miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Update „Stimate domnule primar! E trist, e penibil, sunteți penibil”. Primăria anulează Gala de Operă Open Air în acest an

  de Tomck@t | 12 august 2022, 11:48 AM | Administraţie | Cultură | Știri Arad

  5

  Când părea că apele s-au liniștit în jurul Filarmonicii Arad, după eliminarea lui Doru Orban din fruntea instituției, iată că scandalul continuă să fie alimentat. Dar de către cine, vă întrebați? De către primarul Călin Bibarț, căruia „i s-a pus pata” pe instituția de cultură și nu se lasă până nu o distruge, pas cu pas, boicotându-i fiecare pas spre normalitate. Solicitările directorului interimar, Sergiu Bacoș, de a rezolva haosul financiar și organizatoric al Filarmonicii („moștenire frumoasă” lăsată de fostul director) se lovesc de urechi surde la Primărie. Mai întâi s-a dat cu flit la solicitarea de a rezolva câteva angajări urgente (practic, i-au răspuns că îi dau voie, dar nu i-au dat și bugetul necesar, deoarece era mai „prioritar” la noul Hub mARTA), iar acum s-a tăiat bugetul și pentru ediția din acest an a Galei de Operă Open Air, eveniment care ar fi ajuns în acest an la a XVI-a ediție.

  Vestea a supărat mulți melomani arădeni… iar când spunem melomani, nu ne referim la fanii unor cântăreți precum Andra, Alexandra Stan și Randi, ale căror concerte la Zilele Aradului costă în total 174.000 lei din bugetul local.

  „Știm cu toții ce festivaluri agreează primarul nostru: Festivalul micilor, cârnaților, berii, vinului etc,etc, pentru că pe astea le promovează și le sponsorizează.

  Oare astea ne reprezintă pe noi, arădenii? Stomacul și umplerea lui este singurul nostru țel?

  Nu este nimeni în preajma lui să-l atenționeze că pe lângă stomac mai avem și suflet, care trebuie hrănit altfel – cu poezie, muzică bună, pictură, cu ARTĂ?

  De ce să întrerupi un festival care are la activ 15 ani? Mă refer aici la Festivalul de Operă Open Air. Doar pentru că «nu-ți place ție? Pentru că nu iubești» Filarmonica? Ați văzut ce lume s-a adunat în Parcul Eminescu să asculte muzică filarmoniștilor? Știți că la Open Air sunt cam 4-5000 de auditori?

  De unde să știți? Dumneavoastră nu luați parte la concerte pentru că asta-i «muzică snobilor» – așa vi s-a șoptit… știm noi de către cine. Rușine să-i fie!!!” – a scris Rozalia Pota pe Facebook, cu titlul „SCRISOARE DESCHISĂ PRIMARULUI, CĂLIN BIBARȚ”. Ei bine, domnule primar, noi, «snobii», adică iubitorii muzicii clasice, publicul Filarmonicii, vă solicităm să nu excludeți din programul verii Festivalul de Operă Open Air. Nu ne discriminați, pentru că și noi suntem cetățeni ai Aradului, și noi plătim taxe și impozite!”, a mai continuat arădeanca.

  „Este un eveniment care ne încălzește și ne hrănește sufletele! Un concert cu care ne-am obișnuit în fiecare an!”, a scris o altă arădancă într-un comentariu.

  „Stimate domnule Primar! E trist, e penibil, sunteți penibil. Când veți înțelege că nu orașul este la cheremul primarului, ci Primarul este în slujba urbei? Churchill a spus la un moment crucial pentru Europa, când a fost întrebat de ce nu reduce bugetul pentru cultură în favoarea armatei. Răspunsul său a fost «Dacă nu avem cultură, atunci pentru ce mai luptăm?». El a fost Churchill, nu un parvenit. Păcat, mare păcat că nu sunteți ca Churchill”, a scris un alt arădean într-un comentariu pe Facebook.

  Tot ce e cu tradiție și e cultural în adevăratul sens al cuvântului se distruge, mai nou, la Arad

  Filarmonica Arad ar fi avut nevoie de 120.000 lei pentru organizarea Galei de Operă Open Air, o sumă mai mică decât pentru capetele de afiș de la Zilele Aradului, deși la Gala de Operă Open Air vorbim de un număr mult mai mare de artiști, cântăreți de operă invitați și un dirijor invitat, plus Orchestra Filarmonicii. În fiecare an s-a umplut Piața Reconcilierii de oameni, deci nu se poate pune problema că e un eveniment fără succes.

  Sergiu Bacoș, directorul interimar al Filarmonicii Arad, ne-a confirmat că a trimis numeroase solicitări adresate Primăriei pentru a suplimenta bugetul local în vederea organizării Galei de Operă Open Air, dar nu a primit niciun răspuns.

  La rândul nostru, am solicitat un punct de vedere, o justificare din partea Primăriei și am întrebat dacă va fi sau nu o rectificare urgentă de buget în perioada următoare. Așteptăm răspunsul Biroului de Presă al Primăriei.

  Călin Bibarț a tăiat cu predilecție fondurile pentru cultură de când ocupă fotoliul de primar. Când a vrut să disponibilizeze un număr și mai mare de angajați ai Filarmonicii, a motivat că nu sunt bani în buget, că e nevoie „să strângem cureaua”. Însă ne întrebăm – retoric – de ce tot timpul doar evenimentele culturale cu adevărat valoroase au de suferit când Primăria se pune pe „economisit”, iar cele populiste își găsesc, cumva, mereu destui bani din buget.

  Filarmonica Arad este „cea mai vitregită instituție de cultură din Arad”, a scris ieri, într-un comunicat, consilierul local Codrin Dacian Vlad, unul dintre puținii consilieri care pledează pentru Filarmonică la ședințele CLM.

  Însă putem da ca exemplu similar și Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Pandemia a eliminat posibilitatea organizării a două festivaluri de tradiție, Festivalul Internațional de Teatru Clasic (care avea peste 20 de ediții la activ!) și Festivalul Internațional de Teatru Nou, deși bugetul pentru aceste două evenimente a fost pus deoparte atât în 2020, cât și în 2021. De când s-a terminat pandemia, Primăria nu a mai inclus în bugetul local finanțarea nici pentru aceste două festivaluri.

  UPDATE

  Primăria Arad reacționează la acuzațiile anulării Galei de Operă Open Air. Pe ultima sută de metri… se întrevăd soluții

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pai sa stam sa judecam. Din actiunile culturale iese ceva parandarat ? NU ! Insa din actiunile cu tot felul de targuri,oboare,zile de mai stiu eu ce,cu tot felul de cantacioase mai mult sau mai putin golase si smiorcaite,poate …pica ceva,si atunci,asta e cultura la care tinde administratia locala,prin distinsii ei reprezentant.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. În urma cu câțiva ani, Aradul avea Stagiunea lirica arădeană cu spectacole ale Operei din Timișoara. Au dispărut și acestea, cum au dispărut Targul de carte, Festivalul Strarad, Festivalul de teatru nou, Festivalul de teatru clasic, Festivalul de teatru circ, Festivalul Start al absolvenților de teatru, Euriomarionete Festivalul de film francez și multe altele. E trist, foarte trist….
   Poate ar fi interesant un articol despre evenimentele culturale de tradiție si de calitate care au dispărut fără nicio explicație.

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.