marþi, 3 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Guvernul „taie și spânzură” Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete din Arad

    de Tomck@t | 4 noiembrie 2023, 2:33 PM | Administraţie | Cultură | Topic special

    4

    Două dintre cele mai longevive și valoroase evenimente culturale din Arad, Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Festivalul Euromarionete, nu vor mai fi organizate în acest an. De vină este Guvernul, care a restricţionat cheltuielile Primăriilor din întreaga țară, inclusiv pentru cele legate de organizarea festivalurilor şi a sărbătorilor tematice, prin OUG 90 din 27 octombrie 2023.

    Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA) și Festivalul Euromarionete au ajuns anul trecut la edițiile cu numărul XXVI și XXI, după o pauză de doi ani din cauza altor restricții, cele din pandemia COVID-19.

    Programul lunii noiembrie al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care trebuia să includă și cele două festivaluri tradiționale, a întârziat să apară în aceste zile pentru că au intervenit schimbări neașteptate.

    Pe de altă parte, spectacolele care se țin în această lună vor fi anunțate astăzi sau în cursul acestor zile, ne-a asigurat directorul Bogdan Costea, printre acestea fiind anunțată și o premieră în data de 9 noiembrie: „Visul unei nopti de vară” (după Shakespeare). Prefigurarea programului la care încă se lucrează poate fi văzută pe eventim.ro, la anumite spectacole deocamdată nefiind disponibile biletele online.

    De ce nu pot fi folosite fondurile pentru FITCA și Euromarionete?

    Ca în fiecare an, instituțiile de cultură din subordinea autorităților locale primesc, la nivel național, o anumită sumă din procentul de 2% din impozitul de venit pentru organizarea unor evenimente în ultimul trimestru al anului. Teatrul a primit în acest an 4.695.949 lei, o sumă mai mică decât Filarmonica Arad – detalii, aici.

    Problema este că folosirea acestor sume a fost limitată ulterior tot de Guvern la media cheltuielilor din perioada ianuarie-septembrie.

    „Bugetul se alcătuiește și se votează la începutul anului (n. red. – în Consiliul Local Municipal), iar după aceea o completare a ceea ce înseamnă finanțarea instituțiilor publice, o prevedere legală la nivel național, vine să îndestuleze fondurile astfel încât să putem completa toate acțiunile pe mai departe. S-a întâmplat acest lucru, dar această Ordonanță de Urgență ne-a pus în situația să ne limităm cheltuielile. Noi sperăm la o revenire anul viitor și vom relua această ediție pe care noi acum am fost nevoiți să o oprim”, a declarat pentru Special Arad Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

    Festivalul Internațional de Teatru Clasic 2022
    Ediția FITCA de anul trecut

    Din păcate, nici Primăria Municipiului Arad nu ar fi putut suplimenta bugetul Teatrului, respectiv să acopere cheltuielile organizării acestor evenimente printr-o rectificare bugetară de ultim moment. Primăria Aradului este vizată în aceeași măsură de acest OUG 90/2023.

    „Primăria este în aceeași situație”, ne-a explicat Bogdan Costea, „este o autoritate publică, iar în acea Ordonanță de Urgență se prevede această interdicție de a organiza evenimente din fonduri publice, atât de către autoritățile locale, cât și de către instituțiile publice subordonate”.

    Ordonanța de Urgență a Guvernului blochează și alte investiții și finanțări locale

    Pe lângă interdicţia cheltuirii de fonduri publice pentru festivaluri, concerte sau competiţii, printre măsurile prevăzute în OUG se numără obligaţia ordonatorilor de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice de a nu încheia angajamente legale pentru anumite cheltuieli bugetare precum cele pentru dotări, reparații curente, consultanţă și expertize, pregătire profesională, publicarea unor cărți, studii sau cercetări.

    În lista excepţiilor de la interdicţii intră cheltuielile necesare implementării proiectelor finanţate prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), cheltuielile privind medicamentele sau materialele sanitare ale instituţiilor sau autorităţilor publice și evenimentele ocazionate de zilele localităţilor sau de sfârşitul de an, dar şi unele „situaţii temeinic justificate” – o formulare ambiguă, care lasă loc unor interpretări și aranjamente politice.

