sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Șpagă la frontiera Nădlac: 23 de polițiști de frontieră și un inspector antifraudă, acuzați de luare de mită și trafic de influență

  de Ioana Costaș | 19 mai 2023, 4:50 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  23 de polițiști de frontieră de la PFT Nădlac I și II și un inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală sunt inculpați într-un dosar de luare de mită și trafic de influență, instrumentat de procurorii DNA Timișoara.

  Potrivit acestora, polițiștii de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit, sume de bani cuprinse între 50 și 600 de euro de la persoane care efectuau transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

  Despre acest subiect, Special Arad a scris în urmă cu mai bine de o lună.

  Potrivit DNA, inspectorul antifraudă – cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – ar fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari și pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil (tablouri, statuete).

  Procurorii DNA Timișoara spun că pe lângă  cei 24 de inculpați cercetați în acest dosar sunt efectuate acte de urmărire penală și față de alte persoane.

  Comunicatul DNA

  În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  „În perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpați menționați mai sus, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În contextul menționat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali”, se arată în comunicatul remis de DNA Timișoara.

  Potrivit aceluiași comunicat „în perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghiță, în calitate de inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari și pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil (tablouri, statuete)”.

  Procurorii DNA Timișoara precizează că „în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție”.

  Citește și: Procurorii DNA au „rezolvat” 11 polițiști de frontieră de la PTF Nădlac II, pentru luare de mită. Aceștia au fost plasați sub control judiciar

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.