Școala de meserii – desconsiderată de majoritatea elevilor și părinților, căutată de marii investitori. Episodul 1: Liceul Forestier (Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan)
România, această „fabrică de genii”, în care anii de studiu se scurtează, materiile îşi restrâng conţinutul sau chiar dispar cu totul… şi numărul de studenţi este într-o continuă creştere. Se trece prin facultate ca vodă prin lobodă și nu sunt puţini cei care afirmă că ceea ce au acumulat în facultate este nul. Tot ce dobândesc e o diplomă şi atât… Iar pe urmă majoritatea plonjează direct în șomaj.
În această societate bolnavă, care ne-a obișnuit cu scoaterea pe „bandă rulantă” a absolvenților de facultate, fără să-și mai pună problema dacă ulterior acești absolvenți vor avea sau nu un loc de muncă, devine din ce în ce mai greu să realizezi că „școala de meserii” este și o opțiune foarte serioasă pentru asigurarea viitorului.
Ne creștem copiii să creadă că a nu avea studii superioare este o rușine. Dar cine mai ține cont că un copil poate nu are „stofa” necesară pentru a trece prin mediul universitar? Și de ce ne băgăm în cap că meseriile precum „tâmplar”, „electrician”, „brutar”, „pantofar” nu sunt destul de importante și ele?
Câte școli de meserii mai există la Arad?
Orașul nostru avea, pe vremuri, o sumedenie de școli profesionale care au scos de pe băncile lor experți în diferite meserii, dându-le un loc de muncă stabil și siguranță financiară. Astăzi, puține astfel de școli mai există, iar clasele lor devin din ce în ce mai puțin ocupate.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Arad susține că în orașul nostru au rămas cu porțile deschise zece școli profesionale. Acestea vor fi prezentate, fiecare în parte, în următoarea serie de articole, cu scopul de a reaminti și sublinia, elevilor și părinților, că școala de meserii nu este o opțiune care trebuie lăsată doar pentru „situații de criză”, nu este o „rușine”, ci din contră – o reală necesitate în ziua de astăzi. Acum, mai mult ca niciodată, se resimte pe piața locurilor de muncă o lipsă acută a oamenilor specializați pe meserii. Până și Guvernul încurajează tinerii să urmeze școli profesionale, răsplătindu-i cu o bursă de 200 de lei pe lună.
Haideți, așadar, să descoperim care sunt școlile de meserii care au reușit să supraviețuiască în Arad și, implicit, care sunt meseriile pe care le pot învăța elevii urmându-le.
Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, cunoscut sub numele de Liceul Forestier
Liceul Forestier are la ora actuală doar 300 de elevi înscriși chiar dacă deține toate condițiile pentru învățare.
Pe vremuri, Forestierul avea sute de elevi înghesuiți în atelierele sale, dintre care mulți absolvenți ai secției de sculptură au urmat meseria mai departe, devenind artiști fără să mai aibă nevoia de studii superioare. Astăzi însă, conducerea s-a văzut nevoită să reducă drastic din clasele profesionale, iar secția de sculptură a rămas doar o amintire frumoasă, a căror obiecte artistice din lemn mai pot fi contemplate în vitrinele de pe coridoarele școlii.
Administratorul școlii, ing. Sallai Iosif își amintea cu drag perioada de glorie a Forestierului, spunând cu tristețe că și-ar dori enorm ca tinerii din ziua de astăzi să înțeleagă importanța deținerii unei meserii în mână și să se înscrie, din nou, într-un număr mare la școală.
Maria Isopescu, directorul Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”, ne-a spus cum conducerea încearcă să ofere toate condițiile pentru cei care încă mai optează pentru meseria de tâmplar, oferindu-le cazare în internatul ce deține spălătorie de ultimă generație, mâncare la cantina școlară, cu meniul este avizat de medicul școlar, iar pentru orele de practică – atelierele special amenajate din curtea școlii. Tot ce trebuie să facă este să-și dea silința, să învețe, iar apoi vor ieși cu o meserie în mână.
Stând de vorbă cu câțiva dintre copiii care lucrau într-un atelier, am concluzionat că, deși numărul de elevi este scăzut, cei care au optat pentru această școală știu foarte clar ce vor. Sunt conștienți că li se oferă oportunitatea de a-și clădi un viitor din ceea ce învață și niciunul dintre ei nu consideră meseria de tâmplar ca fiind ceva nesemnificativ.
foto+video : Doru Jidoi
Comentariile portalului
Un motiv în plus să mergi la atrium mall Arad Am mâncat azi la sis kebab în Arad și vreau să spun ca e mult peste multe branduri de (...)
DIICOT, Parchetul General, CSAT, fosti ambasadori in Romania, televiziuni, Curtea Constitutionala, Johahanis, primarii, prefecturi, servicii secrete, toata aceasta gloata de nemernici si-a dat mana pentru a pune in practica impotriva (...)
Nora, raspunsurile la intrebarile tale le asteptam si noi, toti. Nu pot decat sa sper ca le vom afla. La un moment dat. Raducu, inainte sa-l injuri, incearca macar sa-i (...)