Update 5Trei pacienți arădeni au fost transportați vineri în Ungaria și alți patru sâmbătă. O pacientă din Timișoara a murit pe drum

  de Andreea Daniela B. | 15 October 2021, 2:50 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

  1

  Titlu inițial, 15 octombrie: Cinci dintre arădenii aflați în stare gravă la spital vor pleca în Ungaria

  În ultimele zile a fost tot mai limpede faptul că situația din Arad este una extrem de gravă. Medicii sunt suprasolicitați de numărul mare de infectați care ajung la UPU și nu mai există prea multe variante prin care pot fi toți tratați. Unii, cei aflați în stare extrem de gravă, sunt deja intubați, alții așteaptă la rând.

  De zile întregi România a rămas fără locuri la ATI și pacienții au încercat să se transfere în alte țări, însă până acum Ungaria nu a acceptat. Și totuși, au venit și veștile bune. Astăzi are loc transportul pacienților în țara vecină pentru a primi îngrijiri medicale: „În cursul zile se azi se va efectua primul transport de pacienți în Ungaria de la Arad. Nu se cunoaște ora la care se va face transportul”, transmitea George Pleșca, Purtător de Cuvânt al ISU Arad, cu puțin timp în urmă.

  Din informațiile pe care le deținem până în acest moment, cinci pacienți aflați în UPU la Spitalul Județean din Arad vor pleca spre Ungaria, însă momentan nu se știe care și la ce oră, însă transportul va avea loc în orele care urmează.

  Update, 15 octombrie – ora 16:30

  dr jipa

  „Suntem în ultimele minute în care alegem și pregătim pacienții care vor fi transportați în Ungaria. A fost un proces lung, foarte complex și care a suferit foarte multe modificări pentru că partea maghiară ne-a dat niște criterii după care am ales pacienții, iar în cursul zilei de azi au survenit ceva modificări și a trebuit să trimitem o nouă listă cu pacienți, mai extinsă, cu toți parametri vitali ai pacienților din care partea maghiară să aleagă. Într-un final aceștia au ales un număr de cinci pacienți. Din păcate, în ultima oră a trebuit să renunțe la doi pacienți pentru că au fost trimiși alți pacienți din altă parte a țării. Practic, în ultimele ore a trebuit să alegem, să scoatem, să propunem și să realegem alți pacienți. Până la urmă sunt trei pacienți care vor pleca, toți sunt pe o respirație relativ bună, au nevoie de mască cu rezervor, iar saturația variază între 88 și 90%. Doi dintre ei au și alte patologii care complică destul de mult starea lor clinică și sperăm să ajungem cu bine în Ungaria. Am încărcat cât mai multe butelii și necesarul de care vom avea nevoie pe timpul transportului. Transportul se va face cu două autospeciale”, a declarat dr. Jipa Radu.

  Cum au fost selectați cei ce vor pleca în Ungaria?

  Nu știu exact cum au fost selectați. Noi, cei de la Arad, am trimis numele, afectare pulmonară, saturația, tensiunea. Pe urmă am vorbit despre fiecare pacient în particular, unii au fost excluși, alții puși pe listă, iar unii dintre cei care au fost selectați inițial au refuzat să meargă. Discuțiile despre fiecare pacient au durat în jur de patru ore. Nu știm exact câți ar avea nevoie de fapt să plece, însă mai avem”, a încheiat declarația dr. Jipa Radu.

  Update – 15 octombrie, ora 17:00

  Cei trei pacienți au plecat spre Ungaria.

  Update – 16 octombrie, ora 12:00

  Astăzi se vor transfera din nou pacienți în Ungaria, informează George Pleșca, purtătorul de cuvânt ISU Arad.
  Detașamentul de Pompieri Arad asigură misiunea cu două ambulanțe SMURD C1 Terapie Intensivă Mobilă, o ambulanță SMURD B2 de prim ajutor și 7 paramedici.

  Update – 16 octombrie, ora 14:40

  Patru pacienți cu vârsta cuprinsă între 49 și 70 de ani, diagnosticati cu virusul SARS CoV-2 și care așteptau in Unitatea Primire Urgențe eliberarea unui loc pe secțiile COVID-19, sunt transferați în aceste momente de la Arad la Spitalul din Szeged, în urma unui protocol încheiat între autoritățile româno – maghiare.
  Pacienții, două femei și doi bărbați, sunt transportați cu ambulanțe SMURD și asistați de medici și asistenți medical din Unitatea Primire Urgențe.

  Update – 17 octombrie, ora 12:40

  Potrivit Biziday, până acum, au fost transferați în total 21 de pacienți în spitalele din Ungaria. Unul dintre ei a murit însă pe drum.

  „În cele 2 zile au fost transferați 21 pacienți. Din nefericire, o pacientă a decedat în timpul transferului, deci în centrele universitare din Szeged și Debrecen se află 20 pacienți internați”, a anunțat Raed Arafat.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.