luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Județul Arad va avea, pentru următorii șapte ani, o strategie generală de dezvoltare. Toți primarii vor fi chemați la consultări

  de Raluca Medeleanu | 3 martie 2021, 11:43 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  3

  Președintele Consiliului Județean (CJ) Arad a semnat marți, 2 martie, contractele pentru două documente extrem de importante pentru modul și direcțiile pe care se va dezvolta județul Arad în următorii șapte ani. Este vorba de realizarea, din bani europeni, a unei strategii de dezvoltare generală și a două strategii de dezvoltare sectorială: pe cultură și eficiență energetică.

  Firma principală care a câștigat licitația pentru realizarea acestor strategii este Romactiv Business Consulting, din București, care are sediu secundar și în municipiul Arad, iar pentru strategia culturală aceasta va avea încă o firmă parteneră: Civitas. Acestea au la dispoziție un termen de 10 luni pentru a elabora aceste „uneltele” care, după cum a explicat Iustin Cionca, vor ajuta și la depășirea impedimentelor cauzate de pandemie.

  Președintele CJ a ținut să sublinieze că încă de la începutul primului său mandat a dorit să lucreze organizat, după un proiect pentru Arad care, până acum, a dat roade. Pentru viitor, intenționează să continue acest mod de lucru, iar pentru aceasta sunt utile strategiile semnate marți.

  „De aceea mă bucur că am reușit să obținem fonduri europene, noi punând doar 2%, restul din valoarea contractului de 466.800 lei este din fonduri europene. Această strategie de dezvoltare este foarte importantă, pentru că fără acest document nu putem obține fonduri europene pentru accesarea acestor programe care vor veni în următorii șapte ani, aici este valabil și la celălalte localități, după cum știți, orice localitate care vrea să depună o cerere de finanțare pentru a obține bani europeni, are nevoie de o adeverință de la Consiliul Județean cum că strategia de dezvoltare a localității face parte din strategia județeană, fără această adeverință proiectul nu este eligibil.

  Astăzi nu semnăm doar un proiect care va produce maculatură, ci facem un proiect pentru dezvoltarea Aradului, apelăm la specialiști, pentru că oricât am fi de pregătiți, întotdeauna vom avea nevoie de experți în domeniile pe care vrem să le accesăm”, a spus Cionca.

  Directorul Romactiv Radu Onofrei (foto, stânga) a dorit să reitereze că strategia de dezvoltare durabilă și cele două strategii sectoriale vor fi instrumente importante pentru Consiliul Județean, dar și pentru celălalte UAT-uri din județ, „care vor permite stabilirea unor priorități la nivelul județean și trasarea unor direcții de dezvoltare care vor permite accesarea fondurilor de finanțare nerambursabilă din fonduri europene, sau guvernamentale. Deci cele două documente dorim să fie niște veritabile instrumente de lucru pragmatice, utile administrației locale…”, a spus acesta.

  Iustin Cionca ne-a declarat că de săptămâna viitoare va organiza o dezbatere cu primarii pentru a îi pune în temă cu această strategie de dezvoltare durabilă a județului și pentru a putea include în aceasta și planurile pe care le doresc ei pentru localități.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum ma sa dai 5 miliarde lei pe o strategie, adică niște hârtii far nicio valoare ? Da din strategia aia anterioară făcută și aia pe multe, multe milioane ați făcut ma ceva? De ce ma va trebuie strategii facă ați angajat manageri peste manageri cu multe zeci de milioane salariu lunar va mai trebuie strategii? Vai de viața noastră! Și Bolojan face la fel ma?

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. „Iustin Cionca ne-a declarat că de săptămâna viitoare va organiza o dezbatere cu primarii pentru a îi pune în temă cu această strategie de dezvoltare durabilă a județului și pentru a putea include în aceasta și planurile pe care le doresc ei pentru localități.”
   .
   „Acestea au la dispoziție un termen de 10 luni pentru a elabora aceste „uneltele”…”
   .
   Adică firmele au 10 luni la dispoziție să elaboreze „STRATEGIILE DE DEZVOLTARE DURABILĂ” … iar INCAPABILUL DE LA CJ-Ar CIOCA-BOCA, organizează discuții-dezbateri cu primarii peste 2 sapt, punându-i „…în temă cu această strategie de dezvoltare durabilă a județului…”. Deci dacă „STRATEGIILE” urmează să fie livrate peste 10 luni, cum poate el să-i informeze pe acei primari convocați la discuții-dezbateri. Dacă are deja STRATEGIILE de ce a avut nevoie de două firme de consultanță să le „ELABOREZE”???? … din moment ce acestea sunt „ELABORATE GATA”.
   .
   Dacă consultanții sunt de fapt doar niște umile SLUGI, scribălăi, CE PRIN COPY-PASTE vor întocmii niște documente, ce deja sunt gata ELABORATE DE INCOMPETENȚII DIN CJ-Ar, atunci nu se motivează cheltuiala. Ce fel de ELABORARE este dacă, consultantul doar introduce ce i se dictează? Înseamnă că nu era nevoie de un consultant competent în elaborarea de STRATEGII, plătit cu aproape jumătate de milion de Roni, când de fapt i se cere doar să REDACTEZE un doc???
   În consecință putem BĂNUII CĂ LA MIJLOC ESTE UN ACT DE CORUPȚIE, iar fondurile folosite sunt SIFONATE către cine trebuie la ordin de sus.
   .
   O clarificare din partea INCOMPETENTULUI NR.1 al județului, ar fi necesară. TĂCEREA, va fi interpretată ca un argument edificator că „BĂNUALA” este îndreptățită. O Prosteală pe mulți bani! … => HOȚIE!!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. 1. La Sânpaul…6 km de Arad, 3 față de Westfield… Consiliul județean a permis accesul traficului greu prin sat. Cum miliția nu există, se circulă cu 80/90 prin localitate…ne crapă casele. Mulțumim de dezvoltare! Să trăiți (5 min după ora unu’) și cu așa dezvoltare să vă ajute Dumnezo!
   2. Nu avem gaz sau canalizare la 3 km de Arad dar ÎNCEPE CONSTRUCȚIA NOII BISERICI ORTODOXE DIN SÂNPAUL! In secolul 21 !?!?! Mă, dacă nici asta nu-i dezvoltare…
   O dilemă există… biserici sunt două…una în Șofronea alta în Gai…ce era mai simplu să construiești o biserică la 3 km de cealaltă sau sa închiriezi un autobuz de la CTP duminica când e slujbă?

   …și mai este o dilemă: când vă uitați în oglindă dimineață nu crapă? Oglinda… că obrazu-i gros!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.