ExclusivMunicipalitatea retrogradează din pix Filarmonica de Stat Arad și blochează mărirea salariilor angajaților! Tensiunile cresc

  de Raluca Medeleanu | 3 februarie 2019, 4:36 PM | Culise | Topic special

  8

  Când avem musafiri de departe, autoritățile locale nu se mai opresc din cuvinte laudative la adresa prestigioaselor noastre instituții culturale, remarcabile atât la nivel național cât și, de ce nu, internațional. Așa a fost și în vară când mai marii orașului nu s-au putut abține să nu-l ducă într-o vizită de șantier pe ministrul Culturii, la Filarmonica de Stat Arad, pentru a îi arăta „bijuteria Aradului”, aducând ofrande calității acusticii, unice în partea aceasta de Europă. Cu toate acestea, departe de ochii lumii, adevărata atitudine pe care o are municipaliatea față de Filarmonică e complet diferită, iar cel mai elocvent exemplu pentru a înțelege exact cât îi pasă Primăriei Arad de oamenii care țin în picioare această instituție vine dintr-o acțiune recentă care s-a derulat în ședințe cu uși închise, departe de ochii presei.

  Vorbim despre noua lege a salarizării care prevede o uniformizare a salariilor din țară pentru toate instituțiile de cultură și, implicit, o creștere a salariilor, în funcție de încadrare, treptat, până în anul 2022. Reprezentanții Primăriei Arad s-au arătat mai mult decât „legați la mâini” pentru a „așeza” Filarmonica de Stat Arad acolo unde îi este legal locul. Deși în orașele vecine procedura de uniformizare a salariilor a decurs normal, noi suntem (ca de obicei) mai cu „moț”. Angajații Filarmonicii susțin că Primăria Arad interpreteză legile după bunul plac în momentul în care consideră că o punere pe aceeași treaptă a Filarmonicii din Arad cu celelalte filarmonici din țară e imposibilă. De ce? Motivul este unul legat de „orgoliu”: Angajații Primăriei consideră revoltător ca angajații unei instituții subordonate să aibă salarii mai mari decât ei.

  Ca să explicăm mai clar: Legea 153/2017 (cu aplicabilitate din ianuarie 2019), privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, arată pentru instituțiile de cultură două feluri de încadrare, în funcție de tipul acestora. La primul fel de încadrare sunt incluse instituții de spectacole sau concerte naționale sau de importanță națională, dintre care și filarmonicile. Aici salariile de încadrare sunt mai mari. Apoi mai există un al doilea fel de încadrare, cu salarii mai mici, pentru „Alte instituții de spectacole sau concerte” (o categorie, ce-i drept, cam vagă).

  „Filarmonica noastră nu e o instituție de importanță națională” – cam astea ar fi fost cuvintele cu care au justificat cei de la Primăria Arad decizia lor, când au anunțat angajații Filarmonicii că au schimbat încadrarea instituției. Apoi, după ce reprezentanții Sindicatului Filarmonicii Arad le-au arătat negru pe alb cuvântul „filarmonică” în prima încadrare, reprezentanții Primăriei, în frunte cu Lilioara Stepănescu, s-ar fi legat de o virgulă pe care și-au clădit întregul argument, insistând că legea nu prevede prima categorie salarială pentru toate filarmonicile din țară, ci doar pentru filarmonicile cu spectacole în limba unei minorități.

  Nu trebuie să fii un geniu ca să realizezi cât de scoasă din context e această explicație și vă reproducem mai jos întregul pasaj din lege:

  Anexa 3, Art 6: „Instituții de spectacole sau concerte naționale ori de importanță națională, instituții de spectacole la care spectacolele se desfășoară preponderent în limba unei minorități, din cadrul filarmonicilor, opere, teatre, teatre lirice sau muzicale, centre naționale de cultură/artă națională, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, precum și instituții de spectacole sau concerte din subordinea Consiliului General al Municipiului București și din alte instituții de spectacole sau concerte”.

  Cu toate că Primăria Arad nu s-a arătat defel dispusă să mai dezbată acest subiect, reprezentanții Sindicatului, împreună cu o mare parte din angajații Filarmonicii nu sunt nici ei dispuși să renunțe la dreptate.

  Vom reveni asupra subiectului.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu trebuie sa fi un geniu să citești articolul 6 citat și se citește cam așa: instituții de spectacole la care spectacolele se desfășoară preponderent în limba unei minorități, din cadrul filarmonicilor.
   Opere (scrie opere nu operelor)
   Teatre sunt nearticulate și sunt distincte fata de termenul filarmonicilor. Intra in categoria prevăzută la articolul 6 doar filarmonicile unde spectacolul se desfășoară preponderent în limba unei minorități.
   Daca în articol vrei sa semnalezi că filarmonica arad se încadrează la instituții de spectacole la care spectacolele se desfășoară preponderent în limba unei minorități, din cadrul filarmonicilor este greșit.

