miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Profesorul „Doar o poză să mai salivez puțin” se întoarce la catedră, în Arad. Școala și Poliția lucrează în „tandem”

  de Andreea Daniela B. | 18 mai 2022, 1:19 PM | Dezvăluiri | Topic special

  2

  Loredan Bogdan este un personaj care a devenit cunoscut în toată țara după ce, profesor de sport fiind, și-a permis să poarte discuții indecente cu una dintre elevele sale, o minoră. De fapt, dacă e să ne luăm după probele deținute de noi, nu cu una singură a purtat un atsfel de gen de discuție. Aparent, el a observat mai multe fete cărora le preda sau nu la clasă și le-a abordat pe acestea pe Facebook, apoi pe WhatsApp, din discuții ajungând la subiectul preferat al „profesorului”: sexul. Pentru că faptele lui au ajuns în paginile Special Arad, și ulterior în paginile ziarelor din întreaga țară, polițiștii orașului Pecica, cât și directorii Liceului „Gheorghe Lazăr” Pecica, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, au luat măsuri, au demarat cercetări sau…  cel puțin așa au declarat.

  Citește și Profesorul și eleva: „Doar o poză să salivez puțin și la somn” – o poveste sordidă de perversiune sexuală la un liceu din Pecica

  Imediat după incident, atât „profesorul” Loredan (Lolo, cum i se mai spune), cât și minora care a prins curaj și a mers la poliție să depună plângere împotriva lui, au fost chemați la direcțiunea școlii pentru declarații. Acolo s-a întocmit o comisie, ca la doar o zi distanță să aflăm că Loredan și-a dat demisia, astfel spălându-se pe mâini de tot ce a făcut până atunci. N-am reușit să aflăm atunci și nici acum decizia Comisiei, căci aceasta s-a lăsat așteptată până nu a mai apărut deloc, însă cert este că am avut încredere în autorități atunci când ne-au spus că „cercetările sunt în curs” (declarația comandantului Poliției Pecica, Iulian Munteanu – nota red.). Și cum răul nu vine niciodată singur, Lolo a fost sancționat și de AJF (citește AICI), fiind obligat chiar și să își schimbe numele de pe Facebook pentru a nu mai fi găsit atât de ușor de ochii curioșilor.

  Dacă are cazierul curat…

  Au trecut două luni și aflăm din diferite surse că, fără nicio rușine, ca și cum nu ar fi plecat din învățământ prin demisie, ci doar de la școala din Pecica, Loredan s-a prezentat la poarta Inspectoratului Școlar pentru a-și depune dosarul de candidatură pentru ocuparea posturilor vacante/titularizare. Culmea, spre deosebire de anul trecut, chiar la fix am putea spune, dosarul a trebuit să conțină și un cazier curat, altfel nu ar fi fost acceptat.

  „Vă dați seama că nu și-a depus dosarul la mine, s-au depus vreo 200 de dosare. Eu nu știu ce s-a întâmplat cu domnul profesor. Și-a dat demisia de la școală. Oare cercetat a fost? De depus nu își putea depune dosarul decât cu cazier curat. Cu documente. În condițiile în care cazierul este curat, noi nu avem nicio posibilitate să îl oprim. El, în timpul cercetărilor, și-a dat demisia, mai departe presupun că trebuia să fie cercetat pe parte de penal și atunci cazierul lui nu era curat. Mâine (azi, 17 mai) se termină înscrierile și o să știm sigur dacă s-a înscris sau nu, dar dacă s-a înscris înseamnă că este cu cazierul curat. Noi nu putem să îi spunem că a făcut ceva greșit din moment ce are cazierul curat. Oricum, de la înscriere la concurs și până la luarea concursului e cale lungă. Voi verifica, acum vă spun teoretic. Dacă a venit cu cazierul curat eu nu pot să îl refuz”, ne-a explicat directorul IȘJ, Marius Gondor.

  Astfel, ne-am „îndreptat” atenția spre poliție, mai precis spre Poliția Pecica, cea care ne vorbea despre cercetări, că sunt în curs, că așa mai departe și că să avem răbdare. Din vorbă în vorbă am aflat și că în interiorul școlii NU a avut loc nicio cercetare, că poliția nu a catadicsit să meragă până acolo. În plus, că nici NU a întrebat elevele sau profesorii dacă au în vedere faptul că nu vorbim despre un caz unic, ci despre ceva ce a devenit un obicei pentru profesorul de sport. Acest lucru ne-a fost confirmat într-un fel sau altul de însuși șeful Poliției Pecica, Iulian Munteanu, cât și de cele două* eleve abordate de profesor. Spunem două pentru că, cu toate că poliția poate nu știe (SAU NU VREA SĂ SE ȘTIE!), noi avem probe (însă am promis că nu le facem publice până ele nu vor fi cercetate de Poliție) că cel puțin încă o minoră a avut curajul să meargă în fața profesorilor și să povestească ce a pățit ea cu profesorul Loredan și să arate ce mesaje a primit și ea de la individ.

  Eu nu pot să vă dau date din dosare. Dosarul legat de Loredan Bogdan este în curs de cercetare, chiar nu pot să vă spun nimic. Dacă el vrea să profeseze din nou nu este problema Poliției, ci a Inspectoratul Școlar, el decide dacă îi mai dă dreptul să profeseze sau nu. Nicio fată nu a mai venit să depună plângere, dacă mai veneau să depună și altele plângere mergeam (nota red. la școală) și le chemam la audieri, dar dacă nu vine nimeni nu știm dacă s-a mai întâmplat și altceva. Lumea spune multe, dar când sunt întrebați nu mai spune nimeni nimic. Dacă ar veni să depună declarație ar fi foarte bine”, ne-a spus șeful poliției Pecica, comisar Iulian Munteanu.

