vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Seria „Primăriile la control”. Primarul Ineului: Chiar dacă s-a investit foarte mult, nu este ceea ce ne dorim noi astăzi

  de Mihai Todoca | 10 februarie 2022, 3:29 PM | Administraţie

  1

  Cel de-al doilea primar chemat la CJA în seria conferințelor de presă organizate a fost cel al orașului Ineu, Călin Abrudan. Așa cum v-am promis, am participat și noi la conferință, pentru a pune întrebările care contează pentru ineuani. Chiar dacă poate nu am reușit să atingem toate proiectele pe care administrația locală le-a câștigat, am încercat să acoperim o plajă cât mai largă în ceea ce privește „subiectele calde” din Ineu. După o scurtă alocuțiune a președintelui CJA, Iustin Cionca, în care ne-a prezentat pe scurt câteva din proiectele Ineului și aici amintim:

  – modernizarea pieței

  – lucrările de modernizare a străzilor din din zona blocurilor

  – modernizarea drumului comunal Ineu-Tămand

  – reabilitare trotuare Calea Republicii

  – amenajarea intersecției cu sens giratoriu

  – asfaltare străzi în Mocrea

  etc, a venit rândul primarului Călin Abrudan să ne vorbească despre proiectele orașului.

  Înainte de aceasta, deoarece președintele CJ a repetat că primarul Călin Abrudan a obținut 77% din voturi, noi dorim să vă readucem aminte că procentul prezenței la vot a fost de puțin peste 50%. Lucru care de altfel,  nu este rău având în vedere că la aceleași alegeri municipiul Arad a înregistrat o prezență rușinoasă de sub 30 la sută.

  Cu toate acestea primarul Abrudan se bucură de o opoziție slabă, lucru care îl împinge, ba mai mult, îl obligă la rezultate excelente în ceea ce privește câștigarea proiectelor și bineînțeles implementarea lor cu succes. Doar timpul poate hotărî:

  Călin Abrudan: „Am dezvoltat proiecte deosebit de importante pentru locuitorii noștri. Noi ca oraș am stat destul de rău din  punct de vedere al asfaltării străzilor. Anul acesta și anul viitor vom termina și ultima stradă de asfaltat din tot orașul (…)

  Extinderea spațiului locativ, consider că este cea mai importantă componentă a noastră pe care vrem să o dezvoltăm. Am depus anul acesta un proiect pentru locuințe sociale, și un altul pe care l-am câștigat tot pentru locuințe sociale care va începe luna viitoare, plus blocurile ANL  care s-a dezvoltat în ultimii zece ani. Asta pentru a veni în sprijinul investitorilor noștri cu acest fond locativ de a dezvolta tot ceea ce înseamnă partea de firme și de a ține în localitatea noastră toți muncitorii care doresc să-și desfășoare activitatea pe raza localității noastre”.

  (…)

  Special Arad: „Vorbind de investiții și proiecte. Aveți investit într-un proiect care ar fi trebuit să aducă bani înapoi orașului și nu a reușit să facă acest lucru? Aveți un asemenea proiect?”

  Călin Abrudan: „Fiecare investitor , fie el cât de mic, aduce bani înapoi la buget, multiplicat. Cel mai important venit pentru orașul nostru este impozitul pe venit global, din care orașul Ineu are cele mai multe surse prin care se autofinanțează. Sigur că amenajarea peisagistică din acea zonă (zona halelor n.red.), care acum este o zonă insalubră este un câștig . Sunt foarte multe investiții pe care le-am făcut, dar nu a fost nici o investiție care să nu aducă profit direct, nu neapărat financiar”.

  Iustin Cionca: „Doresc o completare. Evident că pentru a aduce investitori în zonă , prima dată trebuie să le dai infrastructură. Nimeni nu va veni dacă nu ai drumuri bune, rețele de utilități. Provocarea cea mai mare pe care o vom avea noi doi (președintele CJ și primarul Ineului n.red.) în perioada următoare este pregătirea forței de muncă. Investitorii dincolo de infrastructură caută forța de muncă calificată (există proiecte pentru calificarea forței de muncă, realizarea unui internat, cantine, ateliere n.red).”