   --2 voturi
   +1
   -1
   • „Nu trebuie sa fi un geniu să citești articolul 6 citat și se citește cam așa: instituții de spectacole la care spectacolele se desfășoară preponderent în limba unei minorități, din cadrul filarmonicilor.
    .
    … Teatre sunt nearticulate și sunt distincte fata de termenul filarmonicilor. Intra in categoria prevăzută la articolul 6 doar filarmonicile unde spectacolul se desfășoară preponderent în limba unei minorități.”
    .
    Din păcate geniul, de care vorbiți, este o calitate ce nu are nimic în comun cu persoana dumneavoastră. Ce în mod sigur ați dovedit prin comentariu dumneavoastră este că ori sunteți rău voitor, ori pur și simplu „ați vorbit când trebuia să tăceți”. Dacă în primul caz puteți fi numit plămăditor de FakeNews, în a doua ipostază vă acord prezumția de nevinovăție. Sigur că aveți dreptul la opinie. Însă prin „… și se citește cam așa:…” vă erijați în postura de cunoscător. Ori nu este așa!
    .
    De obicei cei ce complică chestiunile simple și evidente, au agende ascunse ce uneori pot fi chiar și manipulări jegoase. Anexa 3, art.6 se referă la Personalul Angajat. În consecință PERSONALUL ANGAJAT „… din cadrul filarmonicilor, opere, teatre, teatre lirice sau muzicale, centre naționale de cultură/artă națională, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin …” sunt afectați de schimbarea legislativă.
    .
    Simplu! … de înțeles pentru cei cu mintea la purtător. Nu-i așa? Și atunci ce rol are această interpretare tendențioasă?

    +2 voturi
    +1
    -1
  2. „CAPITOLUL I
   Salarii de bază din instituții de spectacole sau concerte naționale ori de importanță națională
   I. Instituții de spectacole sau concerte naționale ori de importanță națională, instituții de spectacole la care spectacolele se desfășoară preponderent în limba unei minorități, din cadrul filarmonicilor, …”
   .
   La ce se referă Capitolul I? La „Salarii de bază din INSTITUȚII DE SPECTACOLE sau concerte naționale ori de importanță națională”
   Care salarii de bază? „din cadrul filarmonicilor, …”etc.
   .
   Am scris anterior că articolul de lege se referă la „angajați”. NU direct, ci de fapt la salariile lor. Am greșit și-mi cer scuze.
   .
   Doar hoții și bandiții încearcă să răstălmăcească ce este simplu și evident. Este Filarmonica din Arad o „Instituție de spectacole”?
   Bine înțeles că da! Deci conflictul inițiat de Primar, că despre voința lui vorbim, denotă o rea voință și nu demonstrează altceva decât disprețul lui față de angajații Filarmonicii arădene. De când îl știu, prin discuțiile avute cu el, am înțeles că îi consideră niște puturoși, pe care EL „trebuie să-i plătească, fără să aducă nici un profit.” În permanență a căutat o posibilitate să-i desfințeze. Pentru el, marele Liberal, Filarmonica ar trebui să funcționeze ca o gașcă de „lăutari”. „Ești plătit doar atunci când ai nuntă”. El nu are nici un „Parandărăt” plătind salariile Filarmonicii arădene.
   Despre asta este vorba, de fapt. Este un mare NESIMȚIT! Dar asta o știu deja toți oamenii cu bun simț din orașul ăsta.
   .
   Despre Lilioara Stepănescu? Este o nevertebrată târâtoare și o unealtă umilă a marelui Leader din scaunul primăriei. O dovedește și cu această ocazie.

   +10 voturi
   +1
   -1
  3. O singură observație: nu există filarmonici unde concertele se desfășoară preponderent în limba unei mintorități! Vorbim despre concerte în cazul filarmonicilor, nu despre spectaole. Reglementarea de la art. 6 face referire la teatre, opere, cum este cazul Teatrului Maghiar din Timișoara, Opera Națională din Cluj etc. Acolo spectacolele sunt în limba maghiară. În cazul filarmonicilor nu putem vorbi de concerte în limba unei minorități. Deci argumentul nu stgă în picioare.

   +6 voturi
   +1
   -1
  4. Daca sciu aceste randuri, o fac in speranta ca vor fi utile angajatilor acestei institutii, angajati al caror statut de artisti lirici il au si pe cel de OM . Problemele aparute se pot rezolva foarte simplu , in instanta, fara nervi ,injurii sau alte inconveniente. Probabil ca angajatii Primariei Arad nu vor ceda presiunilor din partea angajatilor Filarmonicii Arad, la fel cum s-au derulat evenimentele si la alte institutii de cultura similare din tara dar cand vor avea in fata o sentinta definitiva si irevocabila a unei instante, favorabila angajatilor filarmonicii, atunci vor fi obligati sa o puna in aplicare , platind eventual si diferentele salariale, aliniate la salariile maxima date in plata la nivel de tara, pe ultimii 3 ani, plus indexarile legale.
   Va rog , cei ce raspund pe linie sindicala, daca sunteti interesati sincer de binele anagajatilor pe care ii reprezentati, a ma contacata prin adresa de email . Cu mult respect si apreciere pentru totii adevaratii artisti ai Filarmonicii Arad.

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.