Un giuvaier! Noua orgă de la Filarmonica de Stat Arad începe să prindă contur

  de Raluca Medeleanu | 3 iunie 2019, 12:17 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Dorită de mai bine de un secol, de când a fost construit Palatul Cultural, iată că mult așteptata orgă a început să fie asamblată în sala de spectacole a Filarmonicii de Stat Arad. Instrumentul a fost achiziționat din bugetul local, investiția ridicându-se la aproximativ 3 milioane de lei.

  Primele din cele 15.000 de componente ale instrumentului care va cântări la final în jur de 13 tone au ajuns la Arad în această lună, iar încet, încet, iată că fațada a început să prindă contur și arată fabulos.

  Am luat legătura cu Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad, iar acesta ne-a spus că este estimat ca elementele de fațadă să fie montate complet până cândva în iulie – august.

  Doru Orban a spus că partea cea mai sensibilă însă este partea de inginerie internă a instrumentului, tocmai de aceea activitatea în sala de spectacole va fi complet oprită în luna august, pentru a nu deranja munca firmei de specialitate care se ocupă cu asamblarea instrumentului. Procesul de asamblare este complicat și necesită o muncă de-a dreptul minuțioasă.

  Montajul complet va fi finalizat maxim la jumătatea lunii septembrie, după care urmează o perioadă de acomodare de 2 luni, timp în care orga va fi acordată și va fi lăsată să se acomodeze condițiilor termice, întrucât majoritatea elementelor sunt din lemn, doar foarte puține din metal, astfel că lemnul trebuie să „lucreze” în timp.

  Primul concert de orgă este planificat pentru începutul lunii noiembrie.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.