joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Deși directorii au zis „Nu!”, contopirea liceelor „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și a Construcțiilor și Protecției Mediului a trecut de votul consilierilor

  de Raluca Medeleanu | 28 aprilie 2021, 6:19 PM | Administraţie | Educaţie | Recomandările editorilor

  3

  Așa cum anunțam într-un articol anterior, astăzi, în cadrul ședinței CLM, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre prin care se vor contopi mai multe unități de învățământ din Arad. Mai exact, de anul viitor școlar (2021-2022), liceele „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și cel al Construcțiilor și Protecției Mediului vor deveni o singură unitate numită Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului. De asemenea, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” va fuziona cu Liceul Tehnic „Francisc Neuman”.

  Proiectul nu a fost supus votului înainte ca mai întâi să-și exprime dezacordul atât consilierii USR PLUS, PMP și PSD, cât și directorii unităților de învățământ vizate, care au luat pe rând cuvântul pentru a ruga Consiliul Local să se răzgândească. Prezent în sală a fost, pe de altă parte, și Marius Gondor, inspectorul școlar general al IȘJ Arad, care le-a explicat raționamentul din spatele deciziei, alături de primarul Călin Bibarț.

  Consilierii USR PLUS, PMP și PSD au afirmat că varianta optată de municipalitate este slab argumentată, că ar fi necesară o dezbatere mai amplă asupra subiectului, să se facă o strategie mai amplă, astfel că au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, însă Lilioara Stepănescu, secretarul general al Municipiului Arad, le-a explicat că potrivit legii un proiect poate fi retras doar la inițiativa celui care l-a propus (în acest caz, primarul) sau dacă se constată vreo problemă la modul în care e întocmit, însă documentul are obținute toate rapoartele și avizele necesare, astfel că nu există motiv legal pentru retragerea lui.

  Călin Bibarț a ținut să le mai specifice că deocamdată e vorba de o „unire” doar în acte, doar juridică, întrucât o eventuală mutare fizică nu ar fi realizată decât peste mai mult de un an de zile. A motivat graba luării unei decizii prin condiționarea pe care o au ca la sfârșitul lunii aprilie să aibă aprobată organigrama școlară. De asemenea, le-a explicat că și anii trecuți s-au purtat aceste discuții și că și atunci s-a mai cerut timp, astfel că decizia privind contopirea acestor școli a fost mereu amânată, iar rezultatul nu a mers spre bine.

  Directorii școlilor vizate au făcut apel la consilieri să nu voteze proiectul

  Înainte de supunerea propriu-zisă la vot, au luat cuvântul directorii școlilor, dintre care prima a fost doamna director al Liceului de Construcții și Protecția Mediului care a explicat că nu au spațiu pentru a primi elevii de la celelalte licee și că ei nu au niciun profil dintre cele ale celorlalte școli, mai mult, că ar aduce costuri suplimentare, pentru că ar trebui obținute din nou acreditările, iar pentru următorii 5 ani elevii ar trebui să își facă specializările altundeva. Mai mult, recent liceul pe care îl conduce a obținut și o acreditare Erasmus care astfel s-ar pierde.

  Doamna director Leacu de la „Aurel Vlaicu” le-a spus consilierilor că domeniile de activitate ale fiecărui liceu trebuie să fie compatibile între ele. A atras atenția și dumneaei că pe lângă clădire, care are ateliere modernizate pe banii societății civile, se vor pierde și acreditările pentru 11 specializări pe care le are liceul pe care îl conduce și, în plus, a atras atenția că „Aurel Vlaicu” este cel mai vechi liceu tehnologic din Arad și așa va dispărea.

  Directorul de la Liceul „Henri Coandă”, domnul Liviu Șandor, a afirmat că are peste 600 de elevi care nu știe unde o să încapă dacă vor fi mutați. „Vă rugăm să votați cu conștiință”, i-a rugat acesta pe consilieri.

  A luat cuvântul și liderul Sindicatului democratic școlar, domnul Ienășescu, care a cerut ca liceele să rămână în structura actuală. „Și elevii care au venit din partea de Banat a Mureșului, au mers către aceste școli, așa că să se facă o analiză mai amplă, să se vadă punctele tari și slabe ale acestei modificări”, a sugerat acesta, garantându-le că dacă după ce ar fi prezentată această analiză și dacă s-ar vedea că e ceva logic, niciun cadru didactic nu ar fi împotriva schimbării.

  Florinel Boja, directorul Liceului „Iuliu Moldovan”, a cerut și el păstrarea locației unității de învățământ pe care o conduce și a întrebat dacă cred că prin această mutare o să crească promovabilitatea elevilor la Bacalaureat, sau dacă se va reduce din costurile utilităților, în situația în care ei se mută din clădire, dar vin în schimb cei de la Liceul German acolo. „Avem 7 clase la zi și 7 la seral, sunt acolo destule clase pentru noi? De când sunt pe această funcție s-au făcut presiuni mari pentru acea locație. De ce nu se poate investi într‐un campus preuniversitar tehnologic acolo în Aradul nou unde avem și ateliere, și internat și cantină funcțională?”, a întrebat acesta, iar cel care i-a răspuns a fost primarul Bibarț, care i-a reproșat că în urmă cu 4 ani a existat o ședință identică în care a luat cuvântul și că de atunci nu a mai făcut niciun demers să găsească soluții pentru școala pe care o conduce. Mai mult, acesta i-a spus că din banii primiți de la Guvern pentru școlile acestea se acoperă doar jumătate din costuri, restul fiind nevoite să le suporte Primăria.

