„Sporul de Covid acordat medicilor arădeni a fost depășit” – Curtea de Conturi Arad. Ca să nu fie nevoie de returnarea banilor, administrația își pune speranțele în demersul Sanitas





Cum aminteam în articolele de săptămâna trecută, ce vizau rezultatele controlului Curții de Conturi la Consiliul Județean Arad, un raport al acestui organ de control este stufos și dacă l-am prezenta într-un singur articol, nu s-ar înțelege prea mare lucru.
Așa că azi vă prezentăm episodul 3 din „Raportul Curții de Conturi” și este vorba despre sumele reprezentând sporurile acordate cadrelor medicale pe timpul stării de urgență, cunoscut sub numele de „sporul de Covid”.
De ce ne interesează acest subiect? Pentru că acest spor trebuia acordat în anumite limite, și anume: (cităm din legea cadru nr.153 din 28 iunie 2017) „Suma sporurilor, compensaților (…), nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază”.
Am parcurs cele câteva pagini din raport și vă spunem de pe acum procentul cu care Consiliul Județean a depășit acordarea acestor sporuri: 0,79 %. „Nu sună mult, chiar deloc” ați spune. Dar tot au depășit limita impusă de lege, așa că au primit și o amendă în valoare de 5000 de RON.
Totuși nu putem să nu aruncăm o privire la procentele care au fost acordate nominal pe unitatea sanitară.
Astfel, la Spitalul Județean Arad procentul este de 36%, la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș s-a înregistrat un procent de 44%, iar cel mai mare este la Spitalul de Psihiatrie Mocrea unde procentul a ajuns la 57%.
Toate acestea și-au adus concursul ca la final procentul pe ordonatorul principal de credite să fie 30,79 %. Cum spuneam, nu e un procent mare, asta până când transformăm procentul în bani, adică 770.151 RON (aprox 160 000 de euro).
Mai mult decât atât, recomandarea (rețineți, vă rugăm!) Curții de Conturi este că: „(…) Ordonatorul de credite va întreprinde măsuri care să conducă la recuperarea prejudiciului constatat, prin acordarea sporurilor limitate conform art 25 din Legea cadru nr. 153, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice” , ar face cadrele medicale să intre în panică , opinând că aceștia vor trebui să aducă bani de acasă.
Sindicatul SANITAS însă, care este la curent cu aceste probleme ( se pare că e ceva la nivel național), vine cu un comunicat în care expune, printre altele, că:
„Ca urmare a acţiunii din data de 22 iulie 2020 în cadrul căreia membrii SANITAS au depus la Guvernul României câteva zeci de memorii ce au cuprins problemele cu care se confruntă personalul medical din sistemul sanitar public,
Astăzi, 28 iulie 2020, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei SANITAS şi cei ai Ministerului Sănătăţii, întâlnire la care a participat şi Premierul României – dl Ludovic Orban.
(…) Amendarea art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul creşterii plafonului pentru sporuri de la 30% la 35% pe ordonator principal de credite. Acest lucru se va realiza printr-o nouă lege. Federaţia Sanitas consideră necesară exceptarea sistemului sanitar de la acest plafon pe perioada pandemiei declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.”
Drept urmare, nu poate fi vorba de diminuarea sporurilor medicilor arădeni, cel puțin momentan, având în vedere că guvernul pare deschis la discuții și, potrivit surselor noastre, ar da curs acestei cereri a Sindicatului.
Vă vom ține la curent cu deciziile guvernului în acest aspect.
Comentariile portalului
Nu vrem să-l apărăm nici pe Iohannis, nici Guvernul, nici MAE, și nu știm ce înțelegeți prin „Zero Izolaționism” (poate ați vrut să (...)
Eu o sa votez în turul doi pentru democrație, nu pentru un regim autoritar.
== HELMUT ARE DREPTATE -- 12 MII ARADENI TAMPI AU VOTAT CU KAKARAU CARE NU A FACUT 1 EURO IN 10 ANI SI ALTI 8 MII TAMPI DE ARAD AU VOTAT CU UN MINCINOS NOTORIU . == (...)