vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Singur sub chipul lui Ferdinand, primarul Călin Bibarț s-a lăudat cu proiectele „sale”, asumându-și chiar și inițiative private

    de Raluca Medeleanu | 16 ianuarie 2023, 5:26 PM | Administraţie | Topic special

    6

    Un bilanț pe 2022

    Ca la începutul oricărui an, se cade să tragem linie și să analizăm care sunt realizările administrației locale pe parcursului întregului an trecut. Călin Bibarț, singur în fața presei, fără compania celor doi viceprimari, a prezentat un astfel de bilanț în cadrul unei conferințe, organizată luni, în Sala Ferdinand. Am auzit astfel despre proiecte începute, ori aproape duse la final de Primăria Arad în 2022, dar – surprinzător, sau nu – și de proiecte care au aparținut 100% unor entități private, dar la care Primăria s-a prezentat drept „partener”, toate la un loc însumând  „73 obiective îndeplinite”.

    Prezentarea a fost făcută cu proiecții pentru fiecare lună în parte, noi o vom rezuma la câte un anotimp. Astfel:

    Iarna 2022 – Integritatea funcționarilor publici…

    Începutul anului 2022 a inclus proiectul de digitalizare a instituției (inclusiv noul site al Primăriei), proiect care a valorat circa 2 milioane de lei din fonduri europene, respectiv proiectul care i-a învățat pe funcționari despre „integritate și responsabilitate” (cca. 300 mii lei, tot fonduri europene), evenimentul dedicat Zilei Îndrăgostiților (strict pe bază de sponsorizări), toaletarea copacilor (1,9 mil. lei), respectiv începutul curățeniei de primăvară (cheltuieli incluse în contractul anual).

    Primăvara 2022 –  Mărului… și organizarea Târgului de Paști

    Luna martie a debutat cu lucrările de amenajare la viitoarea zonă de agrement de pe strada Mărului (un proiect început în urmă cu un an, însă continuat pe tot parcursul anului 2022, ridicându-se la 27 milioane lei, fonduri europene), pașii pentru reabilitarea blocului operator de la Municipal (2,2 mil. lei), cât și repararea treptelor de pe faleza Mureșului (458 mii lei), începerea propriu-zisă a construcției podului de peste Mureș și traseul de transport aferent zonei (proiect început înainte de 2022, în mare parte din bani împrumutați, dar și un procent de fonduri europene, 227 mil. lei), dotarea locurilor de joacă cu pardoseli din tartan ( 8 mil. lei), dezinsecția în municipiu (1,1 mil. lei), proiectul de plantare a 2500 copaci în municipiu (450 mii lei), achiziția a încă 14 tramvaie noi (fonduri europene, 28 mil. lei), recepția oficială a lucrărilor de reabilitare exterioară a teatrului (10 mil, lei, fonduri europene), finalizarea parcărilor str. Udrea (467 mii lei), parcarea pe Voinicilor (887 mii lei), demolarea locuințelor ilegale de pe str. Mărului și str. Sabinelor (210 mii lei), respectiv organizarea târgului de Paști (104 mii lei).

    Vara 2022 – Dezinsecție, deratizare, spălare, igienizare… achiziționare

    Primul pe lista lunilor de vară figurează „Festivalul Berii”, care a fost practic un eveniment privat la care Primăria a oferit spațiul de desfășurare (ștrandul) plus un sprijin de 200.000 de lei , apoi figurează evenimentul „Rally the Globe”, un tur al mașinilor de epocă prin Europa, organizat la nivel internațional, dar la care municipiul a contribuit cu „lobby” pentru a determina organizatorii să facă o oprire și la Arad. De altfel, vara e „presărată” cu mai multe proiecte la care municipalitatea a avut contribuție minimă: supercupa României, Festivalul de Șah, Festivalul Symphonic Experience, restaurarea fântânii Cap de Leu (de Asociația Rubio) ș.a. Totuși, Bibarț a prezentat și investiții ale municipalității, dintre care: reabilitarea învelitoarei și șarpantei Palatului Administrativ (1,2 mil lei), finalizarea parcărilor str. Neculce (657 mii lei), o nouă tură de dezinsecție și deratizare (pe contract), spălarea și igienizarea bulevardelor din municipiu (1 mil lei), finalizare str. Alba Iulia (1,3 mil lei), respectiv achiziționarea a 10 noi autobuze electrice (24 mil. lei, fonduri europene).

    Toamna 2022 – … așa ca de final de an

    Prima lună de toamnă a debutat cu Festivalul JazzAr (la care Primăria a oferit doar spațiul – Parcul Copiilor), dar și cu câteva evenimente organizate pe cheltuiala municipalității (Zilele Culturii Sârbe, Festivalul Rock Maris, Gala de Operă Open Air, Festivalul Vinului). Bibarț s-a lăudat și cu „atragerea unei investiții private”, anume cu punerea pietrei de temelie a viitorului centru comercial AFI, de pe Calea Aurel Vlaicu. Despre investiții realizate de Primărie, a menționat că a fost reabilitat sistemul de canalizare pluvială în Micălaca 300 SP5 (324 mii lei), a fost finalizat primul tronson al proiectului de refacere liniei de tramvai de pe str. Pădurii (care ar fi trebuit să fie finalizat complet în acea perioadă, 117 mii lei), a fost refăcută zona de parcări de la Colonia UTA (141 mii lei), au fost achiziționate modulele pentru colectare selectivă a gunoiului în Alfa și Confecții (1,2 mil lei), s-a făcut un loc de joacă și de sport în Gai (40 mii lei), au fost refăcute aleile principale în cimitirele Eternitatea și Pomenirea (inclusă în contract), a avut loc finalizarea cvartalului Aristide Dragomir (958 mii lei), finalizarea str. Minerva  (324 mii lei), implementarea noului sistem de e-ticketing (8,8 mil lei, fonduri europene), amenajarea unei noi biblioteci la Colegiul Moise Nicoară (4,2 mil lei), înlocuirea tuturor meselor din Piața Mihai Viteazul (30 mii lei). Tot la obiective atinse, primarul a bifat și programul guvernamental „Masa caldă în școli”, de care beneficiază 1600 elevi din municipiu, cât și amplasarea unui pumptruck modular (pentru skateboard, role și biciclete), în Parcul Aventura Voinicilor, ansamblu realizat grație unei sponsorizări.

