joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Spitalul Județean Arad are datorii de 3 milioane de euro. Unele firme cu care există contracte abia își pot plăti angajații din această cauză

    de Raluca Medeleanu | 5 noiembrie 2019, 11:41 AM | Administraţie | Topic special

    0

    Este îngrijorătoare situația financiară în care se află Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Instituția a acumulat datorii de peste 14.000.000 lei, mai exact echivalentul a 3 milioane de euro până la această dată.
    Din sursele noastre, la ora actuală există firme care au contracte câștigate prin licitație cu instituția respectivă și care, din pricina crizei financiare a Spitalului, s-ar afla în incapacitatea de a gira salariile propriilor angajați, sau cel puțin o fac cu întârziere. Unii dintre acești angajați nu și-ar fi primit salariul deja de trei luni și tot așteaptă „până când Spitalul virează banii către firmă”. Cu acestea în gând, am cerut lămuriri conducerii Spitalului Județean Arad, să aflăm exact dacă există plăți restante.

    „Referitor la plata unor facturi către societăți comerciale cu care SCJU Arad are relații contractuale, totalul plăților restante înregistrate la data de 31.10.2019 este în sumă de 7.327.160,73 lei, din care:
    – între 31 și 90 de zile: 4.760.601,92 lei
    – până la 30 de zile: 2.566.558,81 lei
    Menționăm însă că în baza Legii nr. 72 din 28 martie 2013 (…) în majoritatea contractelor încheiate de SCJUA cu societăți/companii, termenul de plată este de 60 de zile de la data înregistrării facturii în unitate.

    Totodată precizăm că până pe data de 31.10.2019, unitatea nu a înregistrat arierate (plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile calculate de la data scadenței). Drept urmare, deși au fost cazuri în care nu s-a reușit plata acestor facturi, exact în termenul limită, societățile cu care avem încheiate contracte au trebuit să aștepte doar câteva zile până la plata serviciilor, iar pe această cale le mulțumim pentru înțelegerea de care dau și au dat dovadă”, au declarat reprezentanții Spitalului.

    Aceștia ne-au informat că Spitalul Județean Arad a început să acumuleze datorii din luna martie, la ora actuală acestea ridicându-se la 14.619.210,71 lei, din care 2.716.372,00 lei reprezentând programe naționale de sănătate derulate prin CAS Arad, 1.046.648,46 lei reprezentând sume rezultate din cererile de finanțare către Direcția de Sănătate Publică Arad și 10.856.190,25 lei reprezentând sume rezultate din venituri proprii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Conducerea ne-a asigurat că în ciuda acestor datorii, salariile angajaților Spitalului nu au fost afectate, acestea fiind virate la timp.

    Ce a dus la acumularea datoriilor

    Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Arad, principalii factori care au condus la acumularea datoriilor ar fi următorii:

    – pentru perioada ianuarie – aprilie 2019 nu s-a încasat contravaloarea influenţelor financiare determinate de creşterile salariale pentru personalul auxiliar (brancardieri, infirmiere, personal tehnic administrativ) a căror suma se ridică la 1.118.000 lei
    – la data de 30.09.2019, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad nu a recuperat din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (concedii medicale) suma de 1.728.366 lei doar pe sursa de finanțare ”Venituri proprii spital”
    – indemnizația de hrană și contravaloarea cheltuielilor de personal pentru noii angajați nu se asigură prin transfer din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, de la titlul VI Transferuri între unităţi ale administraţiei publice. De unde rezultă că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad suportă, din venituri proprii, cheltuielile de personal aferente noilor angajați și indemnizația de hrană pentru toți angajații, care în cursul anului 2019 au ajuns să totalizeze aproximativ 900.000 de lei /luna.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.