioada următoare vom elibera pavilioanele puse la dispoziție de Expo Arad iar structurile mobile și echipamentele care erau funcționale acolo le vom utiliza în incinta spitalului”, transmiteau reprezentanții Spitalului Județean în luna august.

  Așadar, în acest moment, bolnavii de Covid ajung direct la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ceea ce înseamnă că zilnic, zeci de persoane așteaptă să se elibereze un pat pe secțiile Covid de la nivelul spitalului, timp pe care aceștia și-l petrec dependenți de oxigen, conectați la mai multe aparate care îi ajută să respire cât de cât normal, în ciuda afecțiunilor pe care le au.

  Doar 37 de paturi la ATI și aproximativ 300 de locuri disponibile pentru pacienții infectați

  Spitalul Județean are 37 de paturi disponibile la ATI și fiecare loc care se eliberează este o minune pentru cei care au nevoie de acel pat. Din păcate, paturile de la ATI se eliberează de cele mai multe ori după un deces, dar există și cazuri mai fericite în care pacienții își revin și pot fi mutați pe alte secții în care își continuă tratamentul. Cu toate acestea, cât poate spitalul să „ducă” nu este suficient atunci când media în Arad este de 300 de infectări pe zi.

  Spre exemplu, în data de 13 octombrie, 369 de persoane erau spitalizate, iar conducerea Spitalului Județean a început să ceară ajutor celorlalte spitale din județ: „Suntem în situația în care toate paturile alocate pentru Covid-19 sunt ocupate, iar alte zeci de pacienți așteaptă un loc în Unitatea Primire Urgențe. De la începutul acestui val am depus eforturi susținute pentru a asigura paturi necesare. Împreună cu medicii am găsit soluții și am deschis pe rând, secție după secție până am ajuns la 330 de paturi. Săptămâna trecută s-a lucrat la foc continuu pentru a putea reloca Secția Clinică Terapie Intensivă II, obținând astfel, încă zece paturi pentru pacienții pozitivi. Totuși aceste paturi au devenit, de pe o zi pe alta, neîncăpătoare deoarece zilnic în Unitatea Primire Urgențe Arad se prezintă în jur de 40-50 de cetățeni pozitivi, marea majoritate necesitând internare”.

  Și dacă tot avem nevoie de Spitalul de Campanie, de ce a fost desființat?

  Cum spuneam, toată lumea se chinuie să facă loc în spital, cadrele medicale sunt deja suprasolicitate, pacienții vin rând pe rând și în acest moment nu mai este logic de ce nu s-a putut face ceva din Spitalul de Campanie. Situația este din ce în ce mai disperată și se pare că Aradul este deja depășit de valul patru, iar un loc la ATI este o bucurie cum nu a mai fost niciodată.

  S-a eliberat un loc la ATI… O familie se bucură, alta plânge și tot așa. Auzi la UPU, auzi în stație, auzi la tv, auzi pe stradă sau pe cineva care întreabă la fiecare oră, minut, un telefon din județ, din alte județe, din țară. Pentru o tânără din ceva oraș au căutat aseară prin toate județele, are 24 de ani, au sunat si la noi și la alții. Și alții sună, și părinții sună. Toate spitalele au zeci de pacienți în așteptare. Singura soluție: vaccinați-vă, iar daca aveți comorbidități stați acasă până trece valul acesta crunt… nu vor fi curând locuri la ATI. Vor trece ani până se vor șterge din memoria noastră aceste telefoane și întrebări. Alții ne vor acuza, alții ne vor lăuda. Colegii din UPU, ambulanțe, DSP și toate secțiile și spitalele covid văd niște situații ce nu vor rămâne fără o amprentă. Trebuie creat rapid un suport psihologic și trebuie urgent legiferat acest aspect, asta dacă ne pasă. Dacă nu se intervine în susținerea cadrelor medicale acum, mai târziu nu o să le mai avem nici pe acestea”, a fost mesajul transmit de Horea Timiș prin intermediul paginei lui de Facebook.

  Și totuși, de ce nu avem spital suport? Ei bine, ne vine să credem sau nu, se pare că dacă responsabilii îl țineau deschis, o făceau degeaba, mai exact „era o crimă să ducă pacienții acolo”. S-au investit aproximativ trei milioane de euro în ceva ce a fost de ajutor la început, însă acum, când e mai mare nevoie de el, din cauza „greutății” valului patru, este imposibil de folosit, motiv pentru care s-a și desființat după aproximativ un an și patru luni.

  Conform unor surse, Spitalul de Campanie nu ar fi fost bun pentru tratarea pacienților din valul patru, asta pentru că el nu avea avizele necesare, iar birocrația nu permitea nimănui să ducă acolo echipamentul necesar pentru persoanele care aveau nevoie să fie conectate la aparatul de oxigen. Pe lângă, nici nu există echipament în spital cât să acopere toate cazurile de covid, fie că erau ele la Județean sau la Expo, motiv pentru care prea mulți așteaptă la rând.

