Țânțarii vor da bătăi de cap arădenilor în această vară! Primăria încă nu are contract cu o firmă care să se ocupe cu dezinsecția

  de Raluca Medeleanu | 9 iunie 2021, 4:47 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  6

  imagine cu rol ilustrativ

  Acordul cadru care exista între Primăria municipiului Arad și firma DD Chim pentru deratizarea și dezinsecția din municipiu a expirat încă de anul trecut, iar de atunci autoritățile locale sunt încă împotmolite în procedurile prin care să atribuie acest serviciu unei alte firme pentru următorii patru ani.

  Dacă în aprilie 2020 a fost finalizată documentația pentru caietul de sarcini care permitea începerea unei licitații publice, lucrurile nu au mai decurs apoi la termen. Licitația a pornit în ianuarie a acestui an, anunțul cuprindea trei cerințe: prețul redus, vechimea utilajelor și vechimea mijloacelor de transport, iar firmele care s-au înscris la „competiție” au avut timp să depună ofertele până în 17 februarie 2021. În martie însă, consilierii locali au fost nevoiți să supună la vot un proiect de hotărâre care a avut ca rol aducerea unor modificări la caietul de sarcini deja existent. Din expunerea de motive, aflăm că decizia acestor modificări a aparținut Consiliului Național de Soluționarea a Contestațiilor (Nr. 462/C10/164 din 04.03.2021), care a admis în parte contestația depusă de către S.C. Coral Impex S.R.L. și care astfel a obligat Consiliul Local Arad să modifice două puncte care aveau legătură cu prevederi legate tocmai de stropirea împotriva țânțarilor.

  Consilierii locali și-au dat acordul pentru aceste modificări, astfel ele se regăsesc în Hotărârea Nr.99 din 12 martie 2021, de atunci însă nu a mai fost semnat niciun acord cadru, astfel că arădenii încep deja să simte efectele nedorite ale înțepăturilor de țânțari atunci când se plimbă seara prin zona albiei Mureșului, în parcuri, sau atunci când se relaxează la terase sau în propriile lor curți.

  Primarul Călin Bibarț a avut și o declarație pe acest subiect ieri, la emisiunea La Strada, unde a spus că Primăria ar urma să facă o acțiune de dezinsecție în maxim 10 zile. Nu a specificat însă cine va efectua această acțiune (probabil tot DD Chim) și nici când ar urma să fie desemnată oficial o firmă câștigătoare, dar a afirmat că întârzierea semnării unui nou contract cadru are de a face cu contestațiile depuse la licitația publică.

  Până atunci însă, singurul remediu e aplicarea soluțiilor antițânțari puse la dispoziție în comerț. Asta în condițiile în care, potrivit hotărârii de consiliu, acțiunea de dezinsecție trebuie să înceapă primăvara.

  „Supravegherea și combaterea culicidelor la nivelul municipiului Arad trebuie să acopere întreaga localitate pentru asigurarea unei eficiențe maxime. Activitățile de combatere încep din martie-aprilie și continuă lunar până în octombrie-noiembrie, în funcție de evoluția populațiilor de culicide sub influența factorilor climatici din anul respectiv.
  Datorită ecosistemelor naturale existente tratamentele trebuie aplicate în cursul primăverii și începutul veri”, se arată în Hotărârea Nr.99/2021.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pentru ce să aibă un contract din timp,pe criterii de concurență și ,implicit,un preț /servicii corecte? Îi lăsăm pe prăpădiți mâncați de vii pana când vor vocifera prin toate căile media posibile și atunci, hop, măreața Administrație va veni cu singura soluție acceptabila pentru situația creată tot de ea: trebuie sa atribuim direct ,fără licitație contractul ,data fiind urgenta,și nu oricui ci doar către și pentru firma prietenă cu conexiuni transpartinice. La fel ca și la deszapeziri. Pentru că, pnl,psd,udmr,etc. sunt toți aceeași mizerie.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. În fiecare an aceeași poveste!
   .
   Țânțarii fac parte din fauna normală a zonei. Ei reprezintă un factor de importanță majoră ca un echilibru să se mențină în mod natural. Eradicarea lor din mediul natural urban, cu toate că se folosesc tone de insecticide, este aproape imposibil.
   .
   Care sunt criteriile de evaluare a prezenței lor în mediul natural, prin care se decide dacă o intervenție cu insecticide este MOTIVATĂ??? Cine NUMĂRĂ DENSITATEA POPULAȚIEI DE ȚÂNȚARI și mai ales conform căreia SCALE se decide dacă prezența lor este Mică, Normală, sau Excesivă?????… ca o cheltuială cu soluții de dezinsecție să fie motivată.
   .
   Nu există nimic din toate astea. INCOMPETENȚII hotărăsc când, cum și de câte ori. Nu au nicio bază documentată când se decide în CLM. Și cu toate că această situație am remacat-o an de an, nici o instituție cu responsabilitate în menținerea biodiversității nu sa autosesizat.
   .
   În consecință atribuirea contractelor de dezinsecție SUNT LIPSITE DE LEGALITATE!!! … și NIMENI nu reacționează din rândul instituțiilor abilitate.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.