vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vama Nădlac, din nou țintă a „Anticorupției”: 25 de polițiști de frontieră arădeni au primit citații într-un dosar de luare de mită

    de Special Arad | 12 aprilie 2023, 8:25 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Informațiile noastre au fost, începând din această dimineață, pe mai multe canale, că mai mulți polițiști de frontieră din punctul de frontieră Nădlac ar fi fost săltați de DGA (Direcția Generală Anticorupție) și DNA (Direcția Națională Anticorupție). Ei bine, până la urmă, suntem în măsură să facem publică următoarea informație, confirmată de mai multe surse: 25 de polițiști de frontieră de la Nădlac II Autostradă au primit astăzi citații pentru a se prezenta în fața organelor de anchetă, cercetările făcând parte dintr-un dosar în care vizează săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită.

    Dosarul ar fi fost disjuns dintr-unul de luare de mită și trafic de influență la frontierele Borș, Sculeni, Oancea, Stânca și Albița, acolo unde, în luna ianuarie a acestui an, DNA Iași și DGA au reținut mai mulți polițiști de frontieră și lucrători vamali. Aceștia sunt acuzați că ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

    În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau a coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

    Conform informațiilor pe care le-am obținut, cu privire la același gen de fapte, ca și în dosarul „Borș, Sculeni, Oancea, Stânca și Albița”, ar fi și bănuiți și mulți dintre polițiștii de frontieră de la Nădlac II, de aceea au primit citații atât de mulți, adică 25. Prin intermediul acestora, al citațiilor, astăzi, organele de anchetă le-ar fi adus la cunoștință calitatea de suspect – însă nu putem susține că în toate cazurile – dar și ora și ziua când sunt așteptați, săptămâna viitoare, la declarații.

    Polițiști de frontieră reținuți. De la ce anume a pornit totul?

    Concret, în 17 ianuarie, DNA Iași și DGA au efectuat percheziții în 31 de locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci erau puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Este vorba despre Sectorul Poliției de Frontieră Borș, Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, Sectorul Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, Sectorul Poliției de Frontieră Oancea, Sectorul Poliției de Frontieră Stânca, Biroul Vamal de Frontieră Albița și Biroul Vamal de Frontieră Stânca.

    Față de 23 de persoane, polițiști de frontieră și lucrători vamali, a fost pusă în mișcarea acțiunea penală, luându-se și măsuri preventive în același timp.

    Astfel, DNA Iași a dispus măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș).

    De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca).

    În sarcina celor 23 de polițiști de frontieră și lucrători vamali a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

    Șpagă între 20 și 250 de euro?

    În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada 2021-2022, inculpații, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

    În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

    DNA Iași a dispus – în luna martie – trimiterea în judecată a polițiștilor de frontieră și a lucrătorilor vamali. Dosarul a fost trimis Tribunalului Vaslui spre soluționare.

    Un polițist de frontieră a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției

    Anterior, la data de 27 februarie 2023, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptei lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

    În prezența avocatului, acesta a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

    Rămâne de văzut ce se va întâmpla în urma citării celor 25 de polițiști de frontieră. Rămâne de văzut dacă este vorba – sau nu – doar despre o furtună într-un pahar cu apă.

     

    Citește și: Doi vameși din vestul țării, acuzați de corupție. Aceștia ar fi luat șpagă pentru a lăsa români să intre în țară fără acte în regulă

    Citește și: Polițiștii de frontieră șpăgari jubilează. Zona dintre vămi este un duty-free penal sau, altfel spus, un „no man’s land”. Vezi sentințele!

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.