joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Variantele Sindicatului și a Primăriei se bat cap în cap, producând ceea ce numim deja „telenovela redenumirii Filarmonicii arădene”

    de Raluca Medeleanu | 28 ianuarie 2020, 11:03 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    7

    Decizia redenumirii, una de natură administrativă, nu estetică, alimentează din nou conflictul dintre Sindicat și Primărie. O decizie a Curții de Apel Timișoara pune însă mai multă lumină pe situație


    Luni dimineață, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație a Filarmonicii de Stat Arad și-a făcut apariția un subiect care îngrijorează Sindicatul Filarmonicii, anume redenumirea instituției de cultură. De ce exact acum se dorește acest lucru rămâne neclar, însă decizia vine din partea managerului Doru Orban care are ca argument un document aprobat în 1948, care a fost anulat după încheierea regimului comunist.

    Reproducem mai jos comunicatul trimis de președintele Sindicatului Filarmonicii, Mihai Dogaru, prin care acesta explică de ce există motive de îngrijorare pentru această schimbare de nume (din Filarmonica de Stat Arad, în – simplu – Filarmonica Arad). Pe scurt, acesta consideră că dacă se repune în vigoare documentul din 1948 atunci se acceptă și o revizuire a structurii instituției, pe partea administrativă, așa cum era formulată ea în documentul respectiv. Dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, rămâne de văzut. În orice caz, schimbarea denumirii unei instituții, atrage de la sine și o reîntocmire a tuturor actelor aferente, inclusiv contractele de muncă ale angajaților, subiect care a fost foarte disputat în decursul anilor în filarmonică.

    „Luni, 27.01.2020, a avut loc ședința Consiliului de administrație al Filarmonicii (încă de stat )Arad. Deși problemele cu care se confruntă filarmonica sunt mari și numeroase,  procese pierdute de instituție, abuzuri constatate de instanțele de judecată, salarii calculate greșit și multe altele, singura «problemă» a filarmonicii a rămas denumirea.

    Materialul de ședință a constat în câteva imagini dintr-un document emis în anul 1948, odată cu înființarea filarmonicii, în care erau definite atât structurile de conducere cât și dimensiunile formatiilor. Aprobarea inițiativei având la baza acest document însemnă de fapt și acceptarea lui ca atare. Acest fapt a produs multă ingrijorare în rândul angajaților care nu au fost informați sau avertizați asupra eventualelor consecințe ale adoptării acestei decizii. Codul muncii la art.40 prevede printre alte obligații ale angajatorului.

    Legislatia europeană care prevede obligația angajatorului la informare a fost introdusă în legislația naționala prin intermediul legii 467/2006.  Luarea unor astfel de decizii este impiedicata si de faptul ca nici pana astazi negocierile la Contractul Colectiv de munca nu sunt considerate oficial incheiate.

    Din aceste motive membrii sindicatului au cerut conducerii sindicatului sa solicite in instanta anularea deciziei Consiliului de Administratie.

    Presedinte S.A.I.F.Arad

    Dogaru Mihai”

    Update

    Chiar dacă s-a decis în ședința Consiliului de Administrație, așa cum prevede legea, redenumirea instituției se poate face oficial doar în urma votului consilierilor locali municipali. În acest sens, a fost introdus pe ordinea de zi a următoarei ședințe CLM (din 31 ianuarie) un proiect de hotărâre întocmit exact cu acest scop. Astfel, în expunerea de motive a documentului respecitv aflăm că redenumirea are de a face cu „faptul că Filarmonica de Stat Arad este o instituție publică de concerte care este finanțată exclusiv din bugetul local și a cărei activitate se desfășoară strict în Municipiul Arad, fiind o instituție de interes local conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr.112/25.05.1999”.

    Așadar, redenumirea nu are de a face nicidecum cu inconveniența numelui în sine, ci cu încadrarea corectă a statutului instituției. E o măsură administrativă, nu estetică. La fel s-a întâmplat, în urmă cu ani buni, și cu teatrul arădean, care purta în trecut tot denumirea de „Teatru de Stat Arad”, iar printr-o hotărâre de consiliu a fost redenumit în Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

    Dar care e motivul conflictului dintre Sindicat și Primărie mai exact?