  Special Arad: „Vizavi de investițiile Companiei de Apă. Știm că în trecut au fost probleme foarte mari în ceea ce privește calitatea apei la Ineu. Ați depășit această problemă, dacă nu, se mai lucrează pentru remedierea situației? Dacă da, cum?”

  Călin Abrudan: „În fiecare an investim bani pentru a rezolva problema aceea. Pe o rază de cam patru kilometri mai sunt țevi de fier, cele care ne fac probleme. Ca spălare nu se face corespunzător în întregimea localității, din cauza vechimii rețelelor și așa mai departe, din cauza capeților de rețea, iar aici problema va fi rezolvată parțial anul acesta. Compania de Apă va investi destu bani și anul acesta pentru închiderea inelelor și o dată cu aceasta nu vom mai avea probleme cu blocajele apei pe rețea și cu mirosul apei. Din punct de vedere biologic apa este bună. În urma unor sesizări de la cetățeni, DSP a controlat recent apa și au constatat că în afara mirosului, apa este bună de băut. Aceeași problemă o avem și la branșamentele foarte vechi din blocuri. Sper să convingem cât mai mulți cetățeni să vină alături de noi să depunem un proiect împreună pentru anveloparea blocurilor, iar la anvelopare vom putea schimba inclusiv rețelele de apă și lucrurile vor converge în ceea ce ne dorim noi”.

  Special Arad: „Ați menționat că ați avut mai multe plângeri penale în urma proiectului pe care doriți să îl realizați, și anume dezvoltarea falezei Crișului. În ce stadiu procesual se află acestea?”

  Călin Abrudan: „Dacă nu mă înșel au fost  cinci procese, pe carele-am câștigat. Am avut doar într-un an 83 de plângeri penale. Din păcate, în România, la modul general, sunt percepute prost lucrurile acestea de a evolua. De o parte din populație categoric, neînsemnată, dar chiar și acea parte nu reușește să vină în concordanță cu vremurile pe care le trăim. Și de aceea au fost probleme”.

  Special Arad: „Știți să ne spuneți cât a cheltuit Primăria Ineu cu aceste procese?”

  Călin Abrudan: „Primăria n-a cheltuit, deci cel mai mult  am cheltuit pe un proces cred că 5000 de lei, dar la cele mai multe nu am avut reprezentare juridică pentru că ne-am apărat singuri. Îi și înțeleg în aceeași măsură. Oamenii și-au dezvoltat un fel de a trăi acolo”.

  Special Arad: „Absorbția de fonduri europene, la ce sumă se ridică?”

  Călin Abrudan: „Doar pe sesiunea veche, pe PORR știu să vă spun că era o statistică la un moment dat , am avut peste 16 milioane de euro absorbite. Ce pot să vă mai spun e că am absorbit fonduri pe toate palierele posibile. Tot ce am putut accesa, am accesat”.

  Special Arad: „În ceea ce privește proiectele europene pe care le-ați câștigat până acuma, în care aveți cea mai mică încredere că veți reuși să-l duceți la bun sfârșit?”

  Călin Abrudan: „Nu am. Cetatea orașului a avut o problemă de la început, care e la final acum, dar în afară de asta nu am avut o problemă directă, să spun așa, doar indirectă din cauza modificărilor legislative. Vă dau un exemplu:

  Când am depus proiectul cu Cetatea au fost maxim 5 milioane de euro. Cinci milioane de euro pe când am făcut noi studiul de fezabilitate însemna azi în jur de 4 milioane de euro. Era euro mai mic, plus scumpirea materialelor de construcții, majorarea salariilor, inflația și așa am ajuns a costuri suplimentare”.

  Special Arad: „Mulțumim”.

  În continuare, vă prezentăm proiectele orașului Ineu:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.