marþi, 22 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Șeful Casei de Pensii: „Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare”. Ce se întâmplă cu concediul de maternitate, cu foștii angajați la CAP și cu pensiile speciale

    de - | 22 aprilie 2025, 9:11 AM | Naţional

    2

    După ce Guvernul a decis să nu aplice indexarea pensiilor cu 12% de la 1 ianuarie 2025, invocând constrângerile bugetare și impactul cumulativ al majorărilor anterioare, analiștii economici au sugerat, printre soluții, o posibilă creștere a vârstei de pensionare. Totuși, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a respins categoric această ipoteză, scrie stiripesurse.ro.

    „Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare. Vârsta standard rămâne 65 de ani pentru bărbați. Femeile vor atinge această vârstă până în 2035, conform calendarului. Speranța de viață actuală nu justifică o creștere, așa cum se întâmplă în alte state europene. Până în 2030 nu sunt premise pentru modificări”, a declarat Daniel Baciu la România TV.

    Cum este luat în calcul la pensie concediul de maternitate

    Acesta, acordat pe o perioadă maximă de 126 de zile (sarcină și lăuzie), este considerat stagiu contributiv și indemnizat cu 85% din media veniturilor din ultimele șase luni. Totuși, pentru această perioadă nu se acordă puncte bonus, explică Newsweek.

    Femeile pot ieși la pensie anticipat dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, au născut și crescut copii până la 16 ani sau au adoptat și crescut copii cel puțin 13 ani. Reducerea vârstei standard de pensionare începe de la 6 luni pentru un copil și poate ajunge la 3 ani și jumătate pentru șapte sau mai mulți copii.

    Conform legislației actuale, vârsta standard de pensionare pentru femei va crește gradual, de la 62 de ani și 3 luni la 65 de ani până în 2035, iar stagiul complet de cotizare contributiv va crește de la 32 de ani și 8 luni la 35 de ani.

    Creșterea pensiilor celor care au muncit în agricultură

    150.000 de pensii ale foștilor angajați la CAP au început să fie recalculate. Newsweek a anunțat că s-a emis prima adeverință cu o pensie recalculată a unei pensionare din agricultură. Aceasta a muncit 29 de ani și avea o pensie de 1.281 de lei. Pensia ei a crescut la peste 1.500 de lei.

    Tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei, aviz negativ la CSM

    Deja s-a depus un proiect de lege la Parlament. Pensiile speciale ar urma să scadă cu 15%, existând o nouă formulă de recalculare. În acest moment, sunt 5.800 de pensionari speciali din magistratură care au pensie specială medie de 22.000 de lei. Legea care va tăia pensiile speciale cu sume între 3.000 de lei și 6.000 de lei va ajunge la Curtea Constituțională, scrie Newsweek. Este de menționat că la CCR sunt 8 judecători care au pensii speciale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.