joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Specialiștii fac legătura între cutremurele din Arad şi cele din Turcia

    de Adriana Barbu | 9 iunie 2023, 1:58 PM | Știri Arad

    1

    daune produse de cutremur, pe o stradă din municipiul Arad

    Care este motivul pentru care în Arad se înregistrează tot mai multe cutremure? De ce se produc acestea acum şi cine sunt „vinovaţii” că se mişcă pământul sub noi? Sunt întrebări care iscă discuții pe care le auzi zilele acestea peste tot prin Arad, oriunde ai merge: pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport, la coafor, la terase.

    Multe teorii sunt vehiculate în aceste zile, iar arădenii par tot mai pricepuți la fizica pământului. Ce spun însă cei care se pricep, cu adevărat, la cutremure? Special Arad își propune să facă auzită vocea specialiștilor. Iar aceștia au avut chiar imediat după cutremurul din 6 iunie un prim cuvânt de spus: au legat cutremurele recente din Arad de cel din Turcia.

    Cutremurul produs marți în Arad, cu magnitudinea 5,2, urmat până miercuri seară de alte 14 replici, are legătură cu seismele puternice înregistrate în Turcia, spun specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului în comunicatul care face referire la cutremurul din 6 iunie.

    CUTREMUR TURCIA SIRIA. Pompierii români au salvat un bărbat după 150 de ore de la producerea seismelor
    (imagini din Turcia, sursa foto: IGSU)

    Vocea specialişilor în cutremure

    „Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni. Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V. Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.

    Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Mediterane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș.

    Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”.

    Deși nu cred că ar avea legătură cu cutremurele din Turcia și Siria, specialiștii de la INFP cercetează, în continuare, dacă cutremurul din zona Târgu Jiu poate fi legat și el de cutremurul din februarie din Turcia și replicile acestuia: „De asemenea, evaluăm în continuare situația evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de evenimentele din Turcia. Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea”, se arată în comunicatul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

    cutremur turcia siria infografic

    Morții în Turcia și pagubele din Arad

    Peste 48.000 de persoane au murit, peste 100.000 de persoane au fost rănite şi peste 50.000 de locuinţe s-au prăbuşit după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit în dimineața de 6 februarie 2023 sud-estul Turciei și nordul Siriei, urmat de alte 120 de replici, din care una de 7,5.

    Începând din aprilie, Aradul a fost scena mai multor cutremure. Cel mai mare a fost cel din 6 iunie 2023, cu epicentrul în comuna Păuliș, cutremur de 5,2 grade, produs la o adâncime de 5,6 kilometri. Acesta a avut o intensitate macroseismică epicentrală estimată la nivelul VII pe scara Mercalli, fiind resimțit puternic de locuitori din Păuliș, Ghioroc, Lipova, Arad, de cei din Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca etc., dar și în Serbia și Ungaria. Cutremurul de marţi a produs pagube materiale în județul Arad: s-au crăpat pereții caselor, au căzut țigle de pe acoperișuri, au căzut coșuri de fum, au fost avariate maşini, iar un pod de lemn este și el în pericol de prăbușire.

     

    Citește și: „Radiografia” clădirilor afectate de cutremur, realizată de Comitetul pentru Situații de Urgență Arad: spitale, biserici, școli, locuințe • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Cu tot respectul pentru Dumneavoastră ,va apreciez articolele apărute dar jumătate din acest comentariu- articol nu cred ca o înțeleg nici unu la suta dintre cititori. Ma refer la prima parte. Nici concluzia nu este clară : este legatura sau nu cu acel cutremur din Turcia sau nu ? Sa aveti toti o seara si Duminica placuta ! Doamne ajuta!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.