  Directorul școlii spune că a anunțat organele de cercetare și despre un alt caz, dar șeful Poliției Pecica… „n-a auzit”

  Cercetările, cel puțin cele din „teren”, se pare că s-au oprit după primul caz. Și totuși, fetele au ajuns în fața profesorilor și au dat declarații. Unde au dispărut acele declarații și care le-a fost scopul dacă ele nu au „părăsit” incinta școlii și nici n-au ajuns în atenția polițiștilor? Am discutat cu directorul adjunct al Liceului „Gheorghe Lazăr” Pecica, Blazena Karkus, aceasta explicându-ne că cea de-a doua elevă a fost îndrumată să meargă la poliție și că declarația i-a fost luată fetei pentru că așa și-ar fi dorit aceasta: „A fost doar o fată, ulterior (nota red. la declarații, după ce primul caz a devenit public). Noi nu am mai avut ce să facem pentru că domnul profesor și-a dat demisia ulterior, noi le-am recomandat să meargă la poliție. Noi am transmis situația poliției, dar fetele trebuiau să meargă împreună cu reprezentantul legal la poliție, nu noi. Fetița asta și-a dorit să spună, dar mai departe părintele trebuia să meargă la organele statului. Noi am spus poliției din Pecica despre situație, dar din moment ce părinții nu au dorit să meargă mai departe…”.

  Aparent, după ce toate părțile implicate au vorbit, ceva nu „pușcă”… Oare reprezentanții Liceului „Gheorghe Lazăr” Pecica au anunțat cu adevărat poliția sau au spus-o doar ca să pară că sunt nevinovați? Mai există varianta ca polițiștii să fi fost anunțați, dar să nu fi urmat protocolul așa cum trebuia (pe românește: să „trântească” cercetarea sau să o amâne până la „Sfântul Așteaptă”), ceea ce ar însemna consecințe destul de grave pentru unii.

  ***

  Acestea fiind spuse, putem răspunde ușor la întrebarea pe care ne-au adresat-o mulți cititori: „Ce se întâmplă cu individul de la Pecica? A pățit ceva? A fost tras la răspundere?”… Cum se vede, Lolo își vede de viață în continuare și își dorește să ajungă din nou la catedră. Scopul? Probabil a devenit un om mai bun și mult mai înțelept după cele prin care a trecut, simte în continuare că nu a greșit prea mult, căci și fetele i-au răspuns, practic ele sunt de vină și el este victima. Și probabil că mai vrea să le prdea elevilor și despre cum poți face orice în viață fără ca măcar să te pedepsească cineva. Ce face Poliția? Cercetează. Ce? Nimeni nu știe, căci Loredan e curat „ca lacrima” dacă ne luăm după cazierul cu care s-a prezentat în fața Inspectoratului. Din păcate, aparent, ar putea exista prezumția de nevinovăție, ceea ce îl păstrează „curat” până în momentul în care un judecător va da o sentință în urma unei eventuale trimiteri în judecată.

  Și totuși, n-ar fi corect ca el să nu aibă dreptul să profeseze până la încheierea cercetărilor? Cel puțin în școală, în orice școală, moral, așa-i că nu ar trebui lăsat să intre? Ce se va întâmpla dacă, prin minune, reușește să ajungă din nou la catedră? E lesne de ghicit…

  Cât despre minorele „atacate” de Loredan Bogdan… să fie sănătoase. Asta pentru că, suntem convinși, dumneavoastră, cititorii, ați înțeles cam cum sună comportamentul statului român, prin unii părinți, prin unii profesori, unii polițiști și alți unii birocrați: „Hai că n-ați pățit nimic, hai că nu e chiar atât de grav, hai că vă trece până ajungeți mari… sau până încheiem noi cercetările”.

  Și un ultim cuvânt, despre Inspectoratul Școlar Arad bineînțeles. Prin faptul că de atâta vreme nu a fost în stare să analizeze întreaga situație, prin metode specifice, să tragă niște concluzii și să emită niște decizii cel puțin morale, de principiu, ne demonstrează că e o instituție fără niciun rost. Doar înființată pentru niște salarii bune și pentru nenumăratele funcții de șefi atât de dragi statului român. Așa încât, dacă tot considerăm inutil un întreg Inspectorat Școlar, lansăm o întrebare retorică: „Domnilor, unde le vedeți peste zece ani pe elevele „siluite” psihic de individul ajuns profesor?” Au un viitor luminos, așa-i?…

   

  P.S. Pe ultima sută de metri aflăm că dosarul nu e închis. Și? Pe când o soluție? Anul viitor? Peste doi ani?

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ceva nu este in regula cu presa asta independenta…Pina la o condamnare definitiva in jusitite,nici un om nu poate fi considerat vinovat de vreo fapta penala.Mai exista o varianta,cind presa independenta se pune la dispozitia unei parti in litigiu,care in absenta unor probe sau sesizind taraganarea unor proceduri legale,atrage presa in sprijinul ei,in ideea de a accelera sau canaliza cercetarile spre o anumita sentinta.Si atunci presa devine una de scandal,daunind insasi minorei,in situatia data.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Confundați noțiunile și e rău pentru cineva care se pricepe.
    Una e să fi vinovat și altceva este să planeze asupra ta bănuieli. Presa nu declară vinovăția, cercetează, prezintă situația.
    Pe de altă parte dacă justiția mai scapă vinovații, presa liberă nu își poate permite asta.

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.