    E vorba de grila de salarizare. Așa cum explicam și într-un articol din iarna trecută, din ianuarie 2019 se schimbase legea personalului plătit din fonduri publice, care ca noutate arăta pentru instituțiile de cultură două feluri de încadrare, în funcție de tipul acestora. Primăria Arad consideră de la sine înțeles faptul că, din moment ce instituția respectivă se află în subordinea municipalității, ea e automat de „interes local”, astfel că angajații Filarmonicii se încadrează în grila salarială mai mică decât dacă instituția ar fi fost „de interes național” (lucru care, e de părere municipalitatea, ar fi putut fi așa doar dacă instituția ar fi fost direct în subornidea Ministerului Culturii). Cu toate acestea, Sindicatul e pe departe de a fi de acord, considerând că decizia s-a poticnit „de o virgulă” care ar fi schimbat sensul unei specificații din legea respectivă.

    Aici a început conflictul care a dus chiar la judecată, Sindicatul atacând decizia Consiliului Local Municipal, dar pierzând mai întâi la Tribunalul Arad, ca apoi să piardă și apelul făcut la Timișoara. „Filarmonica de Stat Arad”, sau, în curând, „Filarmonica Arad” a rămas încadrată „de interes local” prin decizia instanței de judecată a Curții de Apel Timișoara, care a dat câștig de cauză Consiliului Local Municipal, definitiv, în data de 18 noiembrie 2019.

    Singurul lucru neclar este ce anume a determinat autoritățile locale să lase să se scurgă atâția ani până s-au apucat să rezolve neconcordanța din acte, în loc să fi modificat denumirea în același timp când au redenumit și Teatrul.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Finantarea nu se realizeaza exclusiv din bugetul local, există o subvenție de la Consiliul Local Municipal, dar Filarmonica de Stat are și VENITURI PROPRI care contribuie la finanțarea acesteia. Mai mult, Filarmonica a accesat fonduri de la AFCN, iar cum va primi un procent pentru cheltuielile de funcționa direct de la bugetul de stat. Acordarea acestui procent nu este condiționată de titulatura actuală, este o falsă problemă. Filarmonica Arad este de interes local, oricum ar fiprimit fonduri.

      Referitor la activitatea Filarmonicii care s-ar derula exclusiv în Arad nu este real, instituția are turnee în țară și străinătate. https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/filarmonica-in-turneu-extern-79358/

      0 voturi
      +1
      -1
      • Nu cred ca am scris pe undeva ca Filarmonica nu deruleaza concerte in alte locuri. Iar despre ce spuneati cu finantarea, din nou, noi am scris in a cui subordine se afla administrativ, Filarmonica fiind in subordinea directa a Consiliului Local Municipal. Poate ati interpretat gresit cuvintele noastre.

        --1 voturi
        +1
        -1
    2. Cele două argumente pe care vi le-am dat se află în expunerea de motive care stau la baza proeictului de hotărâre CL și în raportul serviciului de specialitate. Era doar o completare la cele expuse în articol.

      ……..Ținând seama de faptul că Filarmonica de Stat Arad este o instituție publică de concerte care este finanțată exclusiv din bugetul local și a cărei activitate se desfășoară strict în Municipiul Arad, fiind o instituție de interes local conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr.112/25.05.1999 și în temeiul prevederilor art. 129 alin. (1), alin. (2) lit. d), alin. (7) lit. a) și lit. d), alin. (14); art. 139 alin. (1) și ale art. 196 alin. (1) lit. a) din OUG 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ dar și prevederile art.2, lit d) din OG 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri:

      …REFERAT DE APROBARE

      Având în vedere sursa finanțării instituției publice de concerte, care este una eminamente locală, precum și aria desfășurării activității Filarmonicii de Stat Arad, se consideră necesară adoptarea unei hotărâri care să schimbe denumirea Filarmonica de Stat Arad în ”Filarmonica Arad”.

      --2 voturi
      +1
      -1
    3. Filarmonica infiintata in 1948 a avut in componenta orchestrei filarmonice 64 de instrumentisti si 2 dirijori permanenti. Corul a functionat prin munca voluntara a coristilor. Asta a tinut 5 ani pina cind au devenit salariati. Numarul sopranelor, altistelor, tenorilor si a basilor a fost sensibil mai mare fata de ce e in zilele noastre. Era Filarmonica de Stat Arad. Ma cuprinde jalea cind vad ce a ajuns astazi sub administratie locala. E inutil sa mai reamintesc care era situatia in Romania stalinista si totusi Filarmonica era filarmonica.

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Filarmonica arad este o rusine nationala!!! De cand au fost anhajati multi tineri ce habar nu au de muzica. Regret fostul colectiv de muzicieni avizati in domeniu! Acum este o adunatura de mercenari ce canta mai rau decat fanfara din 10 prajini. Mai bine ar trebui dizolvata ca nu ii mai vad utilitatea. Ceea ce se aude acolo la un asa zis concert este de a dreptul penibil!

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.