marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Ședință extraordinară de CJ pentru demiterea președintelui. De frică să nu-l piardă pe Cionca, Falcă a dat ordin consilierilor liberali să nu participe la ședință

  de Andrei Fuliaș | 16 noiembrie 2016, 1:25 PM | Administraţie

  3

  Consilierii județeni din opoziție au convocat astăzi o ședință extraordinară de demiterea lui Iustin Cionca.

  Vorbim despre un grup format din 13 consilieri, din care 11 de la PSD și 2 de la ALDE, care au convocat o ședință extraordinară a cărei ordine de zi este formată dintr-un singur punct: Proiect de hotărâre privind eliberarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Arad.

  Desigur, șansele ca proiectul propus de grupul de consilieri PSD-ALDE are șanse minime de a trece de vot, un astfel de proiect având nevoie de voturile a două treimi din consilieri, adică de 22 de voturi, dintr-un total de 33.

  Reamintim care este numărul de mandate al fiecărui partid care a reușit să acceadă în Consiliul Județean în vara acestui an: PNL – 16 consilieri; PSD – 11 consilieri; ALDE – 2 consilieri, PMP – 2 consilieri; UDMR – 2 consilieri. Cum PNL este deja într-o alianță la nivel județean cu PMP și UDMR, probabil că la numărarea voturilor de astăzi, la capitolul „pentru” vor sta doar cele voturile celor 13 semnatari ai proiectului.

  Pentru conformitate, la finalul acestui material redăm cererea și expunerea de motive formulate de către cei 13 consilieri din opoziție.

  UPDATE – De frică să nu-l piardă pe Cionca, Falcă a dat ordin consilierilor liberali să nu participe la ședință

  Cum era de așteptat, demersul consilierilor PSD-ALDE a fost doar o „păpădie” în bătaia vântului puterii. Astfel, proiectul prin care opoziția din Consiliul Județean Arad încerca demiterea președintelui CJA din funcție nici măcar nu a căzut la vot. Concret, ședința extraordinară convocată de consilierii PSD-ALDE nu s-a putut ține din lipsă de cvorum. Ca să fie cvorum în plenul CJ este nevoie de prezența a minim 17 din cei 33 de consilieri. Culmea, nici măcar cei 13 semnatari ai convocării ședinței nu au fost toți prezenți, consilierii Petru Moț (PSD) și Daniel Trifon (ALDE) lipsind. Pe lângă cei 11 rămași, la ședință a fost prezent și președintele Iustin Cionca.

  Cei de la PSD erau resemnați încă dinaintea începerii ședinței când, pe holurile CJA, aceștia ne spuneau că „este evident ce se va întâmpla”. Toată lumea știa că ceilalți consilieri vor boicota ședința. Cei de la UDMR chiar au transmis un comunicat de presă în acest sens, cu vreo 15 minute înainte de ședință, în care spuneau că nu vor participa la ședință.

  În ceea ce îi privește pe cei din PNL, situația este cât se poate de penibilă în sânul organizației conduse de Gheorghe Falcă. Era evident dinainte de ședință că proiectul celor din PSD are șanse minime de reușită, fiindcă era nevoie de votul a 22 de consilieri, iar opoziția avea doar 13. Cu toate acestea, se pare că în interiorul PNL planează un evident sentiment de neîncredere. Numai așa, prin lipsa de încredere în modul în care ar vota consilierii liberali, se poate explica ordinul lui Falcă: „Nu participați la ședință!”. Altfel, dacă liderul PNL ar fi avut încredere în oamenii săi, i-ar fi trimis în ședință și ar fi votat împotriva proiectului respectiv. Dar nu, Falcă n-a riscat ca vreunul din nemulțumiți să-i strice șustele și să-i demită omul care nu-i iese din cuvânt.

  Cum spuneam, proiectul nu a picat la vot, fiindcă nu s-a putut ține ședința, dar opoziția a amenințat că îl va repune pe ordinea de zi într-o următoare ședință. Culmea, următoarea ședință va avea loc chiar peste două zile. Vorbim despre o altă ședință extraordinară, unde cică este vorba despre (cităm) „o mare urgență”, ceva legat de o rectificare bugetară și de niște bani ce urmează să fie dați către o instituție subordonată Consiliului Județean. Acum, sincer, nu vrem să părem răutăcioși, dar dacă era așa o mare urgență, de ce n-au pus-o pe ordinea de zi a ședinței de astăzi? Nu era chiar atât de mare urgența? Sau era prea mare riscul ca vreunul din liberali să iasă din cuvântul lui Falcă și să voteze demiterea lui Cionca?

  Rămâne de văzut cum se va termina toată această poveste cu demiterea președintelui, deși rămânem la părerea că nu se va întâmpla mare lucru și că lucrurile vor rămâne la fel.

  P.S. – Am putea spune că cei din PNL, PMP și UDMR au dat dovadă de lipsă de respect lipsind de la această ședință, dar când vezi că nici măcar cei care strigă în cor că vor demiterea lui Cionca nu-s capabili să-și aducă toți oamenii la ședință, nu-ți mai rămâne decât să afirmi că toată povestea asta a fost doar un circ electoral.

  sedinta-cja-16-nov-2016

   

  cerere-page-001 cerere-page-002

  expunere-motive-page-001 expunere-motive-page-002 expunere-motive-page-003 expunere-motive-page-004

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Care frica bre? Adica partea care contesta are 13 voturi din 22 si voi vorbiti de frica?! Unde mai pui si faptul ca, penelistii si dacă ar ramane singuri, la un calcul simplu tot nu pot fi schimbati. Din articol intelegem ca sunt mai multi care nu au dorit sa participe la acest demers, iar prin deductie logica, lansat subtil se intelege ca si UDMR,PMP si o parte din PSD şi Alde sunt conduse tot de domnul acela Falca. Cu alte cuvinte, ori luati peste picior initiatorii actiunii respective, ori………..? E drept ca la final ati tras concluzia corecta. Jocuri politice si mult circ.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Da, Adrian, frică! Și mai ales neîncrederea în proprii consilieri județeni.
    Și, da, UDMR și PMP sunt conduse tot de Falcă, fiindcă el îi controlează și pe Remețan (PMP), dar și pe Farago și Bognar (UDMR).

    Nu știu cum ai tras tu concluzia că PSD și ALDE sunt conduse tot de Falcă. Din faptul că au lipsit cei doi consilieri? Lipsa celor doi e de fapt neseriozitatea celor două partide care au inițiat respectivul proiect. Adică tu faci proiectul, dar nu mergi să-l susții…

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.