luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Mai multă infracționalitatea stradală în Arad. „Cum se încălzește afară, cum crește numărul sesizărilor în zona de violență”

    de Ioana Costaș | 27 februarie 2025, 6:13 PM | Știri Arad

    0

    Infracționalitatea stradală a crescut, anul trecut, în Arad, în special lovirea sau alte violențe – una dinre principalele genuri de infracțiuni stradale – cu aproximativ 60 la sută – fiind vorba despre 304 asemenea fapte. În schimb, infracțiunile de furt, distrugere și tulburarea ordinii publice au scăzut în 2024.

    Cifrele au fost făcute publice de chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad, într-o conferință de presă la care a mai participat comisarul șef Cătălin Olariu, șeful Serviciului de Investigații Criminale, în care a fost prezentat bilanțul instituției pe anul trecut. Acesta poate fi consultat la sfârșitul articolului.

    Așadar, creșterea infracționalității stradale a atras atenția în mod special.

    „A fost o analiză pentru ca am făcut-o la finalul semestrului I 2024, când am avut o creștere simțitoare a infracționalității stradale și am identificat câteva cauze a acestor creșteri, spun obiective pentru că au fost cauze obiective exterioare și parțial obiective interioare ce țin de inspectorat. Prima chestiune care a ieșit în evidență – ca obiectiv exterior – a fost la mica infracționalitate cu violență, loviri și alte violențe, atât cea intrafamilială cât și cea intracomunitară, în sensul că dacă există o neînțelegere la un birt sau în activitatea zilnică a cetățenilor, atât în zona urbană cât și în zona rurală, primul lucru pe care fac este să apeleze la violență.

    În momentul în care apelează la violență, nu este vorba despre o violență mare, în cele mai multe cazuri fiind o violență redusă, dar atrage imediat procedura sesizării, înregistrării dosarului, efectuarea cercetărilor și foarte multe dintre aceste dosare se încheie, practic, înainte de a ajunge la Parchet, pentru că a doua zi, a treia, participanții la această activitate mică violență, se împacă. Dar noi trebuie să urmăm procedura, desfășurăm activitățile, îi chemăm la audieri, constată că s-au împacat și așa mai departe. Sunt lucruri care, în opinia mea, se pot îmbunătăți cu activități de prevenire, de conștientizare”, a explicat șeful IPJ Arad.

    Acesta a mai spus că a constatat, statistic „că atunci când începe să se încălzească afară, crește – practic – și numărul sesizărilor în special în zona de violență. E o chestiune socială, în momentul în care este foarte frig afară, cetățenii nu ies la socializare. În momentul în care se încălzește afară și ies și mai consumă și băuturi alcoolice, lucrurile încep să se schimbe”.

    Anul trecut, la nivelul IPJ Arad, au fost sesizate 695 de infracţiuni stradale, (față de 670 de infracțiuni stradale sesizate în anul 2023). 540 de infracțiuni au fost săvârșite în mediul urban și 155 în mediul rural. Principalele genuri de infracţiuni stradale sesizate la nivelul IPJ Arad sunt infracțiunile de lovirea sau alte violențe – 304 fapte, cu o creștere de aproximativ 60%, furt – 230 de fapte, care au înregistrat o scădere de 22,3%, distrugerea – 116 de fapte, în scădere cu 15,42% și 5 fapte de tulburarea ordinii și liniștii publice, cu o faptă mai mult față de anul trecut.

    În ceea ce privește infracționalitatea asociată violenței în familiei, potrivit bilanțului „în cursul anului trecut, au fost emise, de instanțele judecătorești, 230 de ordine de protecție (față de 207 în 2023). Din totalul ordinelor de protecție, au fost soluționate 225. Polițiștii au emis, în anul 2023, 228 de ordine de protecție provizorii (față de 225 de ordine de protecție provizorii emise în anul 2023), din care, în mediul urban au fost emise 126 (față de 101), iar în mediul rural 102 (față de 124). În perioada analizată, au fost înregistrate 480 de infracțiuni în contextul violenței domestice. Referitor la încălcarea ordinului de protecție (conform art.47 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice), au fost sesizate 73 de infracțiuni (față de 58 în 2023)”.

    De asemenea, în ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, potrivit bilanțului IPJ Arad, polițiștii SICE, în 2024, au desființat trei fabrici clandestine de țigarete de contrabandă, din care două pe teritoriul României și una în Cehia, au efectuat 85 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 56 de mandate de aducere.

    „A fost începută urmărirea penală față de 278 de persoane (cu 99 mai multe față de anul 2023) și au fost luate măsuri preventive față de 19 persoane (cu 10 mai puține față de anul precedent). Prejudiciul total constatat a fost de aproximativ 40.900.000 de lei. În anul anterior, prejudiciul constatat a fost de aproximatv 4.325.000 de lei. În perioada de referință, în dosarele penal instrumentate de DIICOT, au fost confiscate aproximativ 38.020.000 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant, în județul Arad precum și în țară), 64 de tone de tutun pentru țigări, susceptibile a proveni din contrabandă. În cadrul acțiunilor proprii, au fost ridicate în vederea confiscării aproximativ 630.000 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă și aproximativ 8,3 tone de material pirotehnic”, arată cifrele despre activitățile desfășurate de SICE.

    Citește și: Deficit de polițiști de 20% în IPJ Arad, în condițiile în care 60-70% din infracționalitate este comisă în municipiu

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.