joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Școala de meserii – desconsiderată de majoritatea elevilor și părinților, căutată de marii investitori. Episodul 2: Colegiul Economic Arad

    de Raluca Medeleanu | 14 octombrie 2015, 8:06 AM | Educaţie | Topic special

    1

    Special Arad a început o serie de articole prin care dorește să reamintească și să sublinieze, elevilor și părinților, că școala de meserii nu este o opțiune care trebuie lăsată doar pentru „situații de criză”, nu este o „rușine”, ci din contră – o reală necesitate în ziua de astăzi, mai ales pentru că acum, mai mult ca niciodată, se resimte pe piața locurilor de muncă o lipsă acută a oamenilor specializați pe meserii. 

    Aradul avea pe vremuri o sumedenie de școli profesionale. Astăzi, puține astfel de școli mai există (zece mai exact), majoritatea dintre ele fiind „anexate” unui liceu fie tehnologic, fie generalist.

    Dacă în primul articol am prezentat unitatea școlară din Arad care oferă elevilor absolvenți meseria de tâmplar, articolul de față prezintă primul liceul care a dat orașului nostru „negustori atestați”. Vorbim, desigur, despre Colegiul Economic din Arad, care și-a deschis pentru prima dată porțile în 18 iunie 1885, sub denumirea de „Școala Comercială Medie”, iar apoi „Academia Comercială”. De 130 de ani încoace, școala a funcționat neîntrerupt, din băncile sale ieșind absolvenți specializați în diferite ramuri ale comerțului.

    Colegiul Economic deține, pe lângă clasele propriu-zise de liceu, și o școală profesională, elevii putând opta pentru meseriile de ospătar, vânzător în unități alimentare sau bucătar (iar dacă își termină studiile liceale, obțin diplomă de tehnician în gastronomie).

    La ora actuală, există 3 clase profesionale în care învață în jur de 80 de elevi din cei 820 ai liceului. În cadrul programei sunt incluse ore de practică atât în incinta școlii, cât și în magazine, restaurante sau hoteluri cu care Economicul a realizat relații de parteneriat.

    Cei care aleg meseria de ospătar participă de asemenea în programe de voluntariat, exersându-și cunoștințele dobândite la diferite evenimente precum mesele organizate pentru Olimpiade sau diferite Zile organizate de Primărie. Cei care aleg, în schimb, meseria de vânzător, își desfășoară o parte din practică într-un hypermarket arădean, unde cei mai descurcăreți sunt și angajați, direct după finalizarea studiilor.

    Este lucru 100% garantat că, în urma terminării școlii profesionale, își vor găsi un loc de muncă în domeniu, indiferent dacă optează pentru a deveni bucătar, ospătar sau vânzător. Practica i-a ajutat mereu pe elevii noștri, toți care au căutat ulterior locuri de muncă pe profilul lor, au reușit să se angajeze”, a spus Liliana Necela, directorul adjunct al școlii.

    Piedica principală pentru urmarea unei școli profesionale sunt părinții

    Așa cum a reieșit și din discuțiile purtate cu elevii școlii profesionale de la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” (Forestier), lipsa înscrișilor în număr mare în aceste clase nu este în cea mai mare parte datorită repulsiei pe care o au elevii, ci, în cele mai multe cazuri, din cauza atitudinii pe care o au părinții acestora.

    Vorbind cu elevii care găteau în bucătăria Colegiului Economic, la ora de practică, toți erau mândri de activitatea pe care o desfășurau, dorind să continue pe viitor ceea ce au început în băncile școlii.

    Problema e că, de cele mai multe ori, părinții se simt revoltați de alegerea copiilor. Aceștia nu pot concepe să nu urmeze studii superioare, fie din dorința ca băiatul / fata să păstreze „nivelul înalt” al membrilor familiei, fie din dorința de depășire a situației familiei, gândindu-se că dacă ei, părinții, nu au avut șansa să urmeze o facultate, este imperativ ca mezinii să o facă în locul lor, nemaipunându-și problema dacă acest lucru este și dorința copiilor. Din intenția de a oferi copilului o viață mai bună, ajung să comită o greșeală capitală și să-și pună „obloane” la ochi, ignorând realitatea: copilul lor nu își dorește acest lucru.

    „Teoria” a fost confirmată și de directorul adjunct al Colegiului Economic: „De cele mai multe ori mentalitatea părinților e de vină. Dacă ați ști de câte ori a trebuit să vorbim cu ei, să încercăm să îi convingem că elevii își doresc acest lucru…”, ne-a spus Liliana Necela.

    Foto: Doru Jidoi

    Citește și: Episodul 1: Liceul Forestier (Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. multi tineri nu vor sa munceasca.asta e adevarul. prin 94 eu aveam un coleg ca facea scoala de bucatari- acum cateva zile eram in vizita la sora mea in germania si am dat peste acest coleg in germania. a ajuns sa fie apreciat in tot orasul si orasele vecine.a castigat cateva concursuri aici.munceste castiga si e respecat.deci totusi sunt bune scolile de meserii ai nevoie doar de vointa

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.