  Marius Gondor a marșat pe necesitatea acestei fuziuni pentru dezvoltarea învățământului tehnologic din Arad

  gondor

  Marius Gondor, inspectorul general al IȘJ Arad, a luat apoi cuvântul și a ținut să explice de ce consideră oportună această schimbare.
  „Suntem în ipostaza de a muta mișcarea lucrurilor înainte sau să rămânem încremeniți într-un proiect care a stat pe loc de ani de zile!”, le-a spus Gondor directorilor pe care i-a întrebat, mai mult retoric, care este eficiența pregătirii practice, a promovabilității din școlile lor, motivând că rezultatele proaste sunt vina cadrelor didactice. „Constat că doar ne apărăm locul de muncă, locația, ambientul în care ne simțim bine (…) cred că contează beneficiarul direct – elevul – și comunitatea arădeană”, le-a mai spus inspectorul general, asigurându-i pe de altă parte că oricum tot aceleași cadre didactice rămân pe post, doar structura urmând să fie schimbată. „Aceasta va permite ca toți profesorii să participe la „construcția” noului liceu”.

  Consilierul local PSD Cosmin Buruc a ținut să constate că, la fel ca în cazul Filarmonicii, asistă doar la discuții despre posturi și negativitatea învățământului. „Nu putem cuantifica financiar învățământul sau cultura”, a zis acesta. Buruc a mai spus că discuțiile despre promovabilitatea la Bacalaureat e neconcludentă și că e important de subliniat că aproape 100% dintre elevii aceștia își obțin atestatul profesional din aceste școli, iar în comunitatea arădeană este nevoie și de mecanici auto și sudori, iar o mutare în alte clădiri nu va rezolva această criză de meseriași din oraș.

  În final, a venit și momentul votului, la care 2 consilieri nu au avut voie să participe, activând în învățământ: Csilla Aur (PSD) și Codrin Vlad (USR PLUS), cel din urmă fiind revoltat de această privare întrucât, a spus acesta, și-a dat demisia din consiliul de administrație a școlii și a renunțat la plata cu ora tocmai din acest motiv, însă Lilioara Stepănescu, secretarul general al Municipiului Arad, i-a citit paragraful din legea care se aplică și retroactiv unei astfel de demiteri.

  Astfel, supus la vot, proiectul de hotărâre a trecut totuși de votul consilierilor, întrucât a adunat numărul necesar de voturi favorabile. Din totalul de 21 de consilieri care au putut vota, 11 au votat pentru (PNL și UDMR), 8 au votat împotrivă (USR PLUS și PSD), iar doi s-au abținut de la vot (PMP).

  Tatăl nostru, înainte de Sărbătorile Pascale

  179849206 217176209775010 5030710246483554460 n

  Ședința CLM s-a încheiat cu un mesaj pe care a dorit să îl transmită consilierul local Cristian Galea, care a vorbit despre jertfa adusă de Iisus Hristos și de importanța pe care o are acest gest pentru umanitate, fiind de părere că toți oamenii ar trebui să ia exemplu și să fie mai buni unul cu altul, după care i-a rugat pe cei din sală, dacă doresc, să se ridice în picioare și să rostească împreună cu el rugăciunea „Tatăl nostru”.

  Citește și: Trei licee tehnologice din Arad ar urma să se unească, devenind Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. A fost odată un profesor de matematică care, nu se știe de ce, s-a săturat să mai predea materia favorită și a devenit lider de sindicat. După un timp, nici această poziție nu a mai corespuns egou-lui său, atfel încât a intrat în politică, fiind ales PE LISTE DE PARTID deputat de Arad. Nu știm exact ce s-a întâmplat, dar pe principiul retrograd al PCR, de rotație a cadrelor, omul nostru a ajuns un simplu director de liceu, fiind nevoit, ca din când în când, să mai și predea la clasă. Vai! Nu putea rămâne fără „coledzi”!
   A facut el ce-a făcut și a ajuns în două rânduri, ultima dată în momentul de față, MARE INSPECTOR GENERAL LA ISJ ARAD!
   Poziție din care dă citate din Gabriel Liiceanu. Da, are dreptate d-nul Liiceanu, numai proștii sunt încremeniți în proiectul struțo-cămilă „Liceul Electromecanic de Constucții și Protecția Mediului.”

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Fiind prea ocupat cu integralele și derivatele politice, „El Lider Maximo Gondor” a uitat că mai există pe lumea asta, în scrierea curentă, un semn minuscul: VIRGULA.
   „Proștii încremeniți în proiect” îl invită pe discipolul lui Liiceanu să facă demersurile necesare pentru introducerea în nomenclatorul de meserii a noii calificări: „electromecanic de construcții și protecția mediului”.
   Viitorul absolvent al acestei specializări va avea competențe în rezolvarea problemelor electromecanice ale construcțiilor din arii naturale protejate. Garantez că România va fi singura țară din lume care pregătește astfel de specialiști.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.