Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a dezvăluit programul ultimelor două luni din 2023





După o schimbare nedorită în programul lunii noiembrie, Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete fiind anulate pe ultima sută de metri din cauza unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” anunță următoarele spectacole, până la finalul anului.
Conducerea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a fost nevoită să refacă programul, umplând golul lăsat de cele două festivaluri cu spectacole proprii.
Primul spectacol al lunii curente, pe 9 noiembrie, va fi chiar o premieră a teatrului arădean, „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, în regia lui Cristian Ban.
Programul acestei luni mai include spectacolul „Ținutul din miezul verii” (11 noiembrie), care a avut premiera luna trecută, „Tatăl” (23 noiembrie), „Tartuffe” (25 noiembrie), „Take, Ianke și Cadîr” (26 noiembrie) și spectacolul de improvizație „Zise el, zise ea”, cel din urmă fiind jucat de cinci ori în aceeași lună, 14, 15, 17 și 29 noiembrie, într-un interval orar mai puțin obișnuit.
Spectacole în licee la Timișoara și o participare la un festival din Pitești
În premieră, „Zise el, zise ea” va fi jucat dimineața, la ora 11, pe scena mare a teatrului, între 14 și 17 noiembrie, dar și în data de 29 noiembrie (atât la ora 11, cât și la ora 12:30), pentru elevii liceelor arădene.
Acesta nu este însă singurul proiect al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” dedicat elevilor. Anunțat în primăvara acestui an, teatrul arădean va aduce în noiembrie și decembrie noul spectacol „Boyz and girlz” (scris de Sînziana Koenig și regizat de Ricz Ármin din Subotica, Serbia) în sălile de clasă din liceele timișorene.
Este un spectacol trilingv, în limbile română, maghiară și germană, coproducție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” cu Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, inclus în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Se intenționează aducerea spectacolului în zece licee timișorene, acumulând un număr total de 20 de reprezentații, urmând ca de anul viitor să fie inclus și în repertoriul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, pe scena arădeană.
Tema piesei alese este cât se poate de serioasă și, nu întâmplător, publicul-țintă este tineretul, fiind vorba despre tragediile adolescenței, despre abuz sexual și despre tăcerea societății.
Din distribuția spectacolului fac parte, în preponderență, actori arădeni (Andrei Elek, Ioan Peter, Oana Kun, Robert Pavicsits și Iulia Pop-Dragoș), alături de câțiva actori invitați de la cele două teatre partenere din Timișoara (Yannick Becker, Vadász Bernadett și arădeanca Éder Enikő – actriță la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara).
Afișul spectacolului „Boyz and girlz”
În această lună (18 noiembrie), Teatrul Clasic „Ioan Slavici” va participa și la ediția a II-a a Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei” din Pitești cu spectacolul „Familia Tót” (de Örkény István, în regia Sânzianei Stoican), spectacol ce a avut premiera la Arad în 2019.
Programul lunii decembrie la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” include trei dintre cele mai longevive spectacole jucate pe scena arădeană, „Cerere în căsătorie” (2 decembrie), „Apropo, ați chemat pompierii?” (7 decembrie) și „Totul despre femei” (14 și 16 decembrie), dar și spectacole mai noi, precum „Creditul” (9 decembrie), „Sclavi (cu final rescris)” – vezi cronica Special Arad aici (10 decembrie) și „Ținutul din miezul verii” – vezi cronica Special Arad aici (21 decembrie).
PROGRAM COMPLET
Citește și: Guvernul „taie și spânzură” Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete din Arad
Erată:
Inițial s-a scris greșit că spectacolul „Zise el, zise ea” va fi jucat în zilele de 14, 15, 17 și 29 noiembrie în afara teatrului, în licee arădene. Spectacolul va fi jucat, de fapt, în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, dar la orele 11, pentru elevi de liceu din Arad.
Comentariile portalului
Daca o spune seful casei de pensii,in mod sigur,in scurt timp,varsta de pensionare va creste ; guvernul lucreaza pentru popor !!
Mai degrabă naiv. Unul dintre cei mai buni amici ai mei din adolescență era un pocăit. Este drept, cam pornit de pe atunci împotriva bisericii sale.
Ești părtinitor, și frustrat, te a bătut în copilărie vreun neoprotestant, altfel nu-mi explic. Că naiv nu ești, 🫣.