vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria Aradului, „mărul discordiei” sau „fructul oprit”. Cine vrea, cine poate și cine este lăsat să o câștige

  de Andrei Fuliaș | 29 noiembrie 2019, 2:29 PM | Politikos | Topic special

  4

  Au trecut alegerile prezidențiale, iar peste aproximativ șapte luni au loc alegerile locale. Conform legii, deocamdată, aceste alegeri se vor desfășura într-un singur tur, fapt care avantajează, evident, aleșii care se află deja pe funcții. Însă există în spațiul public discuții pentru modificarea legii și pentru revenirea la alegeri locale în două tururi. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla, fiindcă principalele două forțe politice din România, PNL și PSD, își împart aproape frățește numărul de primari, astfel că revenirea la alegeri locale în două tururi ar putea pune în pericol aleșii aflați deja în funcții. Cum spuneam, rămâne de văzut…

  Ținând cont că timpul până la „locale” este foarte scurt, Special Arad și-a propus să prezinte cititorilor care sunt, respectiv care ar putea fi, numele pe care să pună ștampila atunci când vor alege cine să conducă Primăria Municipiului Arad în perioada 2020-2024. Și în acest sens am luat legătura cu toți președinții de organizații județene ale partidelor parlamentare. Mai puțin unii… și nu a fost alegerea noastră.

  Ce spun liberalii. Sau ce nu spun…

  Începem, așa cum este normal, cu cel mai important partid din județul Arad în ultimele două decenii, adică cu Partidul Național Liberal (cel nou și rezultat din fuziunea PNL cu PDL). Partid care, în mod logic, având la bază și cele explicate mai sus, pleacă cu prima șansă pentru câștigarea Primăriei Municipiului Arad. Și, deși liberalii au anunțat oficial încă de la alegerile europarlamentare, atunci când Gheorghe Falcă, cel care a condus Aradul în ultimii 15 ani, a plecat în Parlamentul European, anunțând că „alesul” său este Sergiu Bîlcea, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean, am decis totuși să le adresăm niște întrebări „ajutătoare”. Asta pentru că știm că actualul primar interimar, Călin Bibarț, își dorește să rămână la primărie și nu să plece în Parlament. Și nu doar că își dorește, dar are și niște argumente solide care stau la baza doleanței sale, cum ar fi poziția în sondaje sau experiența acumulată în administrație și mai ales experiența acumulată chiar în Primăria Municipiului Arad.

  Am decis, deci, să-l sunăm pe președintele PNL Arad, pe Gheorghe Falcă, pentru a vedea care este situația în această privință și dacă a rămas „bătută” în cuie candidatura lui Sergiu Bîlcea, mai ales dacă ținem cont și de zvonurile de prin partid (care au ajuns, evident, și la urechile noastre), cum că cei din conducerea centrală a partidului nu se vor crampona de înțelegerile pe care le au politicienii locali în spatele unor uși închise, ci vor ca stabilirea candidaților să se facă pe baza unor sondaje. Ei bine, europarlamentarul Gheorghe Falcă nu ne-a răspuns la apelul telefonic de ieri. Ne-am gândit că poate o fi omul în plenul PE sau al vreunei comisii, sau că poate nu mai are numărul nostru de telefon. Astfel că am decis să-i scriem și un mesaj pe WhatsApp, prin care i-am explicat despre ce vrem să discutăm și, evident, ne-am și semnat, ca să știe cu cine stă de vorbă. Însă, n-a vrut… Am amânat publicarea articolului nostru cu o zi, tocmai să mai încercăm o dată. Nu ne-a răspuns nici astăzi la telefon.

  Tot ieri l-am sunat și pe Călin Bibarț, pentru a-l întreba ce vrea, totuși, să facă, dacă are încredere că își va câștiga dreptul de a candida din partea PNL sau dacă va candida independent. Această ultimă întrebare i-am adresat-o, de altfel, și exact în urmă cu o săptămână, iar acesta ne-a spus că va da un răspuns luni (lunea trecută). Însă răspunsul n-a mai venit. L-am sunat, cum spuneam, pe Călin Bibarț, ne-am prezentat, iar după ce i-am spus despre ce vrem să discutăm cu el ne-a spus că e în concediu. Am insistat că vrem totuși să discutăm cu el, iar acesta ne-a răspuns din nou, de data aceasta pe un ton ironic, că „sunt în concediuuu!” și ne-a închis telefonul în nas.