    Rămâne de văzut dacă Târgul de Iarnă va scăpa de această interdicție, intrând în categoria evenimentelor de final de an sau în acele „situaţii temeinic justificate”.

    „Este jaf la drumul mare. Parangheliile pot fi finanțate, dar investițiile nu”, a titrat HotNews în data de 27 octombrie, citând mai mulți primari care au acuzat că noua ordonanță anunțată de premierul Ciolacu paralizează administrațiile locale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Atat de stupida e ordonanta asta incat iti sta mintea in loc. Adica, poti cheltui in lunile de final de an maxim media lunilor de pana acum, din 2023. Cu alte cuvinte, daca ai tinut-o tot anul doar in sarbatori, targuri, festivaluri, ai o medie mai mare si mai poti pune de o paranghelie. Daca ai fost mai cumpatat, asa termini anul, cu covrigi si iaurt, ca sampania e pentru altii…

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Aveti dreptate referitor la măsurile cretinoido-imbecile, luate de actualii guvernanți:
      – încă una, în plus, este limitarea cash-ului.
      .
      În impotența și indolența lor (cu tot felul de p.c.r. puse în sinecuri plătite regește, în timp ce ADEVĂRATUL FUNCȚIONAR, – care duce întreaga activitate în spate -, este și PUȚIN la număr și TOTAL NEMOTIVAT!!!), acești imbecili de guvernanți AR FACE ORICE CRETINITATE PT. A-ȘI PĂSTRA PRIVILEGIILE, pt ei și clica lor.
      😡
      .
      Ei cred că, dacă fac UN NOU „PLOCON” BĂNCILOR, obligând omul ca și banii de înmormântare să-i distribuie prin bancă (apropo, Nea Ciolacu, vezi, să atenționezi BOR ca să-și doteze preoții cu POS ca să le putem plăti „ploconul”, că, dacâ tot e vorba de evazioniști, ei sunt unii dintre cei mai mari 😉), „o să scadă evaziunea fiscală”…🤔
      .
      Păi, măi idioților, dacă N-AI OAMENI COMPETENȚI și MOTIVAȚI, puteți lua câte măsuri cretinoide vreți (ca să continuați „să va ascundeți după deget”, ca „mortu’n păpușoi”…!), că TOT NU REZOLVAȚI NIMIC !!!
      Ba, dimpotrivă, o să băgați în colaps și puținele lucruri care mai funcționează (de fapt, mai mult „se târăsc”…), de nici dracu nu le mai dezleagă, cretinilor…
      V-ați găsit voi „să puneți coada la prună” sau „să inventați apa caldă”, și uitați-vă naibii la ȚĂRI CU O COLECTABILITATE RIDICATĂ, ce praguri de cash au (mult, mult mai ridicate !!!) si ce măsuri EFICIENTE au luat, și-apoi să veniți cu „măreața voastră revoluție fiscală” (la fel de utilă ca și „cincinalele lui Ceaușescu” – alt imbecil care se credea mare economist) .🤔
      .
      Sau v-a rugat prietenul Putin, că, dacă el nu poate din exterior (din riscul NATO), să sabotați și să distrugeți voi România (ce-a mai rămas din ea, dipă căpușeala voastră de peste 30 de ani…), din interior…??? 😣

      +7 voturi
      +1
      -1
    3. Poate daca administratia in a carei subordine se afla aceste institutii si-ar regandi modul de recompensare prin salarii,prime,bonusuri si alte mici aranjamente in beneficiul clicii politice si lacheilor ,daca ar incredinta contacte unor firma serioase,si nu de partid,s-ar mai gasi niste firfirici si pentru cultura,insa e usor sa te plangi,in loc sa cauti solutii. Nu as spune ca ordonanta e buna,insa risipa pentru paranghelii,zile de diferite ocazii,festivitati fara noima nu sunt indicate.

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. Daca UTA joaca la bihoreni,că așa vrea primăria….de nevoia lor,atunci de ce nu ar juca și actorii arădeni la timuisoara?..că pe multi din tara i deranjeaza prezenta Aradului…..daca vă uitați pe harta metei..este trecută pina și Deva!!! Galați… Turnu Măgurele…..sa vă iau în drot neamurile ,de mizerii care sunteți voi,acolo la bucale.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.