„Sea of No Tomorrow”, ultima componentă a kimæra-ei kinema ikon, va avea lansarea săptămâna viitoare





Ultimul modul, cel de-al nouălea, al proiectului expozițional kinema ikon ce poartă denumirea generică „kimæra”, va fi lansat marți, 29 august, la ora 18:00, în sala kinema ikon din incinta Muzeului de Artă din Arad. Lucrarea de realitate virtuală realizată de Dragoș Dogioiu se numește „Sea Of No Tomorrow”.
„Sea of No Tomorrow” este o experiență interactivă în realitate virtuală ce pune în evidență un peisaj dominat de forme noi de viață, rezultate în urma sfârșitului antropocenului. Prezența umană dispare din peisaj, fiind înlocuită de creaturi acvatice generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Structurile arhitecturale sunt transformate în incubatoare pentru aceste creaturi, în timp ce privitorul este purtat de apă și invitat să interacționeze cu mediul.
Ideea de „forme noi de viață” este, de altfel, laitmotivul himerei artistice, cele nouă componente sugerând electrobiocenoza într-o lume diformă, încă palpabilă, offline, dar supuse unui proces agresiv de transcendere și transfigurare în virtual, respectiv online. Întregul proiect „kimæra” este „construit” pe ideea reproducerii sintetice a ceea ce numim viață organică, pe interacțiunea / testarea pulsului uman (semnale ale vieții), pe sondarea urmelor de viață în eter, pe tentativa de robotizare/digitalizare ale unor rămășite umane și de animale (capete de schelet), pe „înțelegerea” forțelor Naturii la un nivel macro- și micro-cosmic și, în cele din urmă, pe reproducerea „experienței de viață” ale acestor instalații electro-artistice sub o formă fără formă, într-o simulare digitală.
Lucrarea VR „Sea of No Tomorrow” a fost prezentă în cadrul expoziției colective „kimæra” de la început (anul trecut, în august, în Muzeul de Istorie, Palatul Cultural), însă abia acum va fi în centrul atenției, abia acum își găsește „menirea” în construcția finală a instalației colective.
Fondatorul kinema ikon, Gheorghe Săbău, testând „Sea of No Tomorrow”
Următorul pas va fi conectarea celor nouă componente ale „kimæra”-ei la computerul central prezent deja, de asemenea, în sala kinema ikon. Proiectul „kimæra” va culmina apoi cu un „monument” de realitate augmentată, care își va face apariția mai întâi la festivalul Ars Electronica din Linz, Austria, după care la Timișoara (întregul proiect, extins pe un an întreg, este finanțat de municipiul vecin, ca parte a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023) și, în cele din urmă, la Arad, în cadrul festivalului Media Art Festival Arad (MAFA).
„Kimæra” este un proiect digital interactiv de sincronizare a orașului Arad cu Timișoara, Capitală Culturală 2023, produs de asociația kinema ikon și este o componentă a Knowledge Fields, parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)