duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Supraevaluarea unor terenuri și construcții, principala neregulă depistată de Curtea de Conturi la Primăria Arad, pentru anul 2022

  de Raluca Medeleanu | 3 ianuarie 2024, 9:44 AM | Administraţie | Topic special

  1

  Curtea de Conturi a făcut public raportul în care prezintă auditul de conformitate realizat în decursul anului 2023, pentru anul anterior, la Primăria Arad (Municipiul Arad). Printre necondordanțe, s-a identificat una singură care s-a indicat că are un impact semnificativ, anume supraevaluarea unor active necurente (terenuri și construcții).

  „Ca urmare a auditului, s-a constatat o denaturare semnificativă a valorii activelor necurente raportată prin situațiile financiare consolidate ale Municipiului Arad, aceasta fiind supraevaluată cu 73.145.651 lei ca urmare a neînregistrării în contabilitate în conformitate cu cadrul de reglementare contabilă și de raportare financiară aplicabil, a rezultatului reevaluării terenurilor și construcțiilor din domeniul public al unității administrativ teritoriale, dată în administrarea ordonatorilor terțiari de credite din subordinea/coordonarea ordonatorului principal”, se arată în audit.

  Activele necurente sunt investiții pe termen lung, în care valoarea totală nu va fi realizată în cursul anului contabil. Ele sunt capitalizate în locul cheltuielilor și apar pe bilanț. Activele imobilizate pot fi considerate orice lucru care nu este clasificat ca fiind curent. În cazul prezentului audit, se face referire la terenuri și construcții.

  Potrivit raportului, a rezultat o diferență de 120.253 lei la amenajări terenuri și 55.280.833 lei la construcții, cauza fiind că rezultatele inventarierii, realizate de comisia centrală de inventariere, nu au fost efectuate în conformitate cu normele legale în vigoare.

  Alte aspecte evidențiate în urma auditului, deși indicate ca nefiind problematice, au fost după cum urmează:

  raport curtea de conturi audit primarie 2023

  1. Nu s-au scăzut din evidența fiscală obligațiile fiscale ale trei societăți comerciale care erau radiate la Registrul Comerțului, astfel că au trebuit anulate obligații fiscale în valoare de circa 6 milioane lei;

  2. Anumite obligații de plată care proveneau din dosare de judecată (unul din 2021 și două din 2022) nu au fost înregistrate în contabilitate și raportate în situațiile financiare care au fost obiectul auditului, rezultatul fiind că datoriile Primăriei „au fost subevaluate cu 58.194 lei”.

  3. Bursele elevilor din municipiu nu au fost decontate corespunzător în cadrul Contabilității de la mai multe unități de învățământ : „În concesință, balanța consolidată la nivelul Municipiului Arad nu reflectă evidența exactă a decontării cu elevii pentru drepturile sub forma de burse acordate ( bursele acordate pe baza statelor de plată întocmite, obligațiile de plată neachitate la termen)”. Valoarea totală a burselor în cauză se ridică la 2.429.479 lei.

  4. Cheltuieli decontate nelegal de Centrul Municipal de Cultură (CMCA), în cadrul a două proiecte finanțate din bugetul local al municipiului, pentru Clubul Sportiv Baschet Arad. Printre cheltuielile decontate necorespunzător se numără și decontări legate de transport. „ În timpul auditului, au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciului cert în suma de 8848 lei, din care 8111 lei plăți nelegale și 737 beneficii nerealizate, suma fiind încasată integral, încasarea fiind evidențiată în extrasul de cont editat la data de 25.07.2023, emis de Trezoreria Municipiului Arad”. 

  Auditul a fost finalizat în 10 noiembrie 2023, iar pentru aceste neconcordanțe, Curtea de Conturi dăduse termen de rezolvare data de 4 decembrie 2023.

  „În opinia noastră, cu excepția efectelor aspectelor descrise în secțiunea Baza pentru opinia cu rezerve din raportul de audit, situațiile financiare ale entității prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil”, se concluzionează în raport.

  Special Arad va prezenta în articole viitoare și rezultatul auditurilor efectuate și la alte instituții / societăți din municipiul și județul Arad.

  Citește și: „Prea mulți bani pentru protocol” – Curtea de Conturi a constatat 7 nereguli, în urma auditului la Gospodărirea Comunală Arad · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Neconform, necorespunzător sunt doar sinonime pentru ilegal, o formă neasumata a curții de conturi de a scoate incompetenta și furaciunea la iveală.
   O instituție inutilă atâta vreme cât rapoartele nu ajung automat pe masa procurorilor.
   Se verifica detaliile și nu lucrările plătite de primărie, dacă primăria spune în acte ca a asfaltat 10 km ei se uita la preturi, avize etc nu merg în teren sa măsoare dacă sunt și faptic 10 km, la controalele din birou hârtia poate fi întoarsă pe mai multe părți.
   O instituție capusata politic as fi vrut să-i vad ca iau la puricat lucrarea din piața catedralei dacă sunt materialele decontate la prețul pieței, dacă sunt penalități aplicate pt întârzieri șamd.

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.