miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Stop mafiei pădurilor! Redacția Special Arad se alătură organizațiilor de presă care cer autorităților să ancheteze atacul care i-a avut victime pe regizorul Mihai Dragolea, documentaristul Radu Mocanu și activistul Tiberiu Boșutar

  de Redacția Special Arad | 17 septembrie 2021, 11:19 AM | Administraţie | Naţional | Topic special

  5

  Centrul pentru Jurnalism Independent cere autorităților statului să ancheteze cu celeritate atacul care i-a avut drept victime pe regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, documentaristul Radu Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar.


  La o zi după ce Comisia Europeană recomanda statelor membre să îi protejeze pe jurnaliști, cei care documentau tăierile ilegale de păduri au fost bătuți de 20 de persoane, iar materialele filmate au fost distruse. Acest atac violent este ultimul dintr-o serie de agresiuni la care au fost supuși jurnaliștii care încearcă să își facă meseria și să colecteze informații despre tăierile ilegale de păduri în Bucovina, iar lipsa reacțiilor autorităților a permis această agresiune extrem de gravă.

  Nu este prima dată când se încearcă intimidarea lui Mihai Dragolea în timp ce filmează materiale despre tăierile ilegale de păduri. Acest episod este însă cel mai grav din ultima perioadă și fără o intervenție fermă, acest fenomen se va agrava.

  Centrul pentru Jurnalism Independent solicită autorităților competente să utilizeze legislația națională, să investigheze și să cerceteze penal atacul asupra celor trei și să dea un semnal ferm că jurnaliștii își pot face meseria în siguranță.


  900 de atacuri asupra jurnaliștilor au avut loc în Uniunea Europeană în 2020, iar Comisia Europeană a emis o recomandare care cere statelor să îmbunătățească siguranța celor care asigură informarea publică. Ursula von der Leyen spunea pe 15 septembrie că „Informațiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnaliști, căci ei sunt cei care asigură transparența”, iar autoritățile române au datoria de a demonstra că România este un stat care respectă valorile europene, libertatea de exprimare și drepturile omului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 2018? :))))

   Zeci de articole cu scopul precis, care?

   Ecologist al conștiinței dumneavoastră?

   Înjurături proliferare?

   Aia da …

   Pe lângă că nu dați dreptul la apărare și scrieți după dictare mai sunteți și tupeiști, nesimțiți, mincinoși și clar ipocriți.

   Zeci de articole cu care scop și cum au ajutat ele la protejarea arealelor montane?

   Vreau linkuri serioase, nu balastiere și vrajeli de Buftea.

   Faceți o vizită prin Bucovina și vedeți ce e pe acolo, sau prin oricare zona muntoasă din Romania. Incurajati sportul montan in masă. Mai mulți ochi pe munte e descurajare pentru mafioți.

   Și nu în ultimul rând lăsați vrăjeala, se aude bai jurnaliștilor?

   Barbura Bogdan,

   Creator and Rider at „Aventuri pe bicicleta”

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.