sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update Un nou cutremur, resimțit la Arad. A fost un seism slab, cu magnitudinea 3.4

  de Special Arad | 15 decembrie 2023, 3:35 PM | Știri Arad | Topic special

  3

  (foto: INCDFP)

  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că astăzi, 15.12.2023, la ora 15:23:44 (ora României), s-a produs un cutremur slab la Arad, cu magnitudinea 3.4, la adâncimea de 10 km (intensitate III).

  Cutremurul s-a produs la 22 km SE de Arad, 47 km NE de Timișoara, 74 km SE de Bekescsaba, 92 km N de Reșița.

  Până în acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad.

  Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, epicentrul a fost între localitățile Păuliș și Zăbrani.

  Tot astăzi, dar mult mai devreme, la ora 04:16:02 (ora României), s-a produs un cutremur slab și în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea 3.6, la adâncimea de 116.4 km.

  UPDATE

  INCDFP a revenit cu precizarea că adâncimea cutremurului a fost de 10 km, nu 15 km, cum s-a anunțat inițial.

  S-a revizuit și localizarea cutremurului. Conform noilor date, epicentrul a fost între Păuliș și Zăbrani, mai aproape însă de Păuliș (nu între Aluniș și Zăbrani, cum s-a anunțat inițial).

  localizare cutremur arad 15 decembrie

  20 de cutremure la Arad în 2023

  Cel de astăzi este al 20-lea cutremur în acest an în județul Arad. Cele mai multe s-au produs în perioada 22 mai – 6 iunie.

  Cutremurul din 22 mai a fost primul seism după zeci de ani, sesizabil în tot județul, inclusiv în municipiul Arad. Avea o intensitate relativ slabă și o magnitudine medie (inițial anunțată cu 4,9 pe scara Richter, ulterior corectată ca fiind de 4,8).

  În seara de 22 mai au urmat două replici și nu mai puțin de șapte seisme în a doua zi, 23 mai, cel mai intens fiind de la ora 19:15, de magnitudinea 4,3.

  Nimeni nu a mai băgat de seamă cutremurul slab din 24 mai, fiind insesizabil (deși cu o magnitudine de 3,2, potrivit INCDFP).

  A mai fost un cutremur în dimineața zilei de 29 mai, încă unul insesizabil pe 2 iunie, după care cel din 6 iunie, urmat de cinci replici în total.

  19 cutremure în zona Aradului din 22 mai încoace
  Sursa: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)

  Cutremurul din 6 iunie (ora 20:26) a fost cel mai puternic, de magnitudinea 5,2.

  La acel cutremur au fost și efecte vizibile. Au căzut țigle, bucăți de cărămizi și de tencuială de pe monumente istorice din zona centrală (străzile Episcopiei, Horia, Lucian Blaga, Decebal, Mărăşeşti şi Bulevardul Revoluției – fotografii, aici).

  De asemenea, în data de 20 august, au fost 13 cutremure în Ungaria, care s-au resimțit și la Arad.

  Citește și:

  •  „Radiografia” clădirilor afectate de cutremur, realizată de Comitetul pentru Situații de Urgență Arad: spitale, biserici, școli, locuințe

  •  Specialiștii fac legătura între cutremurele din Arad şi cele din Turcia

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.