vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Sorina e din Arad și a înduioșat Marea Britanie! Un criminal i-a incendiat magazinul, iar englezii s-au solidarizat cu ea

  de Special Arad | 11 iulie 2016, 3:44 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Topic special

  0

  Sorina Abraham este din Nădlac. În urmă cu şase ani s-a mutat în Anglia, unde şi-a deschis o afacere şi nu a avut probleme până acum. Femeia spune că a fost şocată atunci când i-a fost incendiat magazinul, dar a fost impresionată de valul de susţine venit din partea englezilor din Norwich imediat după incident.

   

  „Nu pot să-mi găsesc cuvintele ca să pot să exprim ceea ce se întâmplă acum. În momentul în care un bătrânel, intrând în magazin, punând mâna pe primul produs care i-a ieşit în cale, o bundică de căpşuni de 50 de pounds, şi ţi-a dat 20 de lire… Sau când ţi-au intrat în magazin 20, 30 de englezi cu mănuşi, cu saci, cu mături, cu soluţii de geamuri, de parchet şi au început să-ţi cureţe vitrina de prăjituri care era neagră de fum…”, povesteşte Sorina Abraham.

   

  În noaptea de joi spre vineri, magazinul cu produse româneşti din Norwich a fost incendiat. Înainte de incident, în localitate a avut loc un protest al celor care se opun ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, protest care a durat patru ore.

  „Un bărbat, aparent tânăr, s-a oprit în faţa vitrinei magazinului nostru, a aruncat cu o cărămidă în interior, a făcut o gaură destulă de mare în vitrină. A folosit o sticlă în care avea o substanţă inflamabilă. Era pregătit pentru asta. Avea mănuşi pe mâini şi mască pe faţă”, spune proprietara magazinului, conform Digi24.ro.

  Femeia spune că după referendumul prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, foarte mulţi români care locuiesc în Regat au avut probleme: „În magazinul meu, cu prietenii mei, toţi englezi, nu am simţit că sunt marginalizată. În schimb, prietenii mei, cunoştinţele mele împrăştiate prin toată Anglia au avut peripeţii. Au avut peripeţii dintre cele mai urâte. Le-au fost sparte geamurile, le-au fost murdărite maşinile.”

  Sorina Abraham susţine că nu este descurajată. Dimpotrivă, s-a ambiţionat şi va continua afacerea începută în Anglia, scrie Digi24.ro.

  norwich

  MAE  a reacţionat imediat în legătură cu acest incident

  „Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie“, informează MAE, care condamnă orice manifestare extremisă sau discriminatorie la adresa cetăţenilor români, potrivit news.ro.

  Totodată, ministerul a mulţumit comunităţii de afaceri din oraşul britanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident. „Statul român urmăreşte să prevină, prin cooperarea cu autorităţile britanice, o eventuală escaladare a acţiunilor de intimidare la adresa cetăţenilor români şi îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra“, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

  Forţele de ordine din Marea Britanie au înregistrat 3.076 de „infracţiuni şi incidente rasiste“ în perioada 16-30 iunie, cu 42% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2015, a anunţat vineri Consiliul Comandanţilor Poliţiei, citat de DPA. Poliţia şi presa locală au anunţat mai multe incidente, aparent inspirate de Brexit, inclusiv ameninţări vizând cel puţin doi politicieni de culoare. Într-unul dintre cele mai grave cazuri, autorităţile anchetează incendierea unei magazii a unei familii poloneze din oraşul Plymouth, din sud-vestul ţării, scrie Adevărul.

  norwich 2

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.