    Bibarț a mai trecut în revistă, pentru decembrie 2022, o nouă acțiune de deratizare în municipiu (419 mii lei), programul european de distribuire a ajutoarelor de alimente, modernizarea micului parc de lângă Tribunal (un proiect al Asociației Rubio), modernizarea rețelelor termice din municipiu (30 mil lei), Gala Clădirilor Istorice (45 mii lei), respectiv Târgul de Crăciun (550 mii lei).

    Lucrări finalizate, care nu sunt chiar finalizate

    Nu în ultimul rând, deși încă nu a avut loc recepția lucrărilor, Bibarț a bifat ca fiind finalizat tot în 2022 și parcul din Micălaca 300 cât și terenul de sport de la Moise Nicoară. Ambele proiecte se află, într-adevăr, într-o fază finală, însă ele nu au fost încă inaugurate, mai fiind nevoie de anumite ajustări pe care constructorii trebuie să le realizeze până când acestea pot fi recepționate.

    În concluzie, vorbim de un bilanț destul de sărăcăcios, cu proiecte majoritatea începute înainte de anul 2022, ori despre câteva festivaluri care și acelea au loc în fiecare an. Primarul Călin Bibarț a motivat acest lucru însă prin prisma perioadei dificile care și-a lăsat amprenta peste bugetul Aradului, anume criza generată atât de pandemie, cât și de războiul din Ucraina. Edilul a anunțat și o serie de noi proiecte care au fost depuse recent, ori urmează a fi depuse în perioada următoare pentru a primi finanțare pe diferite programe europene (PNRR, POIM, POCA), dar și guvernamentale (Anghel Saligny), care însumează un total de peste 254 milioane de euro. Despre acestea însă, într-un alt articol.

     

    Citește și: Proiectele depuse de Primăria Arad pentru care se așteaptă finanțare în 2023 – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Offff…, degeaba frate…!
      „De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!”
      😣
      Același stil politicianist, unde, și mersul la budă, e prezentat ca „mare realizare” …
      Băi Căline, eu zic faptul că ți-a scăpat ceva din „lista marilor realizări”: SPĂLATUL ZILNIC PE DINȚI !
      Eu zic să-l treci și pe ăsta, că ar fi păcat să lipsească din listă… 😲
      .
      PS: am fost zilele astea la Oradea (unde n-am mai fost de câțiva ani)…
      Ce să zic…? Altă lume, alt oraș, alți oameni…
      .
      De realizări UTILE ȘI VIZIBILE (fără să mai fie nevoie să fie enumerate de Primar), O MULȚIME (nu le mai enumăr) .
      Aproape în orice magazin intri, ești salutat imediat, iar doamnele cu „Săru’ mâinile!”, de angajat sau gardian; peste tot se „umblă efectiv după fundul tă” (aproape că ești chiar sufocat de amabilitate), CULMEA , în magazinele ACELORAȘI MULTINAȚIONALE care se regăsesc în toată țara și unde, de cele mai multe ori NICI DRACU NU TE BAGĂ ÎN SEAMĂ, nici când chiar ai o problemă și cauți un angajat! 😡
      Peste tot, dacă ai ochi să vezi, VEZI MÂNĂ DE OM GOSPODAR, fără să fie nevoie de Panourile lui Băsescu cu „aici sunt banii dvs”, sau de „Lista lui Bibarț”.
      Și toate aste se datorează, în mare parte (direct sau indirect), unui OM: Bolojan! 😀

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. Domnule primar,ne mai insultati mult?
      Aveti impresia ca aradenii pot fi amagiti la nesfarsit?
      Cimitirul Pomenirea este murdar si neingrijit,noua Piata Mare pute,locul de joacă și de sport în Gai este finalizat din septembrie 2021…
      Va veti lauda pana la alegeri cu nimicurile realizate?
      Pentru cultura generala a aradenilor spuneti-ne ce merite a avut tatal dvs.ca sa fie inmormantat langa eroii ce se odihnesc in cimitirul Pomenirea?

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Mi-ar plăcea ca presa din Arad să fie mai vocală. Să „sape” mai mult la unele investiții, fie ele și private.
      De ex. Vis a vis de Selgros au apărut vreo 30-40 de gropi mari de 2×3 m, ce se face acolo? Se zicea că va fi un Dedeman. Bicicletele de închiriat? Noua centură, am văzut că au decopertat în zona combinatului chimic.
      Reportaje de la noul pod, de la pasajul de pe Siriei, de la investiția Afi (acolo se zicea că va fi un nou sens giratoriu). Nu se prezintă evoluția șantierelor, de ce unele întârzie? Un stadiu al lucrărilor nu se prezintă. Noul parc din Micalaca? Trebuia inaugurat deja, ce se întâmplă?
      Terenurile de sport de pe Mărului?
      La fel, stadiu lucrări. Un fotoreportaj. Nimic, așteptați DOAR să se organizeze conferințe de presă și acolo mai puneți două, trei întrebări și gata.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.