marþi, 25 martie, 2025

Special Arad Logo

    Bilanțul Poliției de Frontieră pe zona de vest: 6.400.000 de persoane au tranzitat frontierele, la nivelul județului Arad, în 2024

    de Ioana Costaș | 21 februarie 2025, 1:35 PM | Știri Arad

    5

    (foto: Poliția de Frontieră)

    Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, în subordinea căruia se află și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, a prezentat bilanțul pentru anul trecut, punctând faptul că atât trafic de persoane, cât și cel al mijloacelor de transport a crescut în 2024.

    La nivelul județului Arad, în cursul anului trecut, punctele de frontieră Nădlac I, Nădlac II, Turnu, Vărșand și Curtici au fost tranzitate de 6.400.000 de persoane, în timp ce prin frontierele din județul Bihor – aflate la granița cu Ungaria – au trecut 6.370.000 de persoane, cu aproximativ 7,70 % mai mult față de traficul înregistrat anul anterior.

    Și la situaţia generală a traficului mijloacelor de transport există o crestere considerabilă (aproximativ 12,25%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2024 (6.163.620), comparativ cu anul 2023. În ceea ce privește tipul mijloacelor de transport, din totalul celor care au fost verificate în punctele de trecere a frontierei din cadrul ITPF Oradea, aproximativ 49% sunt autoturisme, urmate de camioane – aproximativ 44% și microbuze – 6,15%.

    1.800 de migranți prinși la frontierele din vest

    Potrivit Poliției de Frontieră, în anul 2024, au fost depistate pe linia migrației ilegale peste 1.800 de persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a ITPF Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei. La frontiera „verde” au fost depistați 565 de cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.

    În punctele de trecere din zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 1.245 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră. Din totalul migranților depistați, 1.193 au fost ascunși în mijloace de transport, cei mai mulți fiind depistați în PTF Nădlac I și PTF Nădlac II. În fapt, ca principal mod de operare s-a remarcat trecerea ilegală a frontierei prin ascunderea în diferite mijloace de transport.

    Pe linia fraudei documentare, au fost înregistrate 45 de cazuri în care au fost utilizate documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane, majoritatea prezentându-se în PTF Nădlac I și II, Curtici, Borș I și II. De asemenea, 508 de migranți care sunt solicitanți de azil și provin din centrele pentru solicitanții de azil și care au fost descoperiți în tentativă de trecere ilegală a frontierei.

    Poliția de Frontieră spune că s-a menținut ridicat numărul migranților depistați la nivelul ITPF Oradea care provin din Orientul Mijlociu și Asia de Sud, peste 95% dintre migranții depistați provenind din aceste regiuni, iar de remarcat ar fi faptul că „cetățenii Bangladesh, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India, Egipt, Etipoia și Maroc au intrat, în general, legal în România, în baza vizelor”.

    De altfel, numărul migranților depistați la frontiera româno-maghiară care au intrat legal în România în baza unor vize de angajare în muncă este în scădere comparativ cu anul trecut.

    Pentru județul Arad, cea mai activă zonă rămâne cea cuprinsă între Arad – Pecica – Nădlac – P.T.F. Nădlac (cu zonele adiacente) – autostrada A1 – P.T.F. Nădlac II (cu zonele adiacente) – Turnu – Variașu Mare – Variașu Mic – Dorobanți – Macea.

    Pentru județul Bihor, cea mai activă zonă este cea cuprinsă între Oradea – E60 – PTF Borș – Santăul Mic – Santăul Mare și DN 19 – localitatea Valea lui Mihai.

    Citește și: Doi bărbați au fost trimiși în judecată, în dosarul cocainei ascunsă în pulpă de fructe congelate, găsită la vama Nădlac

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.