Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a câștigat finanțare națională pentru cercetări de vârf în domeniul neurobiologiei și a diabetului zaharat

  de Special Arad | 11 January 2021, 10:14 AM | Educaţie

  0

  Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad a câștigat finanțare în valoare de peste 2 milioane lei, pentru două proiecte de cercetare biomedicală în competiția „Proiecte de cercetare exploratorie” finanțate de Ministerului Educației Naționale, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

  Cele două proiecte câștigătoare sunt:
  – „Nanosisteme de livrare a flavonoidelor cu ajutorul unor transportori supramoleculari care țintesc fibroza în complicațiile diabetului zaharat”, director proiect Prof.dr. Anca Hermenean
  „Patologii cerebrovasculare legate de îmbătrânire și potențialul terapeutic al celulelor endoteliale precursoare”, director proiect Prof.dr. Istvan Krizbai

  Primul proiect vizează obținerea de noi produse farmaceutice pe bază de compuși naturali, concepute pentru a trata fibroza în complicațiile diabetului zaharat, la nivel ocular, renal, cardiac și hepatic. Cercetările planificate pe parcursul a trei ani abordează întrebări cheie legate de identificarea unor noi ținte moleculare și a potențialelor terapii farmacologice pentru atenuarea fibrozei în diabetul cronic.

  Cel de-al doilea proiect abordează cercetări de vârf în domeniul neurobiologiei, legate de evaluarea integrității vascularizației cerebrale în îmbătrânire și creșterea capacității de a induce regenerarea celulelor care căptușesc vasele cerebrale (celulele endoteliale), care în prezent se stie că au o capacitate redusă de reînnoire la persoanele vârstnice. Astfel, pe o perioadă de 3 ani de cercetări, se urmărește obținerea de rezultate care să furnizeze ținte noi pentru tratamente care au scopul de a îmbunătăți funcțiile neurovasculare în îmbătrânire și de a ameliora deteriorarea funcțiilor cerebrale strâns legate de sănătatea microvascularizației cerebrale.

  Doamna Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci a subliniat: „Ne bucurăm că activitatea de cercetare biomedicală din Institutul de Știinte ale Vieții “Aurel Ardelean” al Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad este apreciată și finanțată într-o competiție care a reunit cercetători de renume din universități și institute de cercetări publice si private de la nivel național, cele două proiecte obținând peste 96 de puncte în urma evaluării științifice, situându-se în prima jumătate a listei proiectelor finanțate. Voi urmări cu interes activitatea de cercetare derulată și am încredere ca rezultatele obținute vor oferi soluții la o parte din problemele cu care se confruntă patologiile abordate. Le urez succes colegilor și echipelor de cercetare!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.