  Aparent, ce a fost acolo este folosit în prezent în spital, însă menționăm cu nu se găseau prea multe lucruri, niște containere, paturi și câteva tuburi de oxigen pentru cei care aveau saturația scăzută: „Structurile mobile și echipamentele care erau funcționale acolo le vom utiliza în incinta spitalului. Le mulțumim pe această cale pentru tot suportul acordat și sperăm totodată să nu mai fie nevoie de redeschiderea spitalului de campanie”, transmiteau, tot în luna august, reprezentanții spitalului.

  În final, am vrut să aflăm și o părere oficială, să știm exact de ce nu se poate amenaja Expo în așa fel încât să fie de ajutor în aceste momente critice

  Concluzia ar fi că acest spital suport nu ar fi fost o variantă care să salveze vieți în acest moment, ci una care ar putea să pună capăt zilelor arădenilor mult mai devreme decât le-ar fi fost „scris”. Se pare că arădenii nu au motiv să se plângă pentru că nu se mai investește acolo nimic, totul a dispărut pentru binele lor și acum, toate forțele de muncă dintre cadrele medicale disponibile se luptă în spital. Dacă ambulanțele continuau să ducă pacienții infectați la Expo, acest lucru însemna că, în cazul în care starea de sănătate a unuia dintre pacienți se degrada, drumul până la spital era cel care îl putea omorî.

  La începutul valului unu și doi, toate țările, China, Italia, făceau spitale de campanie mari pentru că în valul unu prioritatea a fost izolarea pozitivilor. Deci, toți pozitivii și legea de atunci impunea izolarea acestora. Nu îi lăsai la domiciliu așa cum sunt lăsați acum, acum chiar și cei internați în spital și pozitivi, dar cu o stare bună de sănătate, sunt lăsați acasă. Deci unul dintre principiile valului unu a fost izolarea, apoi, monitorizarea și investigarea. În schimb, în valul patru sunt atât de mulți încât nici nu mai putem vorbi de izolarea din valul unu și doi. În acest moment oamenii sunt pozitivi în comunitate, ceea ce înseamnă că sunt acasă, nu îi mai ținem în spital dacă se simt bine. Marea problemă din prezent este oxigenul pentru că sunt forme grave și oamenii au nevoie de oxigen. Ca atare, Expo nu se mai ridică la conduita terapeutică a acestor valuri cu care ne confruntăm acum. Chiar dacă ei sunt mulți numeric, nu am ce să fac, la Expo nu am oxigen, nu este spital de ATI. Și chiar dacă aș avea oxigen, nu aș fi avut diagnostic interdisciplinar, nu am infecționist, nu am pneumolog, nu am cardiolog, nu am neurolog, nu am nimic. Formele grave se tratează în spitale cu oxigen si unde avem ATI. Nu mai sunt forme ușoare și multe de izolat, deci nu are nicio logică acum, în acest val, scoaterea oamenilor din comunitate, să umplem Expo pentru că acum nu i-am ajuta, din contră, ar fi crimă. Este alt val, altă patologie, altă abordare. Din punct de vedere epidemiologic și clinic nu se justifică să mai existe spitale de campanie niciunde în țară”, ne-a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Această criză majoră, cauzată de pandemie, scoate la iveală, mai clar ca niciodată, iresponsabilitatea tuturor structurilor politice, administrative și sociale, (nu în ultimul rând al unor concetățeni de-ai noștri) etc., dar și imensa răspundere pe care o poartă și acele organe mass media care, doar pentru un articol senzațional, au contribuit din plin la erodarea încrederii populației în importanța vaccinării. Acum se văd roadele tuturor acestor greșeli, care costă VIEȚI!

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. Trecem peste hotia partidacilor, cu credinta si speranta ca vor ajunge toti sa plateasca pentru faptele lor. Dar peste ignoranta si idiotenia “nevaxxinatilor” nu am nici un motiv sa trec !!! Eu daca ma imbolnavesc, macar am facut tot ce se poate pentru a evita asta! Care este motivul pentru a-i plange pe acestia, care au sarit ca mingiutele in sus strigand ca ei sunt stapani pe corpurile lor si nu isi introduc in corp chestii experimentale? Sincer acum, de ce nu mai chitaie Hemancipatii dacii liberi cand sunt pe targi? Cinstit si corect mi se pare ca daca ai refuzat vaccinarea, adica daca iti bati joc de efortul financiar al tarii noastre sa nu mai beneficiezi apoi de nici un fel de suport. Parerea mea. Astept cu interes vreun diasporez educat la sparanghel sau capsune sa ma injure in fel si chip, dar repet: aceasta este parerea mea. Si repet: una e una si alta e alta. Nenorocitii care fura ca in codru sunt un alt subiect si sper sa plateasca pentru jaful si debandada pe care au dacut-o. Astept cu interes: jos labele de pe copii nostri.

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. Sa fim seriosi, si la Arad, ca in mai toate orasele unde s-au construit aceste spitale de campanie, ele au fost gandite (ma rog, e un fel de a spune!) si facute ca sa se poata sifona bani la greu! Treaba a fost facuta, niste buzunare s-au umplut, acum ce mai conteaza? Intrebati la cei de atunci, care l-au facut si care se bateau cu caramida in piept ce mare isprava fac! Sa va amintesc personajele?

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.