luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Soluții pentru tratarea fibrozei hepatice, căutate de Universitatea Vasile Goldiș din Arad, Universitatea din Debrecen și Universitatea din București

  de Special Arad | 4 august 2020, 2:22 PM | Educaţie | Sănătate

  0

  Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad își continuă proiectele care au drept scop găsirea de soluții viabile în tratamentul și combaterea unor boli sau disfuncționalități ale organismului uman.

  Datele epidemiologice indică faptul că 180 de milioane de pacienți de pe glob sunt afectați de boli cronice hepatice, care pot fi induse de un număr bine definit de agenți etiologici (abuz de medicamente, alcool, agenți infecțioși). Dintre toate bolile tractului gastro-intestinal, ciroza reprezintă a 7-a cauză a deceselor în țările dezvoltate. Fibroza hepatică poate fi reversibilă, în schimb ciroza, stadiul final instalat ca urmare a fibrozării, este în general ireversibilă.

  Scopul proiectului în care UVVG Arad este implicată urmărește dezvoltarea, testarea și validarea unui nou sistem „drug delivery” bazat pe ciclodextrine pentru crisină, destinat terapiei fibrozei hepatice. Crisina, un flavonoid natural cu puternice proprietăți antioxidante, din păcate are o solubilitate scăzută în apă și de aceea are o biodisponibilitate orală redusă, neabsorbindu-se la nivel intestinal decât în proporție de aproximativ 30%, ceea ce îi scade mult eficiența terapeutică. Pentru încapsulare se folosesc derivați de β-ciclodextrină solubili în apă – hydroxypropyl (HPBCD), sulfobutylether (SBE) și randomly methylated (RAMEB), utilizați pentru intensificarea proprietăților antifibrotice ale crisinei, prin creșterea potențialului de solubilizare și prevenirea degradării metabolice de-a lungul tractului gastro-intestinal. Solubilitatea și permeabilitatea intestinală acestor complexe este analizată în vitro (culturi de celule). Validarea proprietăților anti-fibrotice, respectiv a capacității a acestor nanocomplexe de a induce reversia procesului de fibroză hepatică se realizează pe model de șoarece cu fibroză hepatică indusă experimental.

  Proiectul este derulat în parteneriat cu cercetători din cadrul Universității din Debrecen (Facultatea de Farmacie) și Universitatea din București (Facultatea de Biologie).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.