vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ExclusivBanii pandemiei. Care sunt hotelurile norocoase din Arad și câți bani au primit acestea de la stat în perioada stării de urgență!

  de Mihai Todoca | 29 iulie 2020, 1:45 PM | Dezvăluiri

  1

  Pandemia de coronavirus a lovit puternic în toate industriile, cea hotelieră fiind și ea foarte afectată din pricina instaurării unor măsuri restrictive crunte. Cu toate apelurile celor din industria HORECA, guvernul liberal a rămas mut cerințelor de a lua în calcul redeschiderea acestora pe timpul stării de urgență. Dar același guvern și în aceeași stare de urgență a aruncat o „firimitură” câtorva – să le spunem norocoase – hoteluri și a decis cazarea medicilor pe banii lui, dispunând CJ-urilor încheierea unor acorduri-cadru cu anumiți termeni impuși legate de numărul de cazări, sume, serviciile prestate de unitățile de cazare și așa mai departe.

  Astfel, în aprilie anul acesta, șase hoteluri au primit o invitație de „Negociere fără publicare prealabilă” de la Consiliul Județean Arad, privind atribuirea contractului de „Achiziția de spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi a personalului medical al SCJU Arad”. Dintre acestea, doar Hotel Phoenix nu a facturat nimic, probabil din cauza faptului că Spitalul de la Expo nu a fost deschis, astfel că nu au existat cadre medicale cazate în respectiva unitate, în apropiere.

  Acordul cadru a fost semnat, iar medicii au fost cazați într-unul din următoarele hoteluri: Hotel Ibis Style, Hotel Coandi, Hotel Xe-Mar, Hotel Leon și Hotel Darosy.

  Ni se pare normal ca publicul cititor să afle care au fost sumele achitate, conform facturilor, de Consiliul Județean Arad, acestor hoteluri, în perioada stării de urgență, pentru a caza personalul medical, dar și prețurile pe care operatorii hotelieri le-au cerut reprezentanților CJ, pentru că, altele din Arad, care nu au participat la negocieri, se târâie și acum datorită pandemiei.

  Vom prezenta detaliile în termeni tehnici, deoarece lectura în cazul acesta devine mai ușoară.

  Hotel Ibis (preț cameră single/dublă – 211 ron/229 ron ) a încasat: 155.083 RON pentru 700 de nopți  de cazare/fără masă. Acum, telefonic, ni s-a spus că o cameră la Ibis costă: 320 ron single, respectiv 360 ron dublu.

  Hotel Coandi  (preț cameră single/dublă – 162 ron/177 ron) a încasat: 240 642 RON pentru 1305 nopți de cazare/ fără masă. Telefonic, la Hotel Coandi, prețurile de azi: 190 ron/210 ron.

  Hotel Xe-MAR (preț unitar, cu două locații 161,90 ron/ 133,33 ron) a încasat: 138 040 RON pentru 896 nopți de cazare/fără masă. Telefonic, la Hotel Xe-Mar, prețurile practicate azi sunt în cele două locații sunt: 140 ron/110 ron.

  Hotel Leon (preț cameră single 270 ron )a încasat: 155 641 RON pentru 571 nopți de cazare/fără masă. Telefonic, la Hotel Leon, prețurile practicate astăzi sunt: de la 283 la 383 ron.

  Hotel Darosy (preț cameră single 219 ron) a încasat: 132 450 RON pentru 566 nopți de cazare/fără masă; Telefonic am aflat că astăzi putem închiria o cameră cu următorul preț: 110-120 ron.

  * Legat de nopțile de cazare, trebuie avut în vedere că au fost mai multe camere ocupate, nefiind vorba de doar un cadru medical cazat.

  După cum se poate observa, două sunt hoteluri care în perioada stării de urgență au avut prețurile mai mari decât astăzi.

  Suma totală pe care Consiliul Județean Arad a ajuns să o plătească este mai mică decât minimul impus în contractul cadru, fiind vorba de 821.856 RON, asta cu siguranță din cauza faptului că perioada stării de urgență s-a încheiat.

  Nu e datoria noastră să judecăm care au fost motivele din spatele alegerii acestor hoteluri de a caza personalul medical, dat fiind contextul pandemiei, dar este de datoria noastră este să verificăm dacă totul a urmat calea legală.

  Necesitatea cazării cadrelor medicale nu mai este de actualitate, măsurile restrictive s-au mai relaxat, iar prețurile camerelor, la unele dintre hoteluri, au crescut. La altele, nu.

  Ca un ultim amănunt, menționăm că datele de mai sus sunt preluate dintr-un raport al Curții de Conturi Arad, în urma controlului făcut de această instituție la CJ Arad. Dar cu privire la acest raport, inclusiv la neregulile descoperite, o să revenim într-un articol, mâine.

  Citește și: Consiliul Județean Arad – amendat cu o sumă „senzațională”! Curtea de Conturi Arad impută instituției nerespectarea procedurii de achiziție publică

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.