duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Uniunea Europeană vrea eliminarea centralelor de apartament până în 2040

    de - | 8 ianuarie 2024, 8:55 AM | Internaţional

    1

    Uniunea Europeană intenționează să renunțe treptat la centralele de apartament pe bază de gaze. Potrivit datelor Eurostat, aproximativ jumătate din întreaga energie consumată în UE este destinată încălzirii și răcirii, iar peste 70% provine încă din surse de combustibili fosili, cu preponderență gaze naturale. În sectorul rezidențial, circa 80% din consumul de energie este alocat încălzirii spațiilor și a apei.

    A fost stabilită o interdicție pentru astfel de centrale, iar data limită pentru renunțarea la acestea este 2040, conform unui acord între Parlamentul European și Consiliul Europei.

    Astfel, clădirile devin subiectul noii legislații europene care stă la baza eforturilor UE de a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

    Uniunea Europeană are ca obiectiv accelerarea instalării pompelor de căldură ca alternativă la centralele termice, având în vedere că acestea contribuie la eficiență și permit utilizarea mai extinsă a energiei regenerabile, inclusiv a celei solare.

    La sfârșitul anului 2021, Europa avea aproape 17 milioane de astfel de pompe de căldură, iar noile reglementări impun o eliminare treptată a centralelor termice pe bază de gaz natural.

    Noua directivă privind eficiența energetică vizează și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050. Măsurile includ, de asemenea, obiective naționale de economisire a energiei și promovarea vehiculelor electrice.

    sursa: Știri pe surse

    Citește și: Ministrul Mediului, despre cazurile în care se va aplica interzicerea centralei termice de apartament

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Este la fel de realistă această țintă ca cea de eliminare a mașinilor pe combustibili fosili.
      Cum Germania conduce Europa ei sunt cei mai dependenți de gaz ba încă folosesc cărbune în unele domenii.
      Și sclavii Bruxellesului de la București ar trebui să aibă în vedere ca noi suntem țară producătoare de gaz, care încă are milioane de gospodării încălzite cu lemne, oare ce emite mai mult CO2 gazul sau lemnul?
      CET-uri mai sunt câteva în țară și alea folosesc gaz și nu știu care sunt mai economice la consum între un CET care funcționează nonstop și un oraș cu centrale de apartament în condensare.
      Cu siguranță se va proroga acest termen se va introduce hidrogen în gazul casnic, vor scoate noi modele de centrale să consume gazul cu hidrogen și vor fi centrale considerate ecologice.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.