marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Școala de meserii – desconsiderată de majoritatea elevilor și părinților, căutată de marii investitori. Episodul 4: Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”

    de Raluca Medeleanu | 28 octombrie 2015, 9:10 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

    0

    Dacă în articolele anterioare ne-am „lovit” de situații în care conducerile unităților de învățământ se văd nevoite să desființeze clase întregi ale școlilor de meseri, datorită lipsei de popularitate, iată că a venit momentul să prezentăm și un exemplu care este exact în situația opusă.

    Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” este o instituție cu tradiție în asigurarea unei cariere tehnice tinerilor din Arad, care deține o școală de meserii atât de bine cotată încât se vede nevoită să înființeze clase suplimentare, în loc să le închidă. Cererea este atât de mare, încât direcțiunea școlii a fost „obligată” să introducă un examen de admitere cu probă scrisă la matematică, pentru a putea selecta tinerii care optează să se înscrie la clasele profesionale.

    Într-adevăr, un caz unic în oraș, într-o perioadă în care alte unități de învățământ se străduiesc din răsputeri să-și mențină puținii elevi ai claselor de profesională pe care le mai au.

    Dintr-un total de 505 elevi ai școlii, partea profesională a Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” are  230, în unanimitate băieți. Curioși să aflăm care este „ingredientul secret” pe care îl folosește, am rugat-o pe directoarea Michaela Borza să ne descrie în detaliu oferta educațională a școlii profesionale.

    Învățământul profesional de 3 ani (cel de 2 ani e acum în lichidare), oferă calificare în domeniul mecanicii, elevii putând opta pentru mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, operator mașini cu comandă numerică (CNC) și sudor. „Aurel Vlaicu” este unica școală din Arad care oferă pregătire pentru ultimele două specializări și sunt oferite printr-un proiect împreună cu D.R.W. (Asociația Economică Germano-Română). Aceste clase s-au înființat la cererea agenților economici, iar proiectul a fost susținut printr-o campanie de publicitate, în tot orașul, prin care elevilor le-a fost prezentată această oportunitate în mod detaliat.

    „La toate calificările pentru 2015-2016, admiterea s-a realizat cu probă suplimentară la matematică, datorită numărului de candidați mai mare decât numărul de locuri, noi acceptând un număr de 28 de elevi pe clasă. Chiar și cu această admitere, cererea a fost atât de mare încât ne-am văzut nevoiți să îniințăm încă o clasă pe lângă cele 3 existente”, ne-a spus Michaela Borza, directoarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” Arad.

    Explicația acestei „bătălii” pe locuri pare să fie parteneriatul pe care îl are școala cu un număr foarte mare de agenți economici unde elevii își desfășoară practica și care le oferă mai multe avantaje pe lângă instruirea propriu-zisă. Toți elevii de la învățământul profesional primesc de la Guvern acea bursă de 200 RON, dar cei care urmează cele două specializări aparținătoare proiectului cu D.R.W. (sudorii și operatorii CNC), primesc suplimentar încă o bursă lunară de 200 RON, care, conform acordului de parteneriat, se mărește în anul 2 de școlarizare la 250 RON, apoi în anul 3 la 300 RON. Acești elevi au și posibilitatea angajării de către agentul economic.

    Cele două calificări au fost solicitate de către piața muncii, fiind deficitare”, a spus Michaela Borza.

    Pe lângă aceste avantaje, elevii se pot bucura de clase și ateliere ultra moderne, dotate cu toate utilajele necesare, iar asta datorită parteneriatului școlii cu o vestită companie arădeană. „În urma acestui parteneriat, am primit o sponsorizare de 25.000 euro, plus echipamente pentru modernizarea bazei materiale pentru sudori și operatori CNC. Mai mult, cei care au împlniți 16 ani, de anul viitor li se va oferi loc de muncă part-time, iar această companie le plătește și jumptate din costurile de internat celor care sunt din localități îndepărtate ale județului. Restul claselor, laboratoarelor și atelierelor de intruire practică au ost dotate prin proiecte internaționale și parteneriate cu diferite ONG-uri din străinătate”.

    Și se pare că prin această „momeală cu bani”, elevii sunt determinați să renunțe chiar și la chiul. Ba mai mult, se implică activ la ore și sunt determinați să se comporte cât mai disciplinat, deoarece condiția burselor este să nu depășească un număr limită de absențe nemotivate și să nu primească sancțiuni.

    Dar nu e vorba doar de bani. Acești copii sunt mult mai maturi față de cei din liceu. Iar asta pentru că, intrând în câmpul muncii, primesc respondabilitate. La practică, agenții economici îi tratează la fel ca pe oricare alt angajat, sancționându-i dacă nu își îndeplinesc sarcinile cum trebuie și dacă nu se implică. Tinerii de la profesională sunt mult mai maturi astfel…”, a spus directoarea.

    Pe lângă calificările existente, conducerea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” dorește să înființeze și altele, pentru a putea oferii elevilor săi cât mai multe posibilități de angajare.

    „Săptămânile acestea, ne întâlnim cu partenerii D.R.W.-ului, pentru a stabili care sunt următoarele calificări pe care le vom oferi anul viitor școlar, pe lângă cele de sudor și operator CNC. Dorim să mergem tot pe acest plan al angajării ulterioare și să le oferim și bursă în continuare. Ne-am gândit să înființăm, după posibilități, una sau toate din cele trei calificări: mecanic utilaje și instalații în industrie, electromecanic utilaje și instalații industriale și sculer matrițer. Să vedem însă care vom reuși să le introducem, deoarece rebuie să primim autorizație pentru ele…”.

    În plus, directoarea își dorește să înființeze și o școală post-liceală care să ofere calificarea de „tehnician proiectant în construcția de mașini”. 

    Citește și:
    Episodul 1: Liceul Forestier (Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan)
    Episodul 2: Colegiul Economic
    Episodul 3: Colegiul Csiky Gergely

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.