  Înțelegem, oarecum, și de ce refuză cei doi liberali să răspundă la întrebările noastre. De cele mai multe ori, chiar și tăcerea este un răspuns. În fond, Gheorghe Falcă putea să ne răspundă că decizia ca Bîlcea să fie candidat este de neclintit sau să ne spună că este totuși posibil să fie schimbat candidatul. Însă dacă insista pe povestea cu „bătutul în cuie”, era tot mai greu să explice o eventuală întorsătură de situație. În fine, dacă ne spunea că există șanse ca Bibarț să îi ia locul lui Bîlcea, erau toate șansele să inflameze spiritele în partid. Deci, cum am fost lăsați să credem ce vrem, și noi și cititorii, am „merge” mai degrabă pe varianta a doua, anume că Sergiu Bîlcea nu va fi candidatul PNL la primărie din cauza sondajelor…

  Candidatul PSD. Cine și ce are de câștigat?

  Răspunsul președintelui PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, cu privire la candidatul la Primăria Arad, nu a fost deloc surprinzător, numele fostului ministru Mihai Fifor vehiculându-se intens în ultima perioadă.

  „Au existat discuții în interiorul partidului, iar domnul Fifor și-a exprimat dorința de a candida. Deci, da, în acest moment, candidatul PSD pentru Primăria Municipiului Arad este domnul Fifor. Evident, pot exista și alte discuții, în cazul în care vor exista posibile alianțe electorale. Cum e normal, în cazul unei alianțe vor exista discuții și negocieri. Asta nu înseamnă, însă, că domnul Fifor nu ar putea fi și candidatul unei eventuale alianțe”, a explicat deputatul Dorel Căprar.

  L-am contactat și pe Mihai Fifor, dorindu-ne să aflăm chiar de la el ce spune despre o eventuală candidatură.

  „Decizia va fi luată în cadrul partidului, așa cum este normal. Referitor la dorința mea de a candida, nu am ascuns niciodată acest lucru. Așadar, da, iau în calcul o candidatură la Primăria Municipiului Arad, dar decizia finală va fi luată în interiorul PSD”, a explicat senatorul Fifor.

  În final, ne miră și nu ne miră numele pe care PSD Arad îl va arunca în lupta pentru primărie. Iar asta fiindcă nu ne dăm seama exact cine și ce are de câștigat în urma acestei candidaturi. Calculele politice indică faptul că un candidat al PSD are șanse destul de mici de izbândă la Arad, poate chiar mai mici decât un candidat al USR, dacă ne luăm după votul politic de la alegerile europarlamentare. Așadar, de ce ar intra Mihai Fifor într-o luptă în care șansele sale de victorie nu sunt tocmai mari? Evident, de partea cealaltă, am putea specula că Dorel Căprar ar putea avea de câștigat în oricare din situații. Dacă Mihai Fifor câștigă primăria, Căprar se poate lăuda cu rezultatele organizației pe care o conduce. Totodată, dacă Mihai Fifor pierde, Dorel Căprar tot ar avea de câștigat – dacă ne luăm după gurile rele din interiorul social-democraților, care spun că între cei doi lucrurile nu sunt tocmai „roz” – în sensul că adversarul său politic ar acumula o „bilă neagră” pierzând o competiție electorală importantă.

  Evident, rămâne de văzut ce se va întâmpla și în PSD, respectiv cu candidatul social-democraților.

  La USR, Sergiu Vlad este aproape de neclintit

  Cea mai importantă forță politică din ultimii ani, după cele două partide mari și late, este Uniunea Salvați România (USR), o formațiune politică ai cărei membri nu contenesc să bată monedă pe ideea „altfel”. Rămâne de văzut însă dacă acest mod al lor de a face politică este într-adevăr „altfel” sau dacă acest „altfel” este un lucru bun ori nu.

  Am stat de vorbă cu președintele USR Arad, Vlad Botoș, despre candidatul USR: „USR și-a stabilit candidatul la Primăria Arad în luna septembrie, într-un mod cât se poate de democratic și transparent. Au existat șapte candidați în interiorul USR Arad, care și-au prezentat proiectele și strategia în fața colegilor, iar aceștia au decis, în proporție de 65%, că deputatul Sergiu Vlad va fi candidatul nostru la Primăria Arad”, a explicat președintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoș. Întrebat dacă, totuși, există posibilitatea ca, în contextul alianței electorale dintre USR și PLUS, candidatul alianței ar putea fi altul decât Sergiu Vlad, președintele USR Arad a explicat că:„Avem o alianță cu PLUS, însă, din ce știu eu, deocamdată doar USR și-a stabilit candidatul. Evident că, dacă și colegii de la PLUS vor avea un candidat, vom discuta și vom stabili care va fi candidatul alianței, dar asta se va face tot într-un mod democratic și vor fi luate în calcul mai multe aspecte, cum ar fi sondajele și forța pe care o are fiecare filială”.

  PLUS va avea candidat, dar s-ar putea să nu fie al lor…

  După USR, am decis să luăm legătura cu Robert Calotă, proaspăt ales președinte al PLUS Arad. Calotă ne-a explicat că „Numai ce am demarat procedura de desemnare internă în PLUS. În primă fază, PLUS va avea un candidat, iar ulterior va fi stabilit un candidat comun în cadrul alianței cu USR, conform procedurilor din protocol. Momentan avem câțiva doritori în partid, însă nu le putem face publice numele momentan. Deocamdată orice membru PLUS (dar neapărat să fie membru) poate să se înscrie în această cursă. Înscrierile se pot face până pe 15 decembrie, iar ulterior vom avea alte proceduri. Probabil că undeva prin luna ianuarie vom putea anunța numele candidatului PLUS”.

  Deci, nu știm numele celor care vor să candideze din partea PLUS la Primăria Aradului, însă putem avea niște nume în minte. Dacă vă mai amintiți, în urmă cu ceva timp, fosta soție a lui Sergiu Bîlcea, Laura Crișan (Bîlcea), anunța cu surle și trâmbițe că își va contracandida fostul soț, cu care este „la cuțite”, și că va face asta sub sigla PLUS. Sursele noastre spun că anunțul Laurei Crișan a fost făcut pe baza candidaturii tatălui său la o funcție importantă în PLUS Arad, fiind omul responsabil cu strângerea de fonduri. Însă aceleași surse susțin că Ioan Crișan ar fi făcut un pas în spate și că ar urma să își prezinte demisia, dacă nu cumva a făcut-o deja. Și am mai avea niște nume ale unor persoane despre care bănuim că și-ar dori să candideze, însă evităm să le publicăm, cel puțin momentan.

  Veșnicul partener al puterii, va avea și el candidat

  Ne referim la UDMR, desigur, formațiunea aflată mai mereu la putere, fie că vorbim despre Arad sau chiar despre Guvernul României. Cum fac, cum nu fac, cei din UDMR se lipesc mai mereu de putere, fie că este vorba despre PSD, fie că este vorba despre PNL. La Arad chiar circulă o glumă prin târg, care spune că alegerile la primărie se fac pentru a afla primarul, un viceprimar și consilierii, fiindcă Levente Bognar este viceprimar din oficiu.

  Am stat așadar de vorbă cu senatorul Faragó Péter, președintele UDMR Arad, care ne-a spus că formațiunea pe care o reprezintă nu are momentan un candidat la primărie, dar că va exista unul cu siguranță.

  „În momentul de față nu avem stabilit niciun candidat, la nicio primărie din județ. Vom avea o procedură internă pentru stabilirea acestor candidați, dar nu mai devreme de sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Cert este că UDMR va avea un candidat pentru Primăria Municipiului Arad. Vom avea candidați în toate localitățile în care trăiește o comunitate maghiară numeroasă și importantă”, a declarat liderul UDMR Arad pentru Special Arad.

  Societatea civilă, „depozit” de candidați

  Și la ultimele alegeri locale, în 2016, societatea civilă a scos pe „piață” candidați pentru fotoliul de primar ocupat la acea vreme de Gheorghe Falcă. Sau cel puțin așa păreau ori se pretindeau unii, până când s-au luat de mână cu partidele.

  Se întâmplă ca și la alegerile de anul viitor, partidele să caute candidați în sânul societății civile. Vorbim de această dată despre ALDE, partid al cărui lider local, deputatul Eusebiu Pistru, spune că va avea un candidat ce provine din societatea civilă.

  „Deocamdată ALDE nu și-a stabilit un candidat, însă în acest moment avem discuții cu trei persoane care provin din societatea civilă. După ce vom definitiva aceste discuții cu cei trei reprezentanți ai societății civile, vom lua o decizie în interiorul partidului”, a explicat Pistru pentru Special Arad.

  Și PMP-ul lui Băsescu va avea candidat

  Cum era de așteptat, Partidul Mișcarea Populară, partid născut din ambiția fostului președinte Traian Băsescu, va avea la rândul său candidat la Arad. Și era de așteptat să se întâmple asta din două motive. În primul rând pentru că orice partid parlamentar își dorește să aibă candidatul său. În al doilea rând, pentru că PMP Arad este un partid suficient de apropiat de Gheorghe Falcă și de conducerea PNL Arad, iar pe liberali îi favorizează un număr cât mai mare de candidați. Deci, da, ne așeptam ca PMP să aibă candidat.

  Deocamdată nu avem stabilit un candidat pentru Primăria Arad. Acest lucru va fi stabilit în Colegiul Executiv Județean, evident, în baza unor sondaje. În acest moment există un număr de persoane care își doresc să candideze. Probabil că undeva în luna ianuarie vom reuși să definivităm această chestiune și să anunțăm și numele candidatului la Primăria Arad. Până atunci, însă, lucrăm și la desemnarea candidaților pentru primăriile altor localități din județ”, ne-a spus Florin Remețan, președintele PMP Arad.

  Partidul lui Ponta – unul din trei. Sau vine surpriza?

  Deși este un partid relativ tânăr, partidul condus de Victor Ponta, PRO România, nu este tocmai de neglijat și trebuie luat în seamă. Chiar dacă șansele ca acest partid să dea primarul municipiului Arad sunt destul de mici, PRO România are toate șansele să-i încurce pe alții și să aibă reprezentanți în Consiliul Local Municipal.

  Pentru asta, președintele filialei arădene, fostul deputat Flavius Măduța, spune că: „Momentan suntem în căutarea unui candidat. Avem la PRO România o listă scurtă, cu 2-3 nume pe care le luăm în calcul. Vorbim despre nume noi, dintre care doar unul a mai făcut politică până în acest moment, dar care în același timp au experiență considerabilă în administrație. Vom încerca astfel să convingem una dintre cele 2-3 persoane să candideze la Primăria Arad din partea PRO România. Ce vă mai pot spune este că, în momentul acesta, fiind un partid tânăr, pentru noi este foarte important să dezvoltăm și să creștem organizația. În ceea ce privește candidatul, vom face public numele acestuia în momentul în care vom reuși să definitivăm respectivele discuții”.

  Și, totuși, cum ar fi ca PRO România să aibă un candidat „bombă”? Cum ar fi ca PRO România să îl aibă drept candidat pe cel care conduce sondajele în momentul de față? Cum ar fi ca PRO România, al cărui președinte este Victor Ponta, apropiat al fostului șef SRI Florian Coldea, să îl aibă candidat pe nașul acestuia din urmă? Adică pe actualul primar interimar. Chiar așa, cum ar fi? Pare un scenariu desprins din filmele SF, probabil, dar noi am trăit destule și am văzut destule, astfel că nu ne-ar mira și o astfel de mutare, mai ales dacă cei de la PNL țin în continuare, „ca orbul de bâtă”, de candidatura lui Bîlcea, asta supărându-l extrem pe edilul Bibarț.

  Noi vom „săpa” în continuare să aflăm numele tuturor celor care vor candida pentru fotoliul de primar al Aradului și o să urmărim atent și, uneori, cu îngrijorare (vorba președintelui Iohannis) ce se întâmplă în politica locală. Și, evident, vă vom ține la curent.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Poate că ar fi și alții interesați de sondajul la care faci referire …
    Dă-ne detalii.
    Poate aflăm că Falcă preferă să piardă PNL-ul alegerile locale decât să iasă primar (chiar de la PNL) unul care nu are profil de slugă proastă și obedientă.
    Poate aflăm că Falcă îl preferă pe Sergiu de la USR lui Bibarț!?

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.