marþi, 17 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Ștrandul Neptun va avea un sistem A.I. pilot pentru spații verzi, inventat de o firmă din Timișoara

    de Raluca Medeleanu | 16 noiembrie 2022, 11:01 AM | Administraţie | Știri Arad

    2

    La Ștrandul Neptun se va monta, cel târziu la începutul anului 2023, un sistem special care funcționează prin inteligență artificială, pentru întreținerea spațiilor verzi, inventat de o firmă din Timișoara. Proiectul este pilot, Aradul fiind primul oraș în care acesta se va implementa. Primăria nu va aloca bani din bugetul local, ci va avea la dispoziție fonduri europene pentru această investiție. Valoarea totală este de 90.291 lei (cu TVA).

    Din suprafața totală a terenului de 2.239 mp, suprafața pe care se va implementa sistemul este de 596 mp. În acest sens, a fost în primă fază aprobată documentația tehnico-economică pentru „Sintetizarea, Aducția și Reutilizarea Apei prin Tehnologii Sustenabile –implementare Ștrand Neptun Arad”, iar pentru ca sistemul „SINTARA” al firmei „Teraseya” să poată fi instalat mai este nevoie doar de un pas: obținerea avizelor de construcție. Contactat de Special Arad, directorul Recons Nicolae Mehelean, în a cărei administrare se află Ștrandul Neptun, a declarat că sistemul nu va fi operat de administrația ștrandului, ci direct de firma timișoreană.

    Practic, vorbim de un sistem prin care se va capta apa de ploaie în niste bazine, iar din acestea, pe baza unor măsuratori facute de echipamente speciale care funcționează pe bază de algoritmi și senzori, se va monitoriza nonstop cum creste iarba, cum se modifică, dacă are nevoie de anumite substanțe ca să se dezvolte mai bine, daca apar dăunători etc.

    Echipamentul respectiv a fost inventat de firma Teraseya din Timișoara, care pentru a îl dezvolta a câștigat un proiect european pe inovare.

    Inginerul Mircea Oaida, CEO la Teraseya, ne-a dat mai multe detalii: „Proiectul l-am depus în 2018 și l-am câștigat în 2020, pe «green». Este un proiect pilot care va fi implementat pentru prima oară, aici, la Arad. Soluția e funcțională, suntem la faza de obținere a avizelor de construcție, iar când vom avea toate avizele se va implementa. Asta va fi ori la sfârșitul acestui an, ori la începutul anului viitor. Sunt mai multe module, principalul e cu bazine subterane de 3000 litri fiecare, în care se adună apa de ploaie, iar cu ajutorul unor algoritmi, ai unor senzorilor se udă iarba și florile atunci când este nevoie, automat, în funcție de umiditate, temperatură, fotosinteză, iar când se îndeplinesc aceste condiții, pornesc sistemele de irigație. Asta economisește apa. O altă parte de echipamente sunt dotate cu panouri solare… Aceste sisteme se pot folosi oriunde, pe terenuri de fotbal, în agricultură, în parcuri…”, ne-a explicat Mircea Oaida.

    Start up-ul inițial a câştigat și premiul Best Product al programului de mentorat în afaceri Innovation Labs.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Iarba ,,inteligenta,, e ok, dar cu gunoaiele cum facem? Tomberoanele se iau spre sfarsit de sezon , cei de la casute mai vin la un chef, mai e adunare pe la restaurante si tomberoane lipsa. De sortare nu mai vorbesc. Cainii comunitari se simt ca in Rai aici, turme de ei. Deocamdata nu sunt periculosi, doar latra in nestire, cand vine foamea si la ei mai vedem…Toaletarea drumului principal lasa de dorit, datorita crengilor de la tufele lasate in izbeliste de cei cu casute. Poate o atentionare nu ar